Kelemen Hunor: România riscă izolarea. O soluție ar fi fost demisia lui PontaKelemen Hunor, liderul UDMR, a vorbit la RFI despre problemele penale ale premierului Victor Ponta, dar și despre șansele moțiunii de cenzură împotriva căreia, spune el, UDMR nu va vota, dar nici nu are șanse să treacă.

UDMR va ataca votul prin corespondenta la CCR
UDMR va ataca votul prin corespondenţă la CCR
Foto: www.ancheteonline.ro

"Dincolo de prezumţia de nevinovăţie, care trebuie să funcţioneze şi în cazul premierului, şi în cazul unui simplu cetăţean, totuşi aici există o responsabilitate în plus, pentru că atât premierul, cât şi Executivul vor intra într-o situaţie imposibilă din punct de vedere politic, din punct de vedere al relaţiilor politice internaţionale şi în relaţiile cu finanţatorii externi. Eu cred că cea mai mare problemă din acest punct de vedere care se conturează pentru România este o izolare treptată, o izolare extrem de diplomatică (...). De aceea spuneam eu că o soluţie ar fi fost renunţarea la funcţia de premier şi, bineînţeles, dacă există o majoritate, majoritatea există, atunci coaliţia putea să meargă mai departe", a declarat liderul UDMR.

El mai spune că "nu este o situaţie fericită şi, dincolo de toate acuzaţiile, această situaţie trebuie rezolvată, la un moment dat, într-un fel sau altul.

"O va rezolva premierul, o va rezolva coaliţia", a adăugat Kelemen Hunor, la RFI. 

Kelemen Hunor se arată sceptic faţă de şansele moţiunii de cenzură, care va fi dezbătută vineri în Parlament: "Noi din Opoziţie mâine la moţiunea de cenzură nu vom avea suficiente voturi şi asta deja ştim, cunoaştem, e vorba de matematică, nu avem suficiente voturi pentru a dărâma Guvernul".

Liderul UDMR spune că "sancţionarea Guvernului şi critica Guvernului trebuie făcută şi poate fi făcută, dar nu pe acel subiect central din moţiunea de cenzură, votul prin corespondenţă, pentru că aici Parlamentul trebuia să facă legea, nu Guvernul".

Kelemen Hunor precizează că parlamentarii UDMR nu vor vota împotriva moţiunii: "Nu vom vota împotriva moţiunii de cenzură, ăsta este lucrul cel mai important. Probabil că unii vor vota moţiunea, alţii se vor abţine, aici rămâne la latitudinea fiecărui membru din grupurile noastre. Dacă am fi avut împreună cu PNL-ul acele voturi prin care se poate schimba Guvernul, atunci nu am fi ezitat nici un moment să mergem şi în situaţia în care nu suntem de acord cu anumite subiecte din moţiunea de cenzură, spre un vot negativ şi spre o altă majoritate. Dar din păcate, lipsesc peste 58 de voturi pentru a schimba în acest moment Executivul".

Întrebat dacă voturile lipsă ar putea veni de la unii parlamentari ai Puterii, liderul Uniunii a declarat: "Exclus! Eu îi cunosc pe colegii mei, ei vor gestiona această situaţie aşa cum am gestionat şi noi când eram la guvernare, noi am inventat o modalitate de a gestiona astfel de situaţii, ei au preluat. Care era modalitatea: nu participam la vot. Asta era în perioada Guvernului Boc. Asiguram cvorumul şi nu participam la vot. Asta a fost invenţia coaliţiei de atunci".

Etichete: demisia, Kelemen Hunor, moţiune de cenzură, udmr, Victor Ponta

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h