Klaus Iohannis cere retragerea OUG privind graţierea şi modificarea Codurilor penalePreşedintele Klaus Iohannis susţine că sunt "suficiente argumente" care să determine Guvernul să retragă ordonanţele de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codului Penal. Acestea au fost dur criticate de şefii DNA, DIICOT şi Ministerului Public, dar au provocat şi proteste în toată ţară.

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

"Proiectele de Ordonanțe de Urgență privind grațierea și modificarea Codurilor penale sunt neavenite, inacceptabile şi par a fi făcute cu dedicație, o spun cele mai autorizate voci din Justiție.

Parchetul General, DNA, Înalta Curte de Casație şi Justiție, DIICOT, asociațiile magistraților și organizații ale societății civile s-au pronunțat ferm împotriva modificării cadrului legislativ referitor la corupție, abuz în serviciu și integritate, în regim de urgenţă, fără analize obiective şi în condiţii de totală netransparenţă. Sunt suficiente argumente care să determine Guvernul să retragă aceste Ordonanțe de Urgenţă", a scris Klaus Iohannis pe Facebook.

Preşedintele Klaus Iohannis a prezidat miercuri şedinţa de Guvern în cadrul căreia s-au luat decizii importante privind legea bugetului de stat. Înaintea şedinţei au existat informaţii că ar fi urmat să se afle pe ordinea de zi şi o ordonanţă de urgenţă privind graţierea, însă aceasta nu a fost inclusă în agenda oficială a şedinţei Executivului.

Ordonanţele propuse de Ministerul Justiţiei au fost criticate de şefii DNA, DIICOT şi Ministerului Public, scrie news.ro.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat miercuri că dacă s-ar face o dezincriminare a unor infracţiuni, s-ar vedea că aceasta este "cu dedicaţie", precizând că ar fi total exagerat ca la abuzul în serviciu să se facă o incriminare astfel încât să se ajung ca o bună parte din cauzele DNA să rămână în aer, ceea ce ar arăta că voinţa legiuitorului nu a fost foarte clară. Lazăr a mai spus că toate cauzele începute pe infracţiuni care au fost incriminate în trecut de legiuitor trebuie să meargă la instanţă sau, dacă sunt deja în judecată, să existe încredere în judecata corectă.

Şi Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA, a afirmat, într-un interviu acordat News.ro, că modificările aduc "deservicii" sistemului de justiţie. " Nu există un criteriu, cei care au făcut proiectul ar trebui să dea răspunsul, este un criteriu stabilit cu totul şi cu totul arbitrar, nu se raportează la nimic, nu putem spune că această sumă este lipsită de imprtanţă. Practic, toate infracţiunile de abuz în serviciu care creează un prejudiciu mai mic sunt dezincriminate total. (...) Aceste modificări aduc un deserviciu pentru că vor duce la închiderea unor dosare în care avem prejudicii de sute de milioane de euro"

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) susţin şi ei că proiectele de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificările aduse Codului penal şi Codului de procedură penală sunt de natură a contraria anchetatorii, având în vedere că lipsesc argumentele pentru operarea acestor schimbări legislative, iar măsurile vizate ar favoriza fenomenul infracţional.

Proiectele au provocat şi proteste. Aproximativ trei mii de oameni au ajuns, miercuri seară, în faţa sediului Guvernului, scandând "Demisia, demisia!", "DNA să vină să vă ia!", "Jos penalii!", "La închisoare, nu la guvernare!", "Dragnea, nu uita, România nu-i a ta!", "Hoţii!", "România, trezeşte-te!", "PSD, ciuma roşie!", "ALDE şi cu PSD, aceeaşi mizerie!". Peste 250 de persoane au protestat, miercuri seară, şi la Cluj-Napoca, faţă de proiectele de ordonanţă ale Guvernului vizând graţierea şi modificările Codului penal, la un moment dat între câţiva manifestanţi şi jandarmi izbucnind un conflict, în condiţiile în care forţele de ordine le-au cerut acestora să se legitimeze, oamenii scandând "Jandarmeria apără hoţia" şi "Ruşine!". Proteste similare au loc în mai multe oraşe din ţară, între care Bucureşti, Timişoara, Craiova şi Sibiu.

Protestele au continuat joi seară în Timişoara, Iaşi, Ploieşti, Braşov şi Sibiu.

Un nou protest faţă de proiectele de ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi Codul penal, promovate de Ministerul Justiţiei, este anunţat pe Facebook, pentru duminică, la ora 17.00, în Bucureşti şi mai multe oraşe din ţară, dar şi la Copenhaga.

Etichete: cod penal, graţiere, Klaus Iohannis, legea gratierii, modificare cod penal

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE