Președintele Iohannis: "Am promulgat Codul Fiscal/ România va primi 1785 refugiați. Mai mulți, nu"Președintele Klaus Iohannis a anunțat că a promulgat, luni, Codul Fiscal. Totodată, el a declarat că România a comunicat Comisiei că poate primi 1785 refugiați. Principalele declarații ale președintelui, în cadrul conferinței de presă de luni seară, mai jos.

Presedintele Klaus Iohannis
Președintele Klaus Iohannis
Foto: cotidianul.ro

Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis: 

DESPRE CODUL FISCAL:

Astăzi am promulgat Codul Fiscal. Multă lume m-a întrebat de ce l-am retrimis și nu am spus nimic înainte. Au fost două motive. Primul a fost legat de faptul că nu avusese loc o dezbatere publică așa cum se cuvine pentru un Cod Fiscal. (...) Dezbaterea a avut loc după retrimitere și consider că a fost în regulă.

Al doilea motiv: Varianta inițială a propus prea multe măsuri de relaxare fiscală. Nu am considerat că este rolul meu să spun, în spațiul public, ce măsuri să rămână, ce nu trebuie să rămână, de aceea nu am apărut în această dezbatere și nu am menționat punctul meu de vedere. Am vrut ca acest lucru să fie făcut de specialiști.

DESPRE IMIGRANȚI:

Consider că e nevoie de o dezbatere în acest sens. Voi face precizări în legătură cu numărul de refugiați. Cred că este bine să relatez un pic evoluția discuția despre fenomenul migrației care a avut loc în Consiliul European. (...) Este mai bine ca fiecare stat membru să stabilească singur câți imigranți poate să primească. (...) Suntem de acord că trebuie să fim solidari cu țările în care au venit un număr mare de imigranți, suntem de acord să participăm. În iunie, în ședința Consiliului, Comisia a prezentat un concept care, printre altele, a conținut cotele obligatorii. Eu nu am fost de acord cu acelea, și alte state membre au fost clar împotrivă și, în final, s-a ajuns la concluzia că nu pot fi impuse la acel moment. S-a ajuns astfel ca fiecare stat să spună câți poate să primească, comunică acest lucru, iar Comisia analizează. România a comunicat că poate primi 1785 refugiați. Astea sunt datele. Între timp, am văzut cu toții că presiunea a devenit foarte mare, zeci de mii de oameni au venit în UE, au apărut probleme logistice, au fost încălcate normele de la Dublin și acești refugiați, practiv, au bulversat întreaga arhitectură europeană.

(...) Vreau să spun foarte clar: în România nu există nicio presiune a unui val imigraționist, nu avem un aflux impresionant. Cifrele sunt cam aceleași, nu se constată o creștere a numărului de refugiați. Fenomenul e important pentru noi, pentru că suntem în UE (...) Putem trata chestiune cu calm, cu solidaritate, cu răspundere. Nu este cazul să reacționăm isteric, cum sigur nu e cazul să nu arătăm latura xenofobă. În continuare, trebuie păstrate cotele voluntare. Nu cred că introducerea cotelor obligatorii e o soluție. Acest punct de vedere îl voi prezenta și în ședința CSAT- am convocat CSAT-ul pe 17 septembrie. Evident că voi ține cont și de datele pe care le va aduce Guvernul în ședința CSAT, însă datele preliminarii ne arată că suntm îndreptățiți să cerem cote voluntare.

 Deci 1700 și ceva- atâția refugiați vor veni în România, pentru că atâtea locuri de cazare sunt. Mai mulți, nu. 

RĂSPUNSURI LA ÎNTREBĂRI:

Despre posibilitatea de a mări numărul de refugiați primiți:

Locurile sunt disponibile în șase centre de primire, atâtea există. Dar problema e mai complicată. Nu primirea e complicată, ci, atunci când se constată că persoanele care au venit au drept de ședere, urmează a doua fază, pentru care suntem puțin pregătiți: integrarea în societate. România nu are capacitatea să integreze acești refugiați în societate, trebuie să vedem cât putem noi să facem.

Despre colaborarea cu Victor Ponta:

Încă consider că trebuie să demisionez și probabil și o va face (...) Colaborarea cu Ponta e variabilă, în funcție de locul în care ne aflăm, dar există un dialog: mai instituțional, mai rar.

Despre lucrările cerute la reședința prezidențială:

Nu am cerințe extravagante, dar am cerut să fie zugrăvită casă, reparată fațadă. E adevărat că specialiștii au cerut o consolidare a clădirii, dar cereri extravagante nu obișnuiesc să am.

 

Etichete: iohannis cod fiscal, iohannis criza, iohannis oprescu, iohannis refugiati, Klaus Iohannis

0/1 COMENTARII
Cris
07 sep 22:13
+0
VOTURI
-0
Codul Fiscal contine impozite majorate semnificativ pe proprietati si nu ar fi trebuit promulgat pentru ca reprezinta o tzeapa la buzunarul fraierilor cu drept de vot din tara asta.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE