Klaus Iohannis, despre Holocaust: România şi-a asumat trecutul, iar aceasta este o formă de tăriePreședintele Klaus Iohannis a adus joi dimineață un omagiu victimelor Holocaustului. În cadrul unei ceremonii dedicate Zilei Naţionale de Comemorare, la Monumentul dedicat victimelor Holocaustului din centrul Capitalei, Klaus Iohannis a declarat că România şi-a asumat trecutul, iar aceasta este o formă de tărie, nu de slăbiciune.

Klaus Iohannis, despre Holocaust: Romania si-a asumat trecutul, iar aceasta este o forma de tarie (Foto nasul.tv)
Klaus Iohannis, despre Holocaust: România şi-a asumat trecutul, iar aceasta este o formă de tărie (Foto nasul.tv)

Preşedintele a vorbit despre modul în care Guvernul Antonescu i-a persecutat pe evrei şi despre asumarea trecutului de către statul român.

„România a ales să-şi asume trecutul, să-l discute şi să-l înţeleagă. E o formă de tărie, nu de slăbiciune. În România nu mai sunt posibile lucruri ca în acei ani tulburi. Ceea ce s-a întâmplat în Transnitria a fost groaznic. Pentru noi, Transnistria din vremea războiului este imaginea unui pământ îndepărtat, în care copii şi bătrâni, femei şi bărbaţi nevinovaţi au fost deportaţi şi obligaţi să trăiască în ghetouri şi lagăre. Îngheţaţi pe câmpurile sterile, chinuiţi de foame, epuizaţi de boli, hăituiţi şi persecutaţi ori seceraţi de gloanţe, zeci de mii de oameni au pierit aici, între 1941 şi 1944, pentru unica vină de a fi fost evrei sau romi. La mai bine de şapte decenii de la acele vremuri tragice, suferinţa supravieţuitorilor nu se poate şterge, durerea nu se poate stinge, iar ceea ce au pierdut nu poate fi vreodată recuperat. Putem să facem însă altceva. Să nu lăsăm memoria lor să dispară şi trebuie să construim o lume mai bună, o lume în care să respectăm demnitatea umană", a declarat șeful statului, conform realitatea.net. 

De asemenea, Iohannis a precizat: „Orice forme de intoleranţă, rasism, ură şi discriminare reprezintă ameninţări la adresa democraţiei. De aceea voi continua să apăr acele modele şi acţiuni din societate care contribuie la promovarea responsabilităţii şi toleranţei, non-discriminării şi respectului pentru demnitatea fiinţei umane.".

„Sprijin înfiinţarea unui muzeu al evreilor şi un muzeu al Holocaustului în Bucureşti",a mai spus Klaus Iohannis.

Printre participanţii la eveniment se află preşedintele parlamentului israelian, Yuli Edelstein, şi noul ambasador al Statelor Unite a Americii la Bucureşti, Hans Klemm.

Ambasadorul SUA la Ziua Holocaustului: Ne amintim ororile holocaustumului ca să nu le mai repetăm

Cu ocazia comemorării zilei holocaustului, ambasadorul SUA, HANS KLEMM, a ţinut să precizeze că este dificil pentru orice democraţie să accepte moştenirea unei cruzimi de nedescris, însă trebuie să rezistăm tentaţiei de a ne ascunde de adevărurile dificile.

Ambasadorul SUA, HANS KLEMM, a participat joi la comemorarea zilei holocaustului, prilej cu care a ţinut un discurs în faţa celor prezenţi. Iată mai jos mesajul său: 

Bună dimineaţa. Ne aflăm astăzi aici pentru a-i comemora pe românii victime ale Holocaustului. Acest uriaş act de barbarie şi crimă a avut o amplitudine nemaiîntâlnită. Cu certitudine şi determinare, guverne şi
oameni au canalizat îngrozitoarea putere a urei şi intoleranţei într-un mecanism distructiv, al cărui scop era exterminarea unui întreg popor şi a unei întregi culturi. Genocidul era unicul scop al acestui mecanism.
Astăzi comemorăm şi deportarea forţată a evreilor români în Transnistria.

Acest act autorizat de regimul Antonescu a marcat începutul uneia dintre cele mai îngrozitoare etape din istoria României, nu doar pentru evrei, ci şi pentru romi şi alte minorităţi. Sute de mii de oameni au pierit. Aceste victime nu erau oameni fără chip sau necunoscuţi. Fiecare dintre ei era tatăl, mama, fiul, fiica, prietenul sau apropiatul cuiva.

Ne aflăm astăzi aici pentru a ne aminti de acele victime şi pentru a le plânge, pentru a ne aminti de barbaria Holocaustului şi pentru a o respinge. Amintirea ne face mai puternici. Amintindu-ne ororile
Holocaustului putem face eforturi să împiedicăm asemenea atrocităţi în viitor. Căci niciodată nu trebuie să se permită repetarea lor.

Este dificil pentru orice democraţie să accepte moştenirea unei cruzimi de nedescris. Însă trebuie să rezistăm tentaţiei de a ne ascunde de adevărurile dificile. Aşa cum spunea câştigătorul Premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel, "amintirea oferă o dimensiune etică tuturor eforturilor şi aspiraţiilor".

Comemorarea face poporul şi instituţiile noastre democratice mai puternice. Astăzi ne amintim ororile Holocaustului ca să nu le mai repetăm niciodată.

Adresându-mă României, aplaud măsurile pe care le ia pentru recunoaşterea acestui capitol tragic din istoria sa. Şi îi îndemn pe toţi românii, în special pe tineri, să studieze atent această istorie şi să nu uite
niciodată cele petrecute. Vă mulţumesc.

Etichete: Holocaust, Klaus Iohannis

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE