Guvernul a adoptat Ordonanța de urgență privind interceptărileUPDATE: Guvernul a adoptat, vineri, într-o ședință specială, ordonanța de urgență privind unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal, a anunțat ministrul Justiției, Raluca Prună.

CSAT a avizat favorabil OUG privind interceptările propusă de Ministerul Justiţiei, a anunţat vineri preşedintele Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis: Ordonanta privind interceptarile, AVIZATA de CSAT
Klaus Iohannis: Ordonanța privind interceptările, AVIZATĂ de CSAT

Ordonanța de urgență privind interceptările  a fost adoptată, vineri, de Guvern. Tot vineri, OUG primise și avizul CSAT.

"Sunt două aspecte importante: Primul ţine de respectarea deciziei CCR şi de nevoia de a pune în acord legislaţia cu decizia, asta e clar. Al doilea ţine de nevoia de a asigura neîntrerupt cadrul legislativ pentru ca justiţia să îşi facă datoria, fie în cazuri de corupţie, fie de securitate naţională. Ca preşedinte m-am angajat să fiu garantul funcţionării statului de drept în România. Guvernul a propus un proiect de OUG – este destinat să ofere într-o primă etapă o soluţie pentru activitatea organelor judiciare, ulterior, forul legislativ poate avea în vedere soluţiile. Sunt opinii conform cărora activitatea parchetelor ar fi afectată din punct de vedere al operativităţii actului de urmărire penală şi al administrării unui probatoriu complet. OUG vine să răspundă aceste preocupări. CSAT a avizat favorabil acest proiect şi adoptarea lui de Guvern va reprezenta în acest moment o soluţie, fie ea şi temporară", a declarat Klaus Iohannis, după şedinţa CSAT.

Potrivit proiectului Ordonanţei de Urgenţă, Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor, structură în cadrul SRI, este desemnat cu rolul de a obţine, prelucra şi stoca informaţii în domeniul securităţii la cererea organelor de urmărire penală, se arată în proiectul Ordonanţei de Urgenţă privind interceptările.

În proiectul Ordonanţei de Urgenţă să arată că, la cererea organelor de urmărire penală, Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor este desemnat cu rolul de a obţine, prelucra şi stoca informaţii în domeniul securităţii naţionale.

Totodată, la cererea organelor de urmărire penală, Centrul asigură accesul nemijlocit şi distinct al acestora la sistemele tehnice în scopul executării supravegherii tehnice prevăzut de Codul de Procedură Penală.

Etichete: interceptări, Klaus Iohannis, ordonanță, SRI

0/1 COMENTARII
Cris
11 Mar 22:38
+0
VOTURI
-0
Reglementarile care privesc drepturile fundamentale ale omului nu se adopta prin Ordonanta de Urgenta, decat in tarile africane. Nu are cum sa hotarasca Guvernul cine face interceptarile, pentru ca nu are legitimitate. E o adunatura.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h