Klaus Iohannis s-a întâlnit cu preşedintele Ucrainei. Ce au discutat cei doi şefi de statPreședintele Klaus Iohannis a avut, sâmbătă, o întrevedere cu omologul său ucrainean Petro Poroșenko, în marja Conferinței Internaționale de Securitate de la Munchen, prilej cu care șeful statului a reiterat sprijinul pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Ucrainei și a subliniat importanța implementării depline a Acordurilor de la Minsk pentru soluționarea crizei.

Klaus Iohannis si Petro Porosenko
Klaus Iohannis şi Petro Poroşenko

Preşedintele Uncrainei, Petro Poroşenko, face o vizită oficială în România anul acesta, potrivit unui comunicat de presă emis de Administraţia Prezidenţială, după întrevederea pe care preşedintele Klaus Iohannis a avut-o sâmbătă cu omologul său la Conferinţa de securitate de la Munchen.

"În cadrul discuţiilor, cei doi înalţi demnitari au abordat câteva dintre principalele aspecte de pe agenda bilaterală, inclusiv în perspectiva vizitei oficiale pe care Preşedintele Ucrainei o va întreprinde în România în acest an. Convorbirile au evidenţiat progresele deja înregistrate pe anumite dosare bilaterale şi dorinţa ambelor părţi de a avansa în implementarea proiectelor comune aflate în derulare", potrivit comunicatului de presă.

De asemenea, Iohannis a reiterat sprijinul pentru suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei şi a subliniat importanţa implementării depline a Acordurilor de la Minsk pentru soluţionarea crizei.

Preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul panelului cu tema "Între reasigurare şi reangajare? Viitorul NATO", a spus că zona Mării Negre se dovedeşte a fi crucială atât pentru securitatea regională, cât şi pentru întreaga securitate euroatlantică, în actualul context geopolitic.

Preşedintele se află în perioada 10 – 14 februarie într-o deplasare la Conferinţa de securitate de la Munchen, în programul său fiind prevăzute şi întâlniri bilaterale cu mai mulţi oficiali europeni.

"Aflată la cea de-a 52-a ediţie, această manifestare este considerată cel mai relevant forum internaţional pe tema politicii de securitate, care reuneşte anual înalţi oficiali şi analişti politici", potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Iohannis, la Conferinţa de la München

Îîn alocuţiunea de la Conferinţa de securitate de la München, Klaus Iohannis a arătat că zona Mării Negre se dovedeşte a fi crucială atât pentru securitatea regională, cât şi pentru întreaga securitate euroatlantică, în actualul context geopolitic.

"În lumina recentelor evenimente şi având în vedere contextul geopolitic, zona Mării Negre se dovedeşte a fi crucială atât pentru securitatea regională, cât şi pentru întreaga securitate euroatlantică. Nu ne putem permite să gândim limitat din punct de vedere strategic, iar competenţa şi expertiza noastră pot contribui substanţial la soluţionarea problemelor care alcătuiesc arcul de instabilitate din zona Mării Negre", a spus preşedintele în cadrul panelului cu tema "Între reasigurare şi reangajare? Viitorul NATO", cu prilejul participării la cea de-a 52-a Conferinţă de Securitate de la München.

De asemenea, Iohannis a mai spus că România rămâne un pilon al democraţiei şi al stabilităţii în regiune şi că "vom continua să fim o sursă de securitate la frontiera de est a NATO şi a UE".

Iohannis a salut decizia SUA de a spori de patru ori bugetul destinat Iniţiativei de Reasigurare Europeană, pe care o consideră o expresie a angajamentului privind securitatea în Europa şi faţă de obiectivele comune ca organizaţie.

De asemenea, Klaus Iohannis a amintit principalele provocări cu care se confruntă Uniunea Europeană, din punct de vedere al securităţii, atât pe flancul estic, cât şi pe cel sudic.

''Cooperarea şi coordonarea NATO-UE reprezintă garanţia securităţii şi a prosperităţii. Avem nevoie de angajamentul consolidat şi autentic, manifestat reciproc, de fiecare organizaţie'', a conchis şeful statului.

Președintele Klaus Iohannis efectuează începând de miercuri o vizită de lucru în Germania. El s-a întâlnit joi cu președintele Parlamentului Bavariei, Barbara Stamm. Începând de vineri șeful statului participă la Conferința de securitate de la Munchen, care se desfășoară până duminică. Președintele Iohannis va fi vorbitor principal sâmbătă la panelul despre viitorul NATO.

 

Etichete: Klaus Iohannis, Klaus Iohannis Germania, Petro Poroşenko

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h