Klaus Iohannis, vizită de şase zile în Israel. Carmen Iohannis îl însoţeşte pe şeful statuluiPreședintele Klaus Iohannis efectuează, începând de duminică până vineri, o vizită de stat în Israel, fiind prima vizită de stat din mandatul său. Soţia preşedintelui, Carmen Iohannis, îl însoţeşte pe şeful statului, cei doi urmând să se întâlnească luni cu patriarhul grec-ortodox al Ierusalimului, Teofil al III-lea şi să viziteze Biserica Sfântului Mormânt.

Luni dimineață, șeful statului va fi primit de către omologul său israelian, Reuven Rivlin, la reședința prezidențială "Beit Hanasi". Cei doi oficiali vor avea convorbiri oficiale și vor susține o declarație de presă comună, potrivit programului vizitei comunicat de Administrația Prezidențială,.

Ulterior, președintele Iohannis se va întâlni la sediul guvernului israelian cu premierul Statului Israel, Benjamin Netanyahu, cu care va susține declarații de presă comune și va avea convorbiri tete-a-tete. De asemenea, șeful statului va participa la un dejun oferit de premierul israelian, scrie Agerpres.

Luni, șeful statului și soția sa Carmen Iohannis se întâlnesc și cu patriarhul grec-ortodox al Ierusalimului, Theophilos al III-lea. După întrevedere, aceștia se vor deplasa spre Biserica Sfântului Mormânt, pe care o vor vizita.

La sfârșitul zilei, președintele Iohannis și soția sa vor participa la dineul de stat oferit de omologul său israelian și soția sa.

Marți, șeful statului și soția sa merg la Cimitirul eroilor israelieni, unde va fi depusă o coroană de flori la mormântul lui Theodor Herzl. De asemenea, președintele Iohannis va vizita Memorialul Martirilor și Eroilor Holocaustului "Yad Vashem", după care va susține o scurtă declarație de presă.

Președintele Iohannis va avea marți convorbiri cu liderul opoziției parlamentare, președintele Partidului Muncii, Isaak Herzog, și cu președintele Knessetului, Yuli Edelstein. El va vizita marți, împreună cu soția sa, Așezământul Bisericii Ortodoxe Române.

Miercuri, șeful statului va merge la Zidul Plângerii și se va întâlni, la Ierusalim, cu comunitatea de români din Israel.

Joi, președintele Iohannis se va întâlni cu președintele palestinian Mahmoud Abbas cu care va avea convorbiri tete-a-tete și va susține o declarație comună de presă. Șeful statului va participa și la un dejun oferit de președintele palestinian.

El a anunțat pe 3 martie această vizită de stat, precizând că a fost stabilită de câteva luni de zile și nu poate fi contramandată, în contextul în care l-a delegat pe premierul Dacian Cioloș să participe la Bruxelles pentru a participa la reuniunea UE-Turcia și la summitul informal al membrilor Consiliului European.

Șeful statului a arătat că discuțiile au scopul de a îmbunătăți relația dintre România și Israel, indicând că sunt foarte multe domenii în care există colaborări bune.

Din delegația care îl însoțește pe președintele Iohannis în deplasarea externă fac parte miniștrii Educației, Adrian Curaj, și de Externe, Lazăr Comănescu, și consilierii prezidențiali Dan Mihalache, Andrei Muraru, Leonard Orban, Ion Oprișor și Sergiu Nistor.

Etichete: Israel, Klaus Iohannis, palestina

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE