Kovesi: Ar trebui o lege care să interzică celor condamnaţi definitiv să rămână în funcţieInvitată în cadrul unei emisiuni TV, procurorul şef al DNA Laura Codruţa Kovesi consideră că în România "ar trebui o modificare legislativă prin care persoane care sunt condamnate definitiv pentru fapte de corupţie să nu mai poată exercita în continuare funcţia de care s-au folosit sau în care au comis faptele de corupţie".

Laura Codruta Kovesi
Laura Codruţa Kovesi

"Ar trebui o modificare legislativă prin care persoane care sunt condamnate definitiv pentru fapte de corupţie să nu mai poată exercita în continuare funcţia de care s-au folosit sau în care au comis faptele de corupţie", a afirmat procurorul şef al DNA, făcând referire la "prea mulţi" parlamentari sau primari care au fost condamnaţi definitiv la închisoare, cu suspendare, dar care sunt încă în funcţie, a spus Kovesi la Pro TV.

Aflată la al doilea mandat în fruntea DNA sefa procurorilor reclamă presiunile asupra instituţiei pe care o coordonează.

"În primii 3 ani, am văzut de foarte multe ori presiuni directe sau indirecte, presiuni exercitate prin declaraţii publice date de persoane care deţin funcţii importante, am văzut presiuni prin încercarea de a modifica legea, chiar şi respingerea cererilor de arestare în Parlament o putem considera o forma de presiune", a adăugat procurorul şef al DNA, la emisiunea "După 20 de ani".

Legat de numărul de procurori pe care îl are DNA, Kovesi a afirmat că sunt prea puţini pentru numărul mare de corupţi din Romania.

"Sunt in jur de 8.000 de dosare în lucru în acest moment. Una dintre cele mai mari provocări vizează volumul foarte mare de dosare cu care se confruntă DNA. Şi anul trecut am avut 10 mii de dosare în lucru în condiţiile în care doar 90 de procurori instrumentează aceste dosare", a explicat aceasta.

De asemenea, procurorul șef al DNA, Laura Coduța Kovesi, a afirmat că desele încercări de modificare a legislației se numără printre vulnerabilitățile în perspectiva noului său mandat la conducerea DNA.

"O altă vulnerabilitate este continua provocare legislativă. (...) Există foarte des riscul ca anumite instrumente legislative pe care noi le folosim să fie modificate, anumite competențe pe care procurorii și magistrații în general le au să fie modificate, există foarte multe proiecte de legi care se află în Parlament (...) în care se pun în discuție aceste chestiuni care vizează în mod direct și activitatea DNA. De foarte multe ori am avut surpriza că anumite proiecte care nu erau trecute pe ordinea de zi au apărut pe ordinea de zi, anumite amendamente despre care nu se cunoștea au apărut în dezbatere și atunci și din această perspectivă putem spune că avem o vulnerabilitate", a declarat Kovesi.

Etichete: interviu Laura Codruţa Kovesi, Laura Codruţa Kovesi, procuror șef DNA, procuror şef DNA Laura Codruţa Kovesi

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE