Kovesi: Noi am colaborat cu o instituție de stat.Unii şefi de instituţii au colaborat cu infractoriiLaura Codruţa Kovesi, sefa DNA, a declarat, marţi, că Direcția a colaborat cu o instituţie a statului, dar „persoane care au condus instituţii publice au colaborat cu infractorii”. Declarația face astfel referire la decizia CCR în privinţa interceptărilor.

Kovesi: Noi am colaborat cu o institutie de stat.Unii sefi de institutii au colaborat cu infractorii
Kovesi: Noi am colaborat cu o instituție de stat.Unii şefi de instituţii au colaborat cu infractorii
Foto: rfi.ro

"Noi am colaborat cu o instituţie a statului. Persoane care au fost în funcţii publice sau care au condus instituţii publice au colaborat cu infractorii. Asta este diferenţa", a declarat Laura Codruţa Kovesi, la TVR, întrebată fiind despre colaborarea DNA cu SRI.

Procurorul şef al DNA susţine că în peste jumătate din dosarele finalizate anul trecut nu au existat interceptări. "Am avut 357 de rechizitorii. În mai mult de jumătate , 52%, nu s-au folosit măsuri de supraveghere tehnică", a precizat Laura Codruţa Kovesi, conform mediafax.ro.

Despre publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR, procurorul şef al DNA a explicat că "începând de astăzi am schimbat modalitatea de punere în aplicare a modalităţii în care putem pune în aplicare mandatele de supraveghere tehnică. Orice sprijin din partea resursei umane a SRI este exclus."

Codruţa Kovesi susţine că "efectele deciziei CCR nu le vom vedea nici astăzi, nici mâine, nici poimâine. Decizia CCR se aplica pentru viitor, nu pentru trecut. În DNA toate dosarele au avut la baza diferite modalităţi de probaţiune, nu sunt bazate doar pe interceptări. Sunt situaţii în care ce se discută între inculpaţi aceştia au recunoscut în declaraţiile pe care le-au dat".

Referitor la posibilitatea anulării interceptărilor din anumite dosare, Codruţa Kovesi a precizat că în opinia procurorilor DNA "odată ce au trecut de camera preliminară această decizie nu se poate aplica", explicând că, în final, aceste aspecte vor fi decise de judecători.

Cât priveşte efectuarea interceptărilor, Codruţa Kovesi a explicat că punerea în aplicare a unui mandate de interceptare este avizată întotdeauna de un judecător, în urma unui control riguros, precizând că "procurorii nu pot intercepta fără aviz de la judecători. Judecătorii nu dau un aviz formal, vă asigur. Sunt situaţii în care judecătorii resping astfel de cereri. După ce se pun în aplicare aceste măsuri, există un control riguros".

Vezi principalele declarații ale șefei DNA, aici

Etichete: DNA, Kovesi

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE