Kovesi: Nu mă interesează ce zic politicienii, mai ales atunci când sunt anchetați de DNAProcurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a vorbit despre lupta anticorupţie la Jurnalul de Seară de la Digi24.

Laura Codruta Kovesi
Laura Codruţa Kovesi

Cred că suntem pe drumul cel bun și ca țară, și ca instituție. Datele statistice par îngrijorătoare: anul trecut au fost 1.250 de inculpați trimiși în judecată pentru fapte de corupție la nivel înalt. Asta arată că România este pregătită să lupte cu corupția, este eficientă", a spus Laura Codruţa Kovesi, potrivit Digi24.

Șefa DNA a amintit că 60 % dintre cetățenii româniei sutn de acord cu anchetele pe care DNA le face. Ea a mai spus că nu este interesată de declarațiile venite dinspre spectrul politic.

Nu mă interesează ce zic politicienii, mai ales atunci când sunt anchetați de DNA", a declarat aceasta.

De asemenea, Laura Codruţa Kovesi a vorbit despre dosarul Hexi Pharma, explicând că DNA s-a autosesizat în acest caz în momentul în care a avut indicii că activitatea financiară a firmei poate face obiectul unui dosar de corupţie. Procurorul şef al DNA spune că, în unele situaţii, procurorii au interesul să nu spună că fac anumite anchete, pentru că aşa pot strânge mai uşor informaţii şi probe.

"Cu privire la Hexi Pharma, s-a început urmărirea penală. În mai puţin de trei săptămâni, colegii mei au refăcut circuiote financiare ale banilor care s-au plimbat prin mai multe ţări din Europa. Ne-am sesizat din oficiu la primele indicii ca s-au comis fapte de competenţa DNA. De multe ori interesul nostru este să nu spunem că investigăm, tocmai pentru a putea continua ancheta. Faptul ca nu spunem nu înseamnă că nu facem anchete", a explicat Laura Codruţa Kovesi, procurorul şţef al DNA.

În acelaşi timp, procurorul şef DNA spune că una dintre priorităţiile aceste direcţii o reprezintă corupţia din sistemul de sănătate. Kovesi precizează că există un tipar - persoanele cu putere de decizie în instituţiile sanitare iau mită pentru a acorda contracte pe bani publici sau pentru a prescrie anumite medicamente. Vorbind despre corupţia din sistemul de sănătate, Laura Codruţa Kovesi spune că în toate cazurile este vorba despre achiziţii publice şi despre mită.

"În principal, astfel de dosare sunt legate de achiziţiile publice - cumpărerea de medicamente, produse sanitare, aparatură. În toate aceste dosare, acuzaţiile principale sunt de abuz în serviciu. Pentru noi, corupţia în sănătate a fost o prioritate în ultimii ani. La prezentarea raportului de activitate al DNA pe anul 2015 am spus că, din păcate, cetăţenii sunt cei care plătesc, prin preţul medicamentelor, atunci când se dă mită medicilor ca să prescrie unele tratamente. Am fost criticată, ca nu ar fi trebuit să vorbesc. Un exemplu este un manager de spital care a fost trimis în judecată abuz în serviciu în legătură cu achiziţii publice. Nu şi-a pierdut funcţia şi în urmă cu câteva luni a fost prins, din nou, luând mită. La DNA sunt peste 150 de dosare cu fraude în achiziţii publice în sănătate", a explicat aceasta.

Este un fenomen cu care ne confruntăm tot mai mult în ultima perioadă de timp. Așa rezultă, cel puțin, din anchetele noastre. Sunt peste 70 de persoane trimise în judecate numai în ultimii 2 ani pentru achiziții în domeniul Sănătății. Sunt aceleași tipologii și se simte că nu sunt luate suficiente măsuri de prevenire a unor astfel de fapte. De obicei, mita care se dă în domeniul Sănătății este un pic mai mare decât în alte domenii. Avem situații în care cuantumul mitei ajunge și până la 20 la sută din valoarea contractului. Cel mai des întâlnite fapte sunt cele de abuz în serviciu. Vorbim de acele contracte prin care, dacă vreți, se maschează mita și acestea sunt cel mai des întâlnite în sectorul Sănătății. De aceea este foarte important ce se va întâmpla marți, la CCR. Pentru că în situația în care o astfel de faptă (abuzul în servciu, n.r.) va fi dezincriminată, acest de infracțiune nu o sa mai putem investiga", a spus Laura Codruța Kovesi.

Etichete: abuz în serviciu, corupţie, coruptie sanatate, DNA, Laura Codruţa Kovesi, laura codruta kovesi dna

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h