La București NU cresc taxele și impozitele. Există însă o excepțieGuvernul a decis astăzi că lasă la latitudinea autorităților locale dacă indezează sau nu taxele și impozitele locale cu 16%. 

Directia de Impozite si Taxe Locale Sector 1 va functiona intr-un nou sediu
Direcția de Impozite și Taxe Locale Sector 1 va funcţiona într-un nou sediu

Cu toate că autoritățile locale au la dispoziție 20 de zile pentru a decide dacă cresc sau nu taxele, așa cum le permite ordonanța Guvernului, la București situația a fost tranșată încă dinainte de terminarea anului.

Consilierii generali, reuniţi în 18 decembrie în şedinţă ordinară, au decis să nu se majoreze taxele şi impozitele locale. Proiectul de hotărâre votat de Consiliul General a decis ca acestea să rămâna la acelaşi nivel ca în 2012, cu mici excepţii. 

Potrivit deciziei Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) pe care o găsiți aici, impozitele pe case, terenuri şi maşini vor rămâne în 2013 la nivelul celor practicate în 2012.

Anterior, mai mulţi consilieri generali au susţinut că taxele şi impozitele locale ar putea fi majorate cu 8-16%, indexandu-se astfel la rata inflaţiei ultimilor 3 ani.

"Nu cred că este nici momentul, nici posibilitatea ca cetăţenii să îşi achite taxele dacă veţi vota indexarea lor cu rata inflaţiei" a declarat Primarul General Sorin Oprescu înainte de votul consilierilor generali asupra acestui proiect, menţinându-şi opinia exprimată în urmă cu câteva zile despre acest subiect.

Excepţie de la decizia de a menţine taxele la acelaşi nivel fac mijloacele de transport, cu excepţia autoturismelor, ce au o capacitate cilindrică mai mare de 3800 cmc. Impozitul pentru acestea se va calcula, din 2013, în felul următor:

- pentru vehicule cu capacitate cilindrică mai mare de 4,8l: 5lei/200 cmc

- pentru vehicule cu capacitate cilindrică mai mică de 4,8l: 3 lei/200 cmc

Proprietarii de mașini hibrid și electrice, cu clasa de poluare minim Euro 4, vor fi scutiți de plata impozitelor la autovehicule cu 95%, potrivit proiectului votat de CGMB.

În legea actuală, impozitele pe clădiri şi terenuri sunt diferenţiate în Bucureşti, în funcţie de zona în care este amplasată construcţia sau terenul, vechimea sau materialele din care este construit imobilul. Bucureştenii care vor plăti anticipat, până la 31 martie 2013, impozitele pe clădiri, terenuri şi mijloacele de transport, vor beneficia de o reducere de 10% din suma datorată. În cazul în care impozitele şi taxele locale sunt plătite după data limită, proprietarii vor plăti penalizări

 Premierul Victor Ponta a atras însă atenția autorităților locale că sumele nu vor fi suplimentate de la bugetul Guvernului: "Sper să terminăm această dispută sau neînţelegere şi lucrurile să fie foarte clare: prin decizia autorităţii locale, taxele locale fie rămân la nivelul din 2012 - asta e decizia care aparţine primarului şi consiliului local - ori se măresc cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani (...) În acelaşi timp, îmi fac datoria să spun că cei 16%, pe care unii primari vor să-i încaseze, merg în bugetul primăriei. Dacă nu se măresc taxele, nici nu vin bani de la bugetul de stat. Nu pentru domnul Boc, pentru că e în opoziţie, nici pentru primarii noştri. Nu mai vin cei 16% de la bugetul de stat, că de la bugetul de stat trebuie să plătim salarii, pensii, să facem investiţii publice, să plătim la sănătate ce avem de plătit, la educaţie. E într-adevăr autonomie locală. Dacă le ajung banii din 2012 e foarte bine (...), dacă nu, indexarea doar cu rata inflaţiei e un lucru normal care s-a înfăptuit întotdeauna", a spus premierul la începutul şedinţei de Guvern.

Având în vedere faptul că Primăria Municipiului București a fost nevoită, în 2012, să rectifice negativ bugetul instituției, este posibil ca sumele colectate să nu fie suficiente în 2013.

Etichete: Bucureşti, promo, realitatea, Sectorul 1, Sectorul 2, Sectorul 3, Sectorul 4, Sectorul 5, Sectorul 6, taxe şi impozite

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE