LASERUL DE LA MĂGURELE, cât 10% din puterea Soarelui. Când vor începe experimenteleLASERUL DE LA MĂGURELE. "Ground breaking" este folosit în lumea cercetării pentru a descrie situaţii aflate la limita realităţii cunoscute de oamenii de ştiinţă, descoperiri cu un impact major la nivelul cercetării ştiinţifice. Echipamentul la LASERUL DE LA MĂGURELE urmează să fie instalat din această vară şi este mult mai complex decât relevă simpla descriere folosită pentru publicul larg.

LASERUL DE LA MAGURELE, 10% din puterea Soarelui. Cand vor incepe experimentele
LASERUL DE LA MĂGURELE, 10% din puterea Soarelui. Când vor începe experimentele

LASERUL DE LA MĂGURELE.  În realitate, "Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics" este format din două componente: prima este formată din două lasere de mare putere (două braţe a câte 10 petawaţi fiecare, 10 petawaţi însemnând 10% din puterea Soarelui), şi un generator de radiaţii gamma cu caracteristici performante, unice in lume, a explicat directorul proiectului, academicianul şi profesorul Nicolae Zamfir, conform Mediafax.

LASERUL DE LA MĂGURELE. Cele două componente sunt de o mare complexitate, iar pentru montarea lor, care se aseamănă cu asamblarea unei staţii spaţiale, spune profesorul Zamfir, a fost necesară construirea unui complex întreg de cercetare pe platforma de la Măgurele. Asamblarea echipamentelor se va finaliza în 2018, iar după aceea vor începe experimentele.

LASERUL DE LA MĂGURELE.  Cercetătorii îşi propun să găsească soluţii şi răspunsuri pentru o serie de probleme pe care încă nu le ştim sau nu le putem încă rezolva. Spre exemplu, o aplicaţie care ar putea rezulta din experimentele făcute la Măgurele este o metodă revoluţionară pentru tratarea cancerului, acolo unde nu se mai poate interveni chirurgical.

LASERUL DE LA MĂGURELE. Alte aplicaţii ar fi simularea radiaţiei cosmice pentru a vedea cum se comportă materialele din care sunt făcute staţiile spaţiale sau navetele spaţiale pentru o călătorie de lungă durată cum ar fi o viitoare misiune spre Marte. De asemenea, cercetătorii îşi propun să găsească răspunsuri la probleme de fizică teoretică, cum ar fi distribuţia elementelor în Univers.

LASERUL DE LA MĂGURELE. Nu în ultimul rând, la ELI-NP s-ar putea accelera particulele cu ajutorul laserului, metodă care ar putea putea înlocui pe viitor tehnologia folosită acum la CERN, adică marile acceleratoare de particule care au nişte costuri de construcţie şi operare astronomice. Detalii, pe Mediafax. 

Etichete: experimente, laserul de la Măgurele, putere, soare

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE