Legea alegerii primarilor în două tururi, retrimisă la comisii. PNL acuză: "Se trage de timp"Conducerea Senatului a decis, luni, să retrimită la comisiile de specialitate proiectul de lege care prevede alegerea primarilor în două tururi de scrutin. PSD a cerut anularea rapoartelor întocmite pe proiectul iniţiat de PNL. 

Legea alegerii primarilor in doua tururi, retrimisa la comisii
Legea alegerii primarilor în două tururi, retrimisă la comisii

Senatorul liberal Cristian Bodea a anunţat, luni, că PSD a propus anularea rapoartelor pentru proiectul de lege iniţiat de PNL privind alegerea primarilor în două tururi şi retrimiterea acestuia la comisiile de specialitate, a anunţat luni 

"PSD a propus anularea rapoartelor date de comisiile Senatului pe acest proiect pentru că ar fi fost funcţională până în 30 decembrie Comisia de cod electoral. Noi am considerat, cei de la PNL, că acea comisie avea ca mandat doar elaborarea legilor, iar următoarele amendamente, ceea ce este şi acest proiect, trebuia să urmeze cursul firesc şi că acele rapoarte sunt valabile. PSD a forţat un vot de anulare a rapoartelor date de comisii, au trecut acest vot de anulare cu opt la patru. PNL a votat împotrivă", a declarat Bodea.

Senatorul liberal a explicat că în şedinţa BP s-a votat şi retrimiterea proiectului la comisiile de specialitate a căror raport a fost anulat.

"Apoi s-a votat retrimiterea din nou la comisii, dar la comisiile cărora le-am anulat raportul, tot cu opt la patru, noi ne-am opus pentru că nu considerăm corectă această procedură. Dacă puteam constata că acele rapoarte, dacă tot s-au făcut, sunt bune pentru că n-au cum să fie diferite, sunt aceeaşi oameni în comisii, aceeaşi coloratură politică şi vor fi aceleaşi voturi", a mai spus senatorul.

Întrebat care este argumentul pentru această procedură, Cristian Bodea a spus că "argumentul politic e o tragere de timp".

 

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a precizat explicat că Biroul Permanent a considerat că procesul legislativ în cazul propunerii privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin trebuie "să pornească de la zero" și, prin urmare, a sesizat Comisia juridică, Comisia pentru administrație publică și Comisia pentru constituționalitate în vederea întocmirii unor noi rapoarte, întrucât cele emise deja au fost considerate "nule".

 

"Decizia BP a fost luată pe baza unor considerente de natură juridică. Rapoartele Comisiilor juridică și pentru administrație publică au fost făcute în perioada în care Comisia de Cod electoral, singura abilitată să discute propunerile electorale, funcționa. Comisia de Cod electoral și-a încetat activitatea la finele anului, în 30 decembrie 2015, iar rapoartele comisiilor de specialitate au fost făcute în perioada în care activitatea comisiei era încă validă, reglementată. Așadar, am constat nulitatea acestor rapoarte și sigur că procesul legislativ trebuie să pornească de la zero. Astăzi am hotărât cu majoritate de voturi ca propunerile legislative să fie, de data aceasta, trimise în mod corect și legal Comisiei pentru administrație publică, Comisiei juridice și Comisiei pentru constituționalitate, care au fost chemate să întocmească rapoarte și, în măsura în care primim rapoartele, vom introduce această dezbatere pe ordinea de zi", a declarat Tăriceanu.

Într-o solicitare transmisă Biroului Permanent al Senatului, preşedintele Comisiei pentru Constituţionalitate, senatorul PSD Ovidiu Donţu, a solicitat trimiterea legii privind alegerea primarilor în două tururi la această comisie în vederea întocmirii unui aviz privind constituţionalitatea adoptării unui astfel de act normativ în contextul recomandărilor Comisiei de la Veneţia.

''Nu un aviz consultativ sau nu al comisiei poate să ţină loc de o iniţiativă legislativă. Important este să vedem dacă PSD are disponibilitatea să discute pentru că aţi văzut discursul este întotdeauna înduioşător, dar atunci când este vorba despre vot, în concret nu se întâmplă nimic'', a declarat copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, întrebată cum priveşte demersul PSD de a cere avizul Comisiei de constituţionalitate din Senat privind alegerile în două tururi.

Copreşedintele PNL a afirmat că liberalii îşi menţin punctul de vedere, precizând că, la Camera Deputaţilor, la Ora Primului Ministru, se va discuta despre alegerile locale în două tururi, legislaţie electorală, extinderea votului prin corespondenţă pentru alegerile prezidenţiale şi despre banii alocaţi ''pentru a putea fi implementat cum trebuie votul pentru diaspora''.

 

Etichete: alegere primari doua tururi, lege alegere primari, primari

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE