LEGEA ANTIFUMAT în locuri publice, declarată constituţională. Fumatul, INTERZIS în spaţii închiseFumătorii au primit, miercuri, o lovitură din partea Curţii Constituţionale. Legea antifumat în locuri publice a fost declarată constituţională, astfel că fumatul în spaţii închise este interzis în România. Va fi permis fumatul însă la terase. 

LEGEA ANTIFUMAT in locuri publice, declarata constitutionala (Foto adevarul.ro)
LEGEA ANTIFUMAT în locuri publice, declarată constituţională (Foto adevarul.ro)

Decizia a fost luată cu unanimitate de judecătorii Curţii Constituţionale, chiar dacă 33 de senatori au depus o sesizare în acest sens. 

Legea merge astfel la promulgare şi apoi intră în vigoare în termen de 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. 

Un grup de 33 de senatori a depus, pe 21 decembrie, la Curtea Constituţională contestaţia referitoare la legea care interzice fumatul în toate spaţiile publice închise, adoptată în 15 decembrie de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional. 

Cei 33 de senatori care au semnat contestarea susţin că raţiunea sesizării Curţii Constituţionale "nu vizează interzicerea fumatului în spaţiile publice, ci vizează definiţia «spaţiului public închis»".

În documentul înaintat Curţii Constituţionale se precizează că prin definirea spaţiului public închis ca orice spaţiu destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate, legea introduce o formă de discriminare.

Iniţiatorii sesizării susţin, în documentul citat, că prin aplicarea legii antifumat se creează o discriminare între persoanele aflate în stare de detenţie în penitenciare de siguranţă şi cele aflate în tranzit într-un aeroport, cărora le este permis să fumeze într-un spaţiu public închis, şi ceilalţi cetăţeni fumători.

Potrivit unor surse politice, contestaţia legii antifumat depusă la Curtea Constituţională este semnată de senatori de la toate partidele politice, printre care Cristiana Anghel (ALDE), Corneliu Dobritoiu (PNL), Lucian Şova (PSD), Verestoy Attila (UDMR) şi senatorul independent Alfred Laurenţiu Mihai.

Conform legii adoptate de Camera Deputaţilor, fumatul este interzis în "orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent".

De asemenea, legea antifumat interzice fumatul în spaţiile de la locul de muncă şi în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spaţiu închis sau în aer liber.

Etichete: curtea constitutionalal, decizie, legea antifumat declarata constitutionala

0/3 COMENTARII
gica
28 Jan 11:59
+0
VOTURI
-0
..e discriminare intre fumatori si nefumatori....daca insa e aprobat afara ...hop si romanii ca oile ...la aprobare...nu va merge chiar si cu represalii...!se vor face locuri separate pt fumat si ...gata circoteca....
vlad
27 Jan 18:22
+0
VOTURI
-0
La mine la munca nu se fumeaza in biroul unde lucreaza restul... iesi frumos pe balcon 5 minute. E asa, o chestie de civilizatie... poate nu ti-ai ales bine jobul.
Sandu al-III-lea
27 Jan 18:16
+0
VOTURI
-0
Cu fumatul la locul de munca e cam imposibil de aplicat in Romania.Nu o sa aiba succes.Decat daca vor fi videocamere peste tot si retineri din salariu pentru amenzi.Ar fi prima data in istorie cand romanii nu ar mai fuma la munca.Personal ma indoiesc de reusita.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE