Legea antifumat, promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. SE INTERZICE FUMATUL ÎN SPAŢII ÎNCHISEPreşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea antifumat care interzice fumatul în locuri publice, în spaţii închise. Legea urmează să intre în vigoare în termen de 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. 

Legea antifumat, promulgata de presedintele Klaus Iohannis. SE INTERZICE FUMATUL IN SPATII INCHISE (Foto adevarul.ro)
Legea antifumat, promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. SE INTERZICE FUMATUL ÎN SPAŢII ÎNCHISE (Foto adevarul.ro)

În urmă cu doar două zile, LEGEA ANTIFUMAT în locuri publice a fost declarată constituţională. 

Fumătorii au primit, miercuri, o lovitură din partea Curţii Constituţionale. Legea antifumat în locuri publice a fost declarată constituţională, astfel că fumatul în spaţii închise este interzis în România. Va fi permis fumatul însă la terase.

Decizia a fost luată atunci în unanimitate de judecătorii Curţii Constituţionale, chiar dacă 33 de senatori au depus o sesizare în acest sens. 

Legea merge astfel la promulgare şi apoi intră în vigoare în termen de 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. 

Un grup de 33 de senatori a depus, pe 21 decembrie, la Curtea Constituţională contestaţia referitoare la legea care interzice fumatul în toate spaţiile publice închise, adoptată în 15 decembrie de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional. 

Cei 33 de senatori care au semnat contestarea susţin că raţiunea sesizării Curţii Constituţionale "nu vizează interzicerea fumatului în spaţiile publice, ci vizează definiţia «spaţiului public închis»".

În documentul înaintat Curţii Constituţionale se precizează că prin definirea spaţiului public închis ca orice spaţiu destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate, legea introduce o formă de discriminare.

Iniţiatorii sesizării susţin, în documentul citat, că prin aplicarea legii antifumat se creează o discriminare între persoanele aflate în stare de detenţie în penitenciare de siguranţă şi cele aflate în tranzit într-un aeroport, cărora le este permis să fumeze într-un spaţiu public închis, şi ceilalţi cetăţeni fumători.

Potrivit unor surse politice, contestaţia legii antifumat depusă la Curtea Constituţională este semnată de senatori de la toate partidele politice, printre care Cristiana Anghel (ALDE), Corneliu Dobritoiu (PNL), Lucian Şova (PSD), Verestoy Attila (UDMR) şi senatorul independent Alfred Laurenţiu Mihai.

Conform legii adoptate de Camera Deputaţilor, fumatul este interzis în "orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent".

De asemenea, legea antifumat interzice fumatul în spaţiile de la locul de muncă şi în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spaţiu închis sau în aer liber.

Etichete: fumatul interzis, legea antifumat, promulgare presedintele klaus iohannis

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE