Legea asociaţiilor de proprietari SE SCHIMBĂ. Cum se calculează cheltuielile de întreţinere la LIFTCheltuielile pentru întreținerea liftului dintr-un bloc nu vor mai fi calculate în funcție de suprafața utilă a apartamentului sau a garsonierei, ci raportat la numărul de persoane care locuiesc în acel apartament/garsonieră, dacă un proiect inițiat în acest sens în Parlament va fi aprobat. Argumentul avansat este că o familie compusă din 4 persoane care locuiește la etajul 9 al unui bloc într-un apartament cu 4 camere plătește aceiași bani pentru lift ca o singură persoană care locuiește la același etaj și tot într-un apartament cu 4 camere deși folosește de mai multe ori ascensorul.

Lifturi
Lifturi

În prezent, legea privind asociațiile de proprietari impune ca unele cheltuieli de întreținere a spațiilor comune dintr-un imobil să fie calculate în funcție de suprafața utilă a unui apartament, pe cota parte indiviză de proprietate, nu de numărul de persoane care locuiesc în acel spațiu, parlamentarii considerând însă că această prevedere este netemeinică, nelegală și discriminatorie.

Ideea a generat deja reacții din partea unor administratori de bloc.

"Sunt administrator la o asociatie de proprietari de aproape 20 de ani, deci am o mare experiență și am avut multe divergențe și totodată discuții cu locatarii. De aceea consider că actuala legislație este cea mai corectă, cu mici incorectitudini, ca de exempu: persoanele care locuiesc până la 15 zile în bloc și nu plătesc nimic repartizat pe numărul de persoane (de ce să plătească ceilalți locatari cheltuielile lor în acea perioadă- corect aș zice 5 zile, cum era prevăzut cu ani înainte) . Se solicită ca cheltuielile să se facă pe baza hotărârii adunării generale. Se știe că la adunări vin puține persoane și de aceea nu este corect ca acești «puțini» să hotărască pentru toți. Sunt propuneri că cheltuielile comune să fie repartizate pe număr de persoane, nu este corect. Președintele, comitetul, cenzorii reprezintă și activează pentru proprietari indiferent de numărul de persoane, administratorul face calcule, plătește facturi, face declarații, este chemat să intervină la instalațiile de apă, căldură, gunoi când se defectează datorată uzurii, indiferent de numărul de persoane. Persoanele de la etajele inferioare solicită să nu plătească liftul (dar și ei îl folosesc cu diferite ocazii), dar nu zic nimic când au apă caldă imediat când deschid robinetul datorită faptului că cei de la etajele superioare țin deschis minute în șir până vine apa caldă", a scris parlamentarilor unul dintre aceștia, conform profit.ro.

Etichete: bloc, intretinere, legea asociatilor de proprietari, lift

0/2 COMENTARII
Ioan
10 Nov 23:18
+0
VOTURI
-0
Asa cum dati exemplul pensionarilor care folosesc liftul pentru a-si plimba catelul sau a-si verifica posta, la fel va pot da si eu un exemplu cu cineva care locuieste la un etaj superior, dar nu foloseste liftul. De ce? Vrea sa faca sport, e claustrofob, i-o fi frica sau cine mai stie ce.
Teoretic aveti dreptate cu ce spuneti acolo, dar daca tot dam exemple, hai sa le dam pe toate, nu doar pe cele care ne convin.
Mihai
10 Nov 21:14
+0
VOTURI
-0
De ce nu spuneti si cine a initiat acest proiect sau macar un link catre acel proiect ?
Parerea este ca impartirea cheltuielilor dupa nr de persoane este un mod invechit si generator de conflicte. Mereu va fi cineva care nu si-a pus catelul , purcelul, nepotu' de la tara etc si alti care sa se supere ca ei platesc pentru altii. Iar sumele pe care se calculeaza gen: gunoi, lift, lumina scara sunt unele minore in comparatie cu apa calda, caldura etc. Exemplu cu apa lasata sa curga de cei de la etajele superioare este foarte bun. Iar referitor la argumentul pentru lift: cele 4 persoane poate folosesc liftul impreuna daca este vorba de o familie cu 2 copii care pleaca impreuna la munca si la scoala si se intorc. O persoana pensionara poate folosi liftul de mai multe ori sa se plimbe pe afara , sa se duca la paine, sa plimbe catelul , sa vada daca a venit posta etc.. Cel mai corect ar fi un coeficient crescator cu etajul. Si calcul dupa suprafata este unul irelevant.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h