Legea care permite ISU să închidă localurile care nu respectă normele în caz de incendiu, promulgatăLegea de aprobare a OUG care prevede că ISU poate închide localurile în care constată că reglementările privind siguranţa la incendiu sunt încălcate a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Legea care permite ISU sa inchida localurile care nu respecta normele in caz de incendiu, promulgata
Legea care permite ISU să închidă localurile care nu respectă normele în caz de incendiu, promulgată
Foto: infomm.ro

Potrivit actului normativ al Guvernului, atribuţiile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au fost extinse în sensul că inspectorii ISU pot sigila construcţiile şi amenajările operatorului economic în punctul de lucru în care constată încălcarea reglementărilor privind siguranţa la incendiu, informează mediafax.ro.

Potrivit legislaţiei în vigoare până la data prezentei reglementări, ISU putea dispune doar oprirea funcţionării ori utilizării contrucţiilor sau amenajărilor, ceea ce nu era de natură să garanteze încetarea de fapt a funcţionării.

OUG adoptată de Guvern completează Legea 307/2006 şi Legea 170/2015 privind apărarea împotriva incendiilor, care prevăd şi alte sancţiuni pentru nerespectarea normelor privind securitatea la incendiu.

"De asemenea, în scopul creşterii nivelului de securitate la incendiu, Guvernul a stabilit o serie de criterii cumulative pe baza cărora se poate dispune oprirea funcţionării ori utilizării clădirilor şi spaţiilor amenajate în clădiri, cu aria de desfăşurare mai mare de 200 mp, având destinaţia de comerţ, cultură şi turism. Reglementările sunt incluse într-o Hotărâre adoptată astăzi (marţi - n.r.) de Guvern. Actul normativ vizează atât clădirile şi spaţiile autorizate din punct de vedere al securităţii la incendiu, cât şi pe cele care nu sunt autorizate", se menţiona într-un comunicat al Guvernului.

În cazul construcţiilor sau amenajărilor cu suprafaţă mai mare de 200 mp, având destinaţia de comerţ, cultură şi turism, autorizate din punct de vedere al securităţii la incendiu, dispunerea măsurii complementare de oprire a funcţionării se face în oricare din următoarele situaţii: depăşirea cu mai mult de 10% a numărului de utilizatori pentru care s-a acordat autorizaţia de securitate la incendiu; depăşirea numărului de niveluri supraterane faţă de valoarea de referinţă admisă pentru clădirile cu nivelul V de stabilitate la incendiu/grad de rezistenţă la foc; desfiinţarea unei căi de evacuare atunci când potrivit reglementărilor tehnice specifice se impun două sau mai multe căi de evacuare, în concordanţă cu valoarea de referinţă.

Etichete: incendiu, isu, lege

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h