Legea care stabilește noi reguli de etichetare a produselor lactate, promulgatăPreşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi legea privind informaţiile obligatorii care trebuie inscripţionate pe eticheta laptelui pentru consum şi a produselor lactate proaspete.

Legea care stabileste noi reguli de etichetare a produselor lactate, promulgata
Legea care stabilește noi reguli de etichetare a produselor lactate, promulgată

Camera Deputaţilor, for decizional, a adoptat, miercuri, 6 aprilie, cu 218 voturi "pentru", legea privind etichetarea laptelui proaspăt pentru consum şi a produselor lactate.

Acestea prevede că produsele lactate trebuie să prevadă pe etichetă, în mod obligatoriu, avertizarea cuprinzând sintagma ''Conţine lapte praf în proporţie de __%" şi că "etichetele pentru lapte proaspăt pentru consum şi produsele lactate trebuie să fie inscripţionate clar, uşor de înţeles pentru a permite consumatorilor informarea privind originea şi trasabilitatea produselor".

Dreptul de a înscrie pe eticheta produsului finit menţiunea ''Produs natural'' îl vor avea doar cei care folosesc în proporţie de 100% ca materie primă laptele natural provenit de la vaci, bivoliţe, oi şi capre, fără a avea în compoziţie înlocuitori de lapte sau lapte praf.

Dreptul de a înscrie pe eticheta produsului finit menţiunea ''Produs românesc'' îl vor avea doar cei care folosesc în proporţie de 100% lapte, materie primă, provenit din fermele din România.

Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenţie, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să constituie infracţiune, şi se sancţionează cu amendă de la 15.000 lei la 20.000 lei.

Amenzile cresc pentru producerea, expunerea spre vânzarea şi/sau vânzarea de lapte proaspăt pentru consum, cunoscând că este obţinut din înlocuitori de lapte de la 20.000 lei la 25.000 lei şi se pedepseşte cu retragerea autorizaţiei de funcţionare a producătorilor sau comercianţilor, pe timp de 6 luni, după caz.

Sursa: Mediafax

Etichete: etichetare produse lactate, etichete produse lactate, lapte, lege etichetare produse lactate

0/2 COMENTARII
SLC
04 May 02:27
+0
VOTURI
-0
Trebuia si in sitagma produs romanesc sa se specifice procentul, de ex 70% produs romanesc, pt ca nu e acelasi lucru sa fie integral din import sau numai 10% din import (amestec). Oricum legea asta nu poate fi aplicata si se minti la greu pe etichete.
Cris
03 May 18:13
+0
VOTURI
-0
Decizie tembela! Trebuia interzis laptele praf in totalitate din compozitia laptelui proaspat, pentru ca este o facatura care reduce calitatea laptelui odata cu pretul.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h