Legea dării în plată a trecut de Comisia Juridică din Camera DeputațilorLegea dării în plată a fost adoptată, marţi, în unanimitate, de Comisia Juridică din Camera Deputaţilor. Deputații juriști au eliminat din lege programul Prima Casă  şi au majorat plafonul de la 150.000 la 250.000 de euro. Proiectul de lege va merge în plen pentru dezbatere şi votul final. 

Legea darii in plata, votata marti de Comisia Juridica din Camera Deputatilor
Legea dării în plată, votată marţi de Comisia Juridică din Camera Deputaţilor
Foto: wall-street.ro

UPDATE 15.04 Legea dării în plată a trecut de Comisia Juridică. Votul în plen este aşteptat a fi dat miercuri, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Potrivit proiectului adoptat, legea se va aplica şi celor care sunt în proces de executare silită.

Scoaterea programului Prima Casă din legea dării în plată a generat dezbateri aprinse în Comisia juridică, relatează Mediafax. BNR şi MFP au susţinut excluderea programului din textul legii, în timp ce iniţiatorul propunerii legislative, Daniel Zamfir, le-a cerut colegilor să ia act de un nou amendament potrivit căruia dispoziţiile prezentei legi a dării în plată ''nu afectează garanţiile statului român acordate pentru Prima Casă'', afirmând că adoptarea amendamentului ar permite continuarea programului Prima Casă.

Reprezentantul MFP, secretarul de stat Enache Jiru, a susţinut la rândul său că garanţiile statului se emit ''irevocabil şi necondiţionat'', afirmând că există riscul de a ajunge în situaţia în care statul şi banca devin coproprietari ai aceluiaşi imobil. Prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu a susţinut că garanţia statului este afectată, reafirmând că va creşte avansul solicitat de bănci, se va scumpi creditul şi perioada de aşteptare necesară pentru a obţine un împrumut va fi mai îndelungată.

Deputatul PNL Cătălin Zamfir a criticat poziţiile BNR şi MFP, reafirmând că legea nu ''omoară'' programul Prima Casă.

''Nu pot să nu consemnez ipocrizia din această sala. (...) Am introdus special acest amendament ca să lămurim această treabă. Riscul băncii în acest program este zero. Cetăţeanul care este în situaţia în care a luat un credit prin programul Prima Casa, dacă acesta dă (locuinţa-n.r.) în plată, ANAF îl va urmări pentru suma pe care statul o plateşte pentru el. Noi, practic, vrem un echilibru social'', a susţinut Zamfir.

În cele din urmă, liberalul a renunţat la amendamentul său. Deputaţii din Comisia juridică au adoptat cu majoritate de voturi aplicarea legii dării în plată pentru creditele mai mici de 250.000 de euro, renunţând la varianta propusă de BNR – 150.000 de euro.

UPDATE 14.00  Deputaţii din Comisia juridică au decis amendarea legii dării în plată pentru a scoate programul Prima Casă de sub incidenţa actului nomativ şi pentru a creşte plafonul de la 150.000 la 250.000 de euro. Articolele în acest sens au fost votate în şedinţa Comisiei juridice de marţi, urmând ca, la finalul dezbaterilor, proiectul de lege să fie votat în ansamblu, scrie Mediafax.

Proiectul legii dării în plată intră marți în dezbatere pe articole la Comisia juridică a Camerei Deputaților.

"Maine (n.r. marti) la ora 12.30 intra la vot in Comisia Juridica Legea DIP. E ultimul act inaintea votului final. Desi unii si-au pierdut rabdarea si mai ales increderea, vreau sa va asigur ca eu voi duce lupta mea pana la capat ca sa scoatem o lege buna, cat mai rapid aplicabila! Suntem la un pas de reusita!", a scris pe Facebook initiatorul legii, deputatul Daniel Zamfir. Reamintim că legea ar permite românilor să dea casa băncii, înschimbul stingerii datoriei.

 

Maine la ora 12.30 intra la vot in Comisia Juridica Legea DIP.E ultimul act inaintea votului final. Desi unii si-au...

Posted by Daniel Catalin Zamfir on Monday, 4 April 2016

Săptămâna trecută, la finalul dezbaterilor generale pe această inițiativă legislativă, președintele comisiei, Bogdan Ciucă, a declarat că este nevoie de anumite clarificări în ce privește plafonul până la care pot fi aplicate prevederile legii și excluderea sau nu a programului "Prima Casă".

"Cred că ar trebui să ne concentrăm pe câteva teme. Prima ar fi viziunea de ansamblu — legea are caracter social sau discutăm de riscul contractual beneficiu-pierdere care există dintr-un contract pe care două sau mai multe părți îl încheie la un moment dat. Caracter social sau pur și simplu stabilim niște principii care sunt guvernate de înțelegerea dintre părți și, evident, de răspunderea pe care și-o asumă în raport cu beneficiul. Trebuie să stabilim, de asemenea, natura obiectului, dacă ne referim doar la case, doar la imobile ce reprezintă locuință, trebuie să ne referim la retroactivitate și aici aș ridica o problemă: retroactivitatea în raport de ce: de semnarea contractului sau ne referim din punct de vedere al momentului în care se aplică chiar și în contractele vechi", a explicat Ciucă.

Parlamentarii din comisie au putut depune până marți amendamente care să clarifice toate aceste chestiuni.

De Legea dării în plată ar trebui să beneficieze doar cei care nu pot plăti, consideră 77% dintre români

Peste trei sferturi dintre români (77%) consideră că, în situația în care ar exista o lege care obligă banca să preia casa, atunci de această lege ar trebui să beneficieze numai cei care nu pot plăti și nu cei care pot plăti, dar nu mai vor, se arată în sondajul "Opinia românilor despre Legea dării în plată", realizat de IRSOP Market Research & Consulting și preluat de Asociația Română a Băncilor, citat de Agerpres.

"Majoritatea respondenților s-a pronunțat împotrivă ca beneficiarii legii să fie cei care și-au cumpărat mai multe case/terenuri și au dificultăți, fiind indicați ca beneficiari ai legii numai cei care au o singură casă (81%). De altfel, 89% dintre români consideră că este bine să existe o lege care să ajute persoanele fizice care au luat un credit și se află în dificultate financiară", se menționează într-un comunicat al ARB.

Comunitatea bancară din România reiterează că se impune devansarea termenului de intrare în vigoare a Legii 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice.

"Avantajul major al legii privind procedura insolvenței persoanelor fizice față de Legea privind darea în plată este că, după insolvență, debitorul persoană fizică de bună credință poate rămâne în posesia bunului imobil care este adus în garanție, pe când darea în plată înseamnă pierderea locuinței de familie/terenului", se precizează în comunicat.

Aproximativ 94% dintre români optează pentru negocierea unei soluții în bună înțelegere cu banca și păstrarea locuinței, în situația în care au dificultăți financiare la plata creditului, în timp ce doar 6% dintre români doresc o lege care să prevadă desființarea unui contract semnat cu banca și renunțarea la casă (Legea privind darea în plată), se arată în sondaj.

Studiul "Opinia românilor despre Legea dării în plată' s-a realizat la nivel național pe un eșantion de 1.016 de respondenți, acesta fiind reprezentativ pentru întreaga populație adultă a României. Persoanele intervievate au fost selecționate în 433 de localități urbane și rurale distribuite aleatoriu pe întreaga suprafață a țării. Sondajul a fost realizat pentru Asociația Româna a Băncilor în perioada 28 martie — 1 aprilie 2016, iar marja de eroare este +/—3%.

 

Președintele CEC Bank, Radu Grațian Ghețea, și-a exprimat speranța că președintele Klaus Iohannis va trimite Curții Constituționale Legea dării în plată, dacă aceasta va fi aprobată de Parlament într-o formă care va dăuna sectorului bancar.

"Am speranța că vor fi aduse amendamente. Am speranța că, dacă în lege vor rămâne lucruri grave, președintele va sesiza Curtea Constituțională", a spus Ghețea, care este și președinte de onoare al Asociației Române a Băncilor, în cadrul unei conferințe pe tema sectorului financiar din România.

"În ultimă instanță, dacă acest lucru nu se va întâmpla, la primele procese care vor apărea, băncile vor putea ridica excepții de neconstituționalitate, iar atunci Curtea Constituțională se va sesiza", a adăugat Ghețea.

Etichete: darea in plata, legea darii in plata

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE