LEGEA SALARIZĂRII bugetarilor, discutată miercuri în şedinţa de GuvernLegea salarizării bugetarilor ajunge pe masa Guvernului. Executivul are, în şedinţa de miercuri, o primă discuţie pe tema noii legi a salarizării. Premierul Dacian Cioloş declara, luni, că în lucru sunt două variante.

Legea salarizarii, o prima discutie in Guvern
Legea salarizării, o primă discuţie în Guvern

Controversata Lege a salarizării va fi discutată, miercuri, în şedinţa Guvernului. 

"Avem o dată soluția aceasta a mobilizării resurselor bugetare până în 2020, limitate așa cum sunt, și să vedem ce putem face cu ele și să gândim o lege pe patru ani pornind de la un nivel de salariu minim și de acolo în sus să vedem ce și unde putem reechilibra lucrurile sau o altă abordare la care ne gândim la fel foarte serios. În măsura în care considerăm că nu putem pune pe masă un proiect de lege al salarizării bugetare realist multianual, cu șanse de aplicare, să vedem ce putem face în anul care vine, cu resursele pe care știm că le putem mobiliza prin proiectul de buget pe care îl vom propune și să venim cel puțin cu această primă fază a reechilibrării, urmând să gândească viitorul Guvern, viitorul Parlament, în funcție de ce își asumă și din punct de vedere al politicii bugetare, o continuare a acestei abordări", declara, luni premierul Dacian Cioloș.

Cioloş preciza că s-a întârziat prezentarea acestui proiect întrucât actualul Guvern a considerat că abordarea Executivului anterior în privința creșterilor salariale nu era realistă din punct de vedere al resurselor bugetare.

"Multă lume se întreabă de ce am tot prelungit prezentarea acestui proiect de lege. Pentru că ceea ce noi am moștenit în Guvern, ceea ce a fost lucrat de Guvernul precedent în anul trecut, noi am considerat că din punct de vedere bugetar nu este aplicabil. Ambiția proiectului respectiv era mult dincolo de ceea ce bugetul poate să susțină în anii următori, până în 2020. Nu vorbesc despre utilitatea unei astfel de legi, pentru că avem nevoie de o lege care să ducă la o reechilibrare și chiar la o regândire a sistemului de salarizare a funcției publice, dar n-aș vrea să venim cu un proiect de lege pe care să-l adoptăm și să aibă soarta proiectului de lege din 2010, care (...) nu a fost aplicat", a arătat prim-ministrul.

CITEŞTE ŞI NOUA LEGE A SALARIZĂRII. Care va fi cel mai mare salariu de bugetar. Cu cât va creşte salariul minim 

Orice propunere legislativă va fi făcută, în opinia sa, "ea va merge în sensul unor creșteri ale salariilor pentru anumite categorii tocmai pentru a asigura această reechilibrare".

Conform unui articol publicat de Profit.ro, "Guvernul a propus sindicatelor o formulă de majorare a salariilor bugetarilor în medie cu 19%, dar cu o condiție dură, și anume limitarea drastică a ritmului de creștere a salariului minim brut, cu tranșe anuale de câte 25 de lei, astfel încât acesta să ajungă la 1.350 lei doar în 2020".

În replică, președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin, a declarat că proiectul privind noua lege a salarizării, lansat  în spațiul public, este "un model extrem de toxic pentru economia României", iar modul în care a fost aruncat pe piața arată că se vrea "testarea reacției publice".

"Au lansat pe piață un model macroeconomic extrem de toxic, o toxină care va distruge și ce a mai rămas din România. Modelul pe care îl propun ei (Guvernul n.r.), cu înghețarea salariului minim în România, la nivel național, și cu creșteri de salarii în sectorul bugetar este un demers toxic pentru economia României, în contextul în care, azi, România are ca principală provocare piața muncii. Astăzi pe piața muncii angajatorii nu mai găsesc oameni în vârsta de muncă și calificați, la așteptările și nevoile lor. (...) Nu mai ține acest sistem prin care că suntem competitivi pe salarii mici. Astăzi marii angajatori nu mai au forță de muncă și noi le spunem de ani de zile acest lucru guvernanților", a declarat, luni, pentru Agerpres, președintele BNS Dumitru Costin.

Acesta a precizat că Guvernul nu i-a chemat la discuții pe aceste proiecte, și de aceea nu vor intra într-un astfel de joc, în condițiile în care salarizarea sistemului public este o problemă "cât se poate de serioasă".

"Nu am fost chemați la discuții. Consider că trebuia să se întâmple public fiind vorba de chestiune cât se poate de serioasă și de aceea nu îmi propun să intru într-un astfel de joc. Să le scoată pe masă (proiectele n.r.) și le discutam cu analize de impact.(...) E ciudat acest mod de abordare al Guvernului care lansează, probabil, pe surse, o informație legată de salarizarea în sectorul bugetar. Un Guvern nu face acest lucru decât dacă vrea să testeze reacția publică, reacția sindicatelor, dar care mie, ca și cunoscător, îmi arată că au o problemă de asumare a unui tip de soluție (...). Informațiile care au ieșit și încearcă să pună pe jar opinia publică din România îmi arată că acest Guvern este incapabil de a reforma sistemul public din România, pentru că salarizarea în sectorul bugetar este doar o componentă a reformei din sectorul public, este doar o părticică din sectorul public", a subliniat Costin.

În opinia sa, media salarială în sectorul public este mai mare în prezent decât în sectorul privat, argumentând că este "o anomalie", iar creșterile salariale din decembrie nu au făcut altceva decât să creeze dezechilibre suplimentare în interiorul sistemului.

"Azi, media salarială în sectorul public este mai mare decât în sectorul privat, ceea ce este o anomalie pentru că am o structură cu 1,2 milioane de suflete în sectorul public și încă 4 milioane în sectorul privat. Dacă în sectorul privat plătesc foarte prost, avem în economia românească 44% din total contracte la salariul minim sau sub salariul minim — ce fac eu dacă îngheț salariul minim în următorii 4 ani? Creez o presiune suplimentară în sectorul public, unde toată lumea va vrea să muncească acolo, că este mai sigur decât în mediul economic privat, îi gonesc pe cei apți de muncă și care mai sunt tineri din țară pentru că asta oferă ei: salariul minim pe economie. Ce și-au spus, hai să aruncăm în cârca celor de la sindicate chestia cu salarizarea în sectorul public, găsim o variantă cu mai puțini bani și o să promitem că le dăm la bugetari salarii în următorii ani cu condiția ca mediul economic privat să stea pe loc. Tocmai mediul economic privat este motorul, cel care îți aduce venituri la bugetul de stat, din care se fac salariile sau se finanțează alte zone. Lăsăm milioane de oameni în sărăcie sau îi gonim din țară și așa putem să dăm creșteri de salarii în sectorul bugetar", a explicat liderul BNS.

La rândul său, președintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a precizat, că nu a primit din partea Guvernului niciun proiect privind legea salarizării și a subliniat că este vorba despre 'manipulări pentru a testa reacția publică, în special sindicate, la măsuri de austeritate extremă".

Acesta a adăugat că este posibil să primească documentele miercuri și că ar putea avea loc și o întâlnire cu premierul Dacian Cioloș.

Potrivit ordinii de zi oficiale a şedinţei de miercuri, Executivul va continua procesul de numiri/eliberări de prefecţi şi/sau subprefecţi şi va adopta un proiect de ordonanţă privind stabilirea unor măsuri de reorganizare la nivelul administraţiei publice centrale.

Etichete: Guvern, legea salarizării, Legea Salarizarii Bugetarilor

0/1 COMENTARII
Florin
06 Apr 07:50
+0
VOTURI
-0
Editura, cauta persoane pentru promovarea cartilor electronice(e-books), pe piata internationala de limba engleza.Nu este necesar cunoasterea limbii engleze.Castigurile, in functie de timpul pe care fiecare din dumneavoastra il aloca acestei munci. Veti fi indrumati pas cu pas pana la obtinerea tuturor cunostintelor in vederea realizarii cu success a acestei activitati.
Pentru mai multe detalii va rugam sa contactati unul din membrii echipei noastre la una din adresele de email: florin_33_2006@yahoo.com

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE