Libanezul Hassan Awdi, condamnat de statul român, a fost despăgubit cu suma de 48,7 milioane de leiLibanezul Hassan Awdi a fost despăgubit de statul român cu suma de 48,7 milioane de lei, după ce bugetul Autoritatății pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) a fost suplimentat, printr-un proiect de hotărâre, "din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2015, în vederea plății despăgubirilor acordate de către Curtea de Arbitraj Internaţională a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii”.

Libanezul Hassan Awdi, condamnat de statul roman, a fost despagubit cu suma de 48,7 milioane de lei
Libanezul Hassan Awdi, condamnat de statul român, a fost despăgubit cu suma de 48,7 milioane de lei

Hassan Awdi, de origine libaneză, a fost despăgubit de statul român cu suma de 48,7 milioane de lei, bani proveniți din fondul de rezervă al Guvernului. Awdi este condamnat la opt ani de închisoare pentru delapidare cu consecințe deosebit de grave, evaziune fiscală și spălare a banilor în dosarul CFR Mesagerie.

Premierul Dacian Cioloș a dat o Hotărâre de Guvern prin care a suplimentat cu suma de 48,703 milioane lei bugetul Autorității pentru Administrarea Activelor Statului, instituție care îi datorează întreaga sumă lui Hassan Awdi, în urma controversatei afaceri ’’Rodipet’’. Despăgubirile au fost stabilite de către Curtea de Arbitraj Internațional a Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții (ICSID), scrie Nașul.tv.

Hassan Awdi și cele două firme au solicitat despăgubiri în valoare de 447 milioane de euro pentru daunele rezultate în urma executării acțiunilor deținute la Rodipet S.A., rezilierea contractului de privatizare a societății, dar și neîndeplinire de către statul român a obligației asumate prin contractul de privatizare. În plus, s-au mai considerat prejudiciați de o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție prin care s-a restituit “Casa Bucur“ către proprietarii de la care fusese naționalizată abuziv, în condițiile în care acest imobil fusese achiziționat de o firmă controlată de Awdi.

Tribunalul Arbitral a respins majoritatea capetelor de acuzare, considerând că statul român a procedat în mod corespunzător la executarea gajului pe acțiunile Rodiped S.A și la rezilierea contractului de privatizare. Dar, Tribunalul a constatat “o încălcare limitată a tratamentului echitabil ce trebuia aplicat investitorilor, respectiv faptul că statul român nu a identificat soluții pentru a rezolva situația generată de declararea, în 7 iulie 2008, de către Curtea Constituțională, a neconstituționalității Legii 442/2004”. Această lege a fost adoptată pentru a crea regimul de concesionare de către Rodiped S.A. a terenurilor pe care se aflau chioșcurile acestei societăți.

Pe 21 decembrie 2012, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) i-a trimis în judecată pe Hassan Awdi, Mehdi Awdi, Iordan Bădeanu și Bassam Istanbouly pentru că au încercat să delapideze și să falimenteze compania “CFR Mesagerie”. Toți patru au fost acuzați pentru delapidare cu consecințe deosebit de grave, evaziune fiscală și spălarea banilor.

Magistrații de la Curtea de Apel București au decis să-l condamne pe Hassan Awdi la opt ani de închisoare, iar pe fratele său, Mehdi Awdi, la șase ani și patru luni. Au mai fost condamnați Bassam Istanbouly la cinci ani de închisoare și Iordan Bădeanu la trei ani și patru luni de pușcărie.

Dar, înainte de a se pronunța sentința, frații Mehdi și Hassan Awdi au fugit în țara natală.

 

 

Etichete: condamnat, despăgubiri, Hassan Awdi

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE