Licitaţia privind noile trenuri de metrou, BLOCATĂ, după ce DNA a deschis un dosar penal în cauzăConsiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a suspendat solutionarea contestatiilor depuse in cazul licitatiei privind noile trenuri de metrou, dupa ce DNA a deschis dosar penal in cauza.

Licitatia privind noile trenuri de metrou, BLOCATA, dupa ce DNA a deschis un dosar penal in cauza
Licitaţia privind noile trenuri de metrou, BLOCATĂ, după ce DNA a deschis un dosar penal în cauză
Foto: forum.ro-trans.net

UPDATE: "Referitor la unele afirmaţii apărute în presă cu privire la procedura de achizitie publica a 51 de trenuri de metrou considerăm necesare câteva clarificări.

Subliniem faptul că Metrorex a fost cea care a solicitat suspendarea procedurii de atribuire până la finalizarea cercetărilor, iar Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a respins cererea de suspendare a procedurii prin Decizia nr. 75s/C6/352, 357/24.04.2015 cu privire la procedura de achizitie a 51 de trenuri de metrou.

Suspendarea soluţionării contestaţiilor depuse de către S.C. Alstom S.A şi de către S.C. Astra Vagoane S.A., în contradictoriu cu S.C. Metrorex S.A. a fost hotărâtă tot de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor - prin aceeaşi Decizie, până când autorităţile statului vor pronunţa o hotărâre definitivă în cercetarea ce se află în derulare.

Metrorex nu poate să comenteze procedura judiciară aflată în derulare. Se aşteaptă finalizarea cercetărilor în acest caz şi încheierea procesului de soluţionare a contestaţiilor legate de procedura de achiziţie publică", anunţă Metrorex, într-un comunicat de presă remis B365.ro.

Licitatia pentru achizitia celor 51 de noi trenuri de metrou pentru Magistrala 5, atribuita de catre Metrorex spaniolilor de la Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) pentru o oferta de 310 milioane de euro, a fost blocata dupa ce Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a decis suspendarea solutionarii contestatiilor depuse de catre companiile Alstom si Astra Vagoane.

CNSC a luat aceasta decizie dupa ce procurorii DNA au deschis un dosar penal ce are legatura cu procedura. Practic, pana la solutionarea dosarului penal, licitatia pentru noile trenuri de metrou ramane blocata, potrivit HotNews.ro.

"În data de 24.04.2015, prin adresa nr. 3433-352,357/C6/24.04.2015, Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor a comunicat Metrorex Decizia nr. 75s/C6/352, 357/24.04.2015 cu privire la procedura de achizitie a 51 de trenuri de metrou, prin care a decis suspendarea solutionarii contestatiilor depuse de catre S.C. Alstom S.A si de catre S.C. Astra Vagoane S.A., în contradictoriu cu S.C. Metrorex S.A. pâna când autoritatile statului vor pronunta o hotarâre definitiva în cercetarea ce
se afla în derulare. Prin aceeasi decizie Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor a respins cererea de suspendare a procedurii de atribuire formulata de catre S.C. Metrorex S.A. În consecinta, Metrorex va proceda în termenul legal de cinci zile la publicarea în SEAP a Deciziei nr. 75s/C6/352, 357 din data de 24.04.2015.", a transmis Metrorex într-un comunicat remis B365.ro.

Intr-o decizie datata pe 24 aprilie, CNSC a decis sa suspende "soluţionarea contestaţiilor depuse de către S.C. ALSTOM TRANSPORT S.A., (...) şi, respectiv, de către S.C. ASTRA VAGOANE CĂLĂTORI S.A., (...), în contradictoriu cu S.C. METROREX S.A., (...) până când hotărârea pronunţată în cauza în care se fac cercetări, în dosarul penal nr. 88/P/2015, va rămâne definitivă".

CNSC a anuntat că Metrorex a trimis o adresă prin care cere suspendarea procedurii de achiziţie publică, motivul invocat fiind "percheziţii DNA şi confiscări de documente". Ulterior, la mijlocul lunii aprilie, presa relata ca CNSC a cerut DNA informaţii privind licitaţia pentru trenurile de metrou si daca sunt nereguli anchetate în legătură cu desfăşurarea procedurii organizate de Metrorex.

Metrorex a atribuit firmei spaniole Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) un contract pentru achizitia a minim 43 si maxim 51 de trenuri noi pentru Magistrala 5 Drumul Taberei - Eroilor a metroului bucurestean.

CAF a castigat licitatia lansata inca din 2014 cu o oferta de 6,06 milioane de euro pe tren, adica un maxim de 309 milioane de euro pentru setul maxim de 51 de trenuri. Contractul a fost atribuit, dar nu si semnat pentru ca Metrorex si CAF inca se aflau in etapa de 10 zile in care mai pot fi depuse contestatii.

Astra Vagoane si Alstom, firme participante la procedura de licitatie publica, au contestat la CNSC criteriile performanţă tehnică, termenele de livrare şi mentenanţa oferite de CAF.

Contractul este unul cadru cu durata de 7 ani, se va imparti in contracte subsecvente si presupune achizitia a minim 43 de trenuri de metrou (258 de vagoane) sau a maxim 51 de trenuri (306 vagoane). Trenurile sunt achizitionate pentru a fi folosite pe Magistrala 5 de metrou ce se afla in prezent in constructie in cartierul Drumul Taberei.

Licitatia a fost lansata in iunie 2014 (anunt de participare 151772 / 26.06.2014), iar ofertele au fost deschise pe 16 octombrie, 4 din cele cinci oferte venind de la firme straine:

> ASTRA Vagoane Calatori - 5,1 mil euro euro/tren de metrou (260 milioane de euro)
> CSR (China)- 5,22 mil euro/tren de metrou (272 milioane de euro)
> CAF - 6,06 mil euro/tren de metrou (310 milioane euro)
> Alstom - 6,31 mil euro/tren de metrou (322 de milioane euro)
> Pesa - 6,5 mil euro/tren de metrou (341 de milioane de euro)

Conform informatiilor din SEAP, in criteriile de atribuire ale acestui contract, pretul ofertei a avut o pondere de 60%, restul criteriilor fiind performante tehnice necesare (15%), termene de livrare/receptie (12%), conditii de mentenanta (3%), costuri de mentenanta (5%) si termene de garantie (5%).

Compania spaniola CAF a mai castigat in ultimii ani un contract cu Metrorex care presupune achizitia de 16 trenuri de metrou pentru circa 100 de milioane de euro. Ulterior, Metrorex a mai achizitionat alte 8 trenuri produse de spaniolii de la CAF.

Directorul general al Metrorex, Aurel Radu, si-a dat demisia dupa atribuirea contractului.

Etichete: blocat, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, DNA, dosar penal, licitaţie, trenuri CAF, trenuri noi, trenuri noi metrou

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE