ANAF a amânat publicarea listei datornicilor. Cine sunt primii restanţieri anunţaţi de Fisc UPDATEANAF urma să anunţe, marţi, numele contribuabililor care au obligaţii fiscale restante de peste 1.500 lei, însă reprezentanţii Fiscului au decis să amâne publicarea listei cu datornicii. Motivul: mulți dintre cei care au primit notificări și-au achitat datoriile. Totuşi, ANAF a publicat marţi primele liste cu 2.672 contribuabili mari şi mijlocii care au restanţe fiscale.

Lista datornicilor, publicata de ANAF
Lista datornicilor, publicată de ANAF

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a amânat cu câteva zile publicarea listei datornicilor, din cauza faptului că mulți contribuabili, dintre cei care au primit notificări, și-au achitat datoriile în ultimele zile ale săptămânii trecute, a declarat marți, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al instituției, Alexandru Cristea.

'Sperăm să publicăm lista în zilele următoare. În săptămâna trecută, cei care au primit notificări s-au grăbit să plătească. Noi suntem obligați să publicăm lista datornicilor care figurează cu datorii restante la 31 martie dar neplătite până la data publicării', a explicat reprezentantul ANAF.

Potrivit acestuia, din cauza faptului că unii contribuabili au plătit în ultimul moment, nu a fost posibilă actualizarea listei în timp util. Termenul inițial pentru publicarea listei era 30 aprilie.

Obligația de publicare a listei debitorilor care înregistrează obligații fiscale restante este prevăzută de art. 162 din Codul de procedură fiscală aprobat prin Legea nr. 207/2015. Cuantumurile de la care obligațiile fiscale restante fac obiectul publicării pe pagina de internet a ANAF și Procedura de publicare a listelor debitorilor și cuantumul obligații fiscale restante înregistrate au fost aprobate prin OPANAF.

ANAF a majorat, la începutul lunii aprilie, limitele minime de la care datoriile restante la 31 martie 2016 se publică pe site-ul instituției. Astfel, instituția va include pe listă firmele mari care au datorii de peste 100.000 lei, contribuabilii mijlocii cu restanțe de peste 50.000 lei, persoanele fizice care desfășoară activități economice independent sau profesii libere pentru datorii de peste 10.000 lei și persoanele fizice cu datorii de peste 1.500 de lei. Inițial, aceste limite de sumă erau mult mai mici, între 100 de lei pentru persoane fizice și 1.500 de lei pentru marii contribuabili.

'În procesul de analiză a oportunității modificării prevederilor OPANAF nr. 558/2016 au fost luate în considerare atât scopul de a preveni și reduce arieratele la bugetul general consolidat, cât și costurile necesare notificării, astfel încât se impune modificarea plafoanelor obligațiilor fiscale restante, care se vor publica pe pagina de internet www.anaf.ro', informa ANAF la acea vreme.

ANAF a publicat primele liste cu contribuabilii care au restanţe fiscale

În timp ce numele debitorilor mici, contribuabili, instituţii publice, persoanele fizice cu restanţe mai mari de 1.500 lei vor fi făcute publice zilele următoare, ANAF a publicat primele liste cu 2.672 contribuabili mari şi mijlocii care au restanţe fiscale, scrie Mediafax.

De asemenea, lista cu persoanele fizice cu obligaţii fiscale restante rezultate şi din activităţi economice independente sau profesii libere, cu restanţe mai mari de 10.000 lei, va fi făcută publică zilele următoare.

Listele pot fi accesate la adresa https://data.gov.ro/dataset/datoriile-catre-bugetul-de-stat.

Din totalul numelor publicate marţi, 186 sunt mari contribuabili, cu restanţe mai mari de 100.000 lei, care înregistrează obligaţii fiscale totale de 2,6 miliarde de lei. Din datoria totală, 1,92 miliarde de lei sunt obligaţii de plată principale şi 684 milioane de lei obligaţii accesorii. Din total, 417 milioane de lei reprezintă obligaţii de plată contestate.

Restul de 2.486 de contribuabili mijlocii, cu restanţe mai mari de 50.000 lei, au obligaţii fiscale restante în cuantum total de 3,8 miliarde de lei, din care obligaţii de plată principale în sumă de 2,85 miliarde de lei şi obligaţii fiscale accesorii în sumă de 950 milioane de lei. Din total, suma de 316 milioane de lei reprezintă obligaţii de plată contestate.

"Deoarece în săptămâna 25-29.04.2016 a crescut foarte mult numărul contribuabililor care au decis să îşi stingă datoriile, sau să îşi clarifice situaţia fiscală, şi pentru a asigura publicarea unor informaţii cât mai corecte, în zilele imediat următoare va fi publicată lista debitorilor mici contribuabili, instituţii publice, persoane fizice cu obligaţii fiscale restante rezultate şi din activităţi economice independente sau profesii libere, cu restanţe mai mari de 10.000 lei şi persoane fizice cu restanţe mai mari de 1.500 lei", a anunţat ANAF.

Sunt exceptate de la publicare obligaţiile fiscale pentru care s-au acordat şi sunt în derulare înlesniri la plată, cele a căror executare este suspendată şi cele care au termene de plată stabilite în planul de reorganizare judiciară.

Portalul pe care sunt publicate listele are la bază modele similare din Statele Unite ale Americii şi din Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord.

 

Etichete: ANAF, datornici, lista datornici ANAF

0/2 COMENTARII
Cris
03 May 18:14
+0
VOTURI
-0
Era oricum un demers fix egal cu ZERO. E greu de crezut ca romanii cu datorii la stat s-ar fi lasat influentati ca apar pe o astfel de lista.
Alex
03 May 10:47
+0
VOTURI
-0
Ar fi util daca ati spune si unde/ce/cum se afla lista asta.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h