Locul din Vama Veche care ar putea deveni tabără pentru refugiaţi. Oamenii sunt revoltaţiAproximativ 500 de refugiați  ar urma să fie cazați într-o fostă unitate militară, pe litoralul românesc, la Vama Veche, relatează stirileprotv.ro. Localnicii vorbesc despre acest lucru şi spun că nu sunt de acord. În urma informaţiilor, Poliția de Frontieră a reacţionat şi a negat că la Vama Veche s-ar înființa o tabără de imigranți.

UPDATE Poliția de Frontieră infirmă articolele din presă potrivit cărora la Vama Veche s-ar înființa o tabără de imigranți și arată că nu există informații despre un eventual grup de migranți care să încerce să ajungă în acea zonă.

"La fostul sediu al Sectorului Poliției de Frontieră 'Vama Veche', situat în comuna Limanu din județul Constanța, în apropierea punctului de trecere a frontierei Vama Veche, se efectuează lucrări de întreținere și igienizare ale spațiului și construcțiilor adiacente. Acest spațiu, ca orice alt sediu al Poliției de Frontieră, poate fi folosit și pentru activitățile specifice ce sunt derulate de instituția noastră în cazul depistării unui grup de imigranți (triere, identificare, amprentarea migranților etc). Instituția noastră pregătește astfel de spații de triere, în apropierea frontierei, în vederea respectării OUG nr. 53/2015 pentru stabilirea unor măsuri aplicabile în cazul apariției la frontiera de stat a unui aflux de migranți", se arată într-un comunicat al Poliției de Frontieră Constanța. Comunicatul vine în urma informațiilor apărute în presă despre "înființarea unei tabere de imigranți la Vama Veche".

UPDATE Şeful Gărzii de Coastă a precizat, miercuri, că în localitatea Vama Veche nu se construieşte niciun centru pentru primirea refugiaţilor.

„Informaţia este eronată. Noi amenajăm o fostă incintă a noastră, ulterior o să vedem ce destinaţie îi vom acorda acestui spaţiu. În principiu, noi facem o amenajare la toate spaţiile noastre şi abia după vom stabili ce vom face cu ele. Pentru locul din Vama Veche, intenţionăm să facem un spaţiu de control pentru tirurile care vin din Bulgaria", a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, comandantul-şef al Gărzii de Coastă, Laurenţiu Costache.

Primarul comunei Limanu, Nicolae Iustin Urdea, spune, la rândul lui, că în Vama Veche nu ar putea fi cazaţi nici măcar doi refugiaţi, pentru că fosta unitate militară, unde se zvoneşte că ar urma să fie adăpostiţi refugiaţii, este dezafectată.

„Eu nu am cunoştinţe de ce face Poliţia de Frontieră în unităţile militare care îi aparţin. Fiind unitate militară, ei nu sunt obligaţi să ne solicite nouă autorizaţii sau avizări pentru ce fac acolo. Din câte am văzut, nu se fac construcţii noi. S-a pus doar nişte piatră. Nici măcar nu ar avea loc 500 de migranţi. Nu este nimic făcut ca să adăpostească pe cineva. Este posibil să pună şi un aparat de verificat tirurile. Nu sunt spaţii de cazare acolo! Este o fostă unitate militară, care are fostele dormitoare în ruină. Nici nu poate fi vorba de aşa ceva. Unitatea asta militară nu a mai avut ofiţeri şi soldaţi imediat după revoluţie. Se utilizează doar un spaţiu din  curte, nicidecum clădirea."

_____________________________________________________________________________

În localitatea Vama Veche, judetul Constanta, la mai putin de 20 de metri de granita cu Bulgaria, ar urma să fie organizată o tabără pentru refugiaţi, precizează sursa citată.  Comunităţile din Vama Veche, 2 Mai şi Limanu au fost anunţate neoficial ca se asteapta un posibil val de cel putin 500 de oameni.

De cateva zile, mai multe echipe de muncitori lucrează la foc continuu pentru a termina de reabilitat o fostă unitate militară, ce va fi transformata in tabara pentru refugiati.

Garda de Coastă a trimis acum câteva luni o solicitare către toate autoritățile din sudul litoralului, cerând informații despre clădiri care pot fi transformate în centre pentru refugiați. Reprezentanţii Gărzii nu au transmis nimic oficial până acum, dar au recunoscut un singur lucru, și anume că se fac lucrări de igienizare a imobilului.

Potrivit presei locale,  într-o şedinţă a Consiliului Local Mangalia din luna septembrie a anului trecut, a fost citit un document emis de Garda de Coastă, prin care Primăria Mangalia era solicitată să caute spaţii de cazare pentru 4-500 de refugiaţi, care ar urma să ajungă în sudul litoralului din Turcia.

Ulterior, primarul Mangaliei, Cristian Radu, a ţinut să precizeze că este vorba despre găsirea unei platforme betonate pe care să poată fi amenajate corturi, duşuri şi toalete ecologice pentru circa 400-500 de refugiaţi. „Nu căutăm locuinţe, să nu se înţeleagă greşit", a spus edilul. 

Acum, reprezentanţii Poliţiei de Frontieră au confirmat, pentru replicaonline.ro, că se fac lucrări de întreţinere şi igienizare şi că spaţiul "fiind al Poliţiei de Frontieră, poate deveni şi spaţiu de triere pentru migranţi".

Localnicii nu sunt însă deloc încântați de ideea aducerii refugiaţilor în zonă.

"La fosta unitate de grăniceri din Vama Veche, Armata lucrează, amenajează o tabără pentru refugiaţi din ce înţelegem noi! Dar, oficial, nimeni nu ne spune nimic. Noi nu suntem de acord. În Limanu, mai exact în Vama veche, vin turişti. Noi trăim din turism. Avem şi copii, nu suntem de acord, nu ştim ce refugiaţi vin, ce fel de oameni sunt", s-au plâns oamenii.

Etichete: refugiati, Vama Veche, vama veche refugiati

0/2 COMENTARII
vlad
17 Mar 10:54
+0
VOTURI
-0
Si care e problema??? Este normal ca taberele de refugiati sa se faca langa granite, langa punctele sensibile. Este clar ca granita cu Bulgaria si litoralul din zona este cel mai expus la refugiatii care vin dinspre Turcia. Unde ar trebui sa se faca? la Costinesti? Daca au deja cazarma care poate fi amenajata nu vad problema
Marius
16 Mar 19:44
+0
VOTURI
-0
Vrei sa câstigi bani în timpul liber? Nimic mai simplu: vino în echipa noastra, studiaza cele 12 lectii
pe care ti le oferim gratis si vei avea instrumentele necesare … SPOR LA TREABA SI LA BANI!!!!
NU îti oferim bani, ci posibilitatea de a munci 2-3 ore pe zi în timpul tau liber, acasa, pentru a câstica bani!
Cautam urgent colaboratori part-time pentru activitati de promovarea electronica a cartilor.
Acest proiect vizeaza si piata americana a cartilor electronice. Oferim contract de comision.
Îti trebuie doar un calculator cu conexiune Internet, cunostinte minime de utilizare PC,
perseverenta si rabdare. Poti câstiga între 100 si 285 EURO înca din prima luna,
sau 25000 EURO înca din primul an. Începe chiar acum trimitand mesajul “Detalii PROIECT”
la una dintre adresele de e-mail: proiect.online_2016@yahoo.com

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE