LOCURI SPECIALE pentru FUMAT, amenajate în ParlamentBiroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis luni să amenajeze trei locuri speciale pentru fumători, pentru că din data de 16 martie, va intra în vigoare legea care interzice fumatul în spaţiile publice închise.

Legea anti-fumat intra in vigoare pe 17 martie
Legea anti-fumat intră în vigoare pe 17 martie

Locurile speciale pentru fumat vor fi amenajate pe terasele de la nivelul P, etajul 3 şi etajul 8. Aici vor avea acces atât parlamentarii, cât şi cei care activează în clădirea Parlamentului, potrivit Mediafax.

"Decizia va fi oficializată în şedinţa Biroului Permanent de miercuri (...) Sunt singurele locuri care vor fi amenajate şi în care se poate fuma. Ceilalţi îşi vor asuma riscurile legale", a spus secretarul Biroului Permanent, Niculae Mircovici.

"Fusese iniţial o propunere să fie stabilită o cameră unde să se fumeze, dar legea nu dă voie în cameră, că toată lumea a venit cu propunerea să fie Camera Deputaţilor", a mai spus Mircovici.

Din data de 16 martie va intra în vigoare legea care interzice fumatul în spaţiile publice închise. Nerespectarea prevederilor legii antifumat de către persoanele fizice se sancţionează cu amendă contravenţională de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor legii se sancţionează cu amendă contravenţională de 5.000 lei la prima abatere, cu amendă contravenţională de 10.000 lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la suspendarea activităţii, la a doua abatere.

Soluţiile de la Senat

Senatorii vor avea la dispoziție mai multe locuri pentru fumat în afara clădirii Palatului Parlamentului, în parcări, pe alei sau lângă intrarea personalului, unde a fost amenajat un spațiu cu șase băncuțe și scrumiere "elegante", a declarat, luni, secretarul general al forului Legislativ, Ioan Vărgău.

"Conform legii, am amenajat un spațiu pentru fumat în exteriorul clădirii. Vreau să vă spun că sunt și alte locuri de fumat în exterior. În interior nu ne permitem, pentru că nici clădirea nu permite amenajarea unei camere de fumat sau a unui spațiu pe care să-l folosească fumătorii. Ieșirea din B3 este amenajată cu băncuțe și, în rest, pe aleile pe care le avem în zona din A1, în parcări, avem peste tot", a precizat Vărgău.

El a precizat că amenajarea celor șase băncuțe cu scrumiere a costat 800 de lei. "Domnii senatori nu au întrebat, dar cred să sunt mulțumiți de spațiile pe care le au. Amenajarea băncuțelor a costat aproximativ 800 de lei, pentru cele șase băncuțe și scrumiere elegante", a adăugat Vărgău. Potrivit acestuia, nu s-au luat în calcul modificări de program pentru ca fumătorii să se poată deplasa la locurile de fumat. El a adăugat că, din informațiile sale, numărul fumătorilor a scăzut.

Specialiștii de la ISU, cei de la securitatea muncii vor face controale în birouri sau pe holuri pentru a-i depista pe cei care încalcă legea, a precizat Vărgău.

"Am emis ordinul secretarului general prin care am anunțat că este o faptă gravă care se pedepsește — fumatul în birouri sau pe holuri. Nu cred că vor încerca. Avem deja avertismente pe hol cu 'Interzis fumatul'", a subliniat el.

Vicepreședintele Senatului Ioan Chelaru a spus, la rândul său, că, deși nu este fumător, consideră că fiecare om are nevoie de un spațiu de libertate, "în care să poată trăi așa cum consideră că poate mai bine".

"O să discutăm cu secretarul general că există suficienți colegi, nu numai senatori, ci și dumneavoastră care munciți împreună cu noi aici zi de zi, care din când în când mai simțiți nevoia să mai pufăiți, așa, o țigară. Cred că vom fi în stare să amenajăm, în afara spațiilor publice cum se cere, spații în care să puteți fuma o țigară, să beți o cafea", a adăugat Chelaru.

El a susținut că va exista și posibilitatea unei pauze de cinci, zece minute pentru fumat, dacă este nevoie.

"Programul la Senat va fi în funcție de prioritățile Senatului și nu numai la Senat, ci și la Cameră. Aici venim pentru programul Senatului, pentru ceea ce trebuie să facem, însă printre picături o să facilităm și posibilitatea unei pauze, cinci minute, zece minute, dacă este nevoie", a arătat Chelaru.

El a adăugat că vor fi mai multe spații de fumat în exterior. "Spațiul am înțeles că va fi la terase, însă nu cred că va fi numai la etajul 20, cred că va fi și la parter și la etajul unu sau doi, singur mai multe, nu putem amenaja numai un singur spațiu. În interior însă nu ne dă voie legea", a punctat Chelaru.

Dispozițiile legii care interzice fumatul în spațiile închise se vor aplica din 16 martie.

Etichete: Camera Deputatilor, fumat, fumat in parlament, legea antifumat, parlament

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE