Lucrările de restaurare a Cimitirului de Onoare "Ghencea Militar" au fost finalizateLucrările de restaurare a Cimitirului de Onoare "Ghencea Militar", dedicat eroilor români din Primul Război Mondial, au fost finalizate, prilej cu care vineri a avut loc o ceremonie religioasă oficiată de un sobor de preoți militari alături de o corală a Patriarhiei Române.

Cimitirul Militar Ghencea
Cimitirul Militar Ghencea

Un elev al Școlii gimnaziale nr. 311, Alexandru Amariei, a recitat cu lacrimi în ochi poezia "Nu plânge, Maică Românie!", despre care se spune că a fost găsită în ranița unui soldat căzut în toamna anului 1918 pe muntele Sorica, din Carpații de Curbură, scrie Agerpres.

Evenimentul se înscrie seriei de manifestări dedicate împlinirii a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, precum și sărbătoririi Zilei Armatei României.

Prezentă la eveniment, secretarul de stat Otilia Sava a prezentat semnificația istorică a "Bătăliei pentru București", unde și-au pierdut viața aproape 3.000 de militari români, și a prezentat succint proiectul prin care s-a realizat restaurarea cimitirului, lucrări ce au durat circa doi ani și au fost finanțate de MApN.

Au fost depuse coroane de flori din partea Ministerului Apărării și a Asociației Naționale a Veteranilor de Război, păstrându-se și un moment de reculegere în memoria eroilor.

Totodată, studenți ai Academiei Tehnice Militare și elevi ai Liceului "Dimitrie Bolintineanu" și ai Școlii gimnaziale nr.311 au aprins candele la morminte.

Cimitirul de onoare "Ghencea Militar" a fost amenajat, în forma lui actuală, în etape succesive, în perioada anilor 1921-1944, de către Societatea "Cultul Eroilor", aici fiind înhumați 2.796 de eroi români, cei mai mulți căzuți la datorie în urma "Bătăliei pentru București", unii în luptă iar alții decedați în diferite spitale de campanie (Militar, Brâncovenesc, Colțea, Filantropia sau Mihai Vodă).

Necropola este mărginită de două construcții funerare de tip osuar, placate cu marmură și piatră de Deva, între acestea fiind amplasate patru parcele cu un total de 96 de morminte individuale, fiecare având la căpătâi cruci din beton pe care sunt aplicate plăcuțe metalice inscripționate cu numele militarilor căzuți la datorie.

Pe pereții exteriori ai osuarelor, la partea superioară a acestora, sunt gravate medalioane reprezentând însemnele heraldice ale Transilvaniei, Munteniei, Olteniei, Moldovei și Dobrogei, iar pe acoperișurile celor două construcții, la limitele din dreapta și din stânga, sunt vulturi din bronz cu aripile întinse.

Pe pereții interiori ai fiecărui osuar, de-a lungul unui culoar de trecere, sunt fixate, pe axul central, câte o placă mare de marmură albă pe care sunt gravate inscripții comemorative în versuri, iar de-o parte și de alta, plăci de dimensiuni mai mici, tot din marmură albă, pe care sunt înscrise, în ambele osuare, numele a 2.198 eroi nominalizați și 502 eroi consemnați prin inscripția "502 ostași necunoscuți". Osemintele acestora sunt adăpostite în criptele amplasate la extremitățile culoarelor fiecărui osuar, câte două cripte în fiecare osuar. Deasupra acestor cripte sunt fixate plăci de marmură.

Etichete: cimitirul Ghencea, cimitirul ghencea militar, Ghencea, ghencea militar

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE