Lucrările la Arcul de Triumf stagnează. Se vor pierde bani europeniPrimarul general interimar al Capitalei, Dan Ștefănel Marin, a declarat, joi, că există riscul pierderii banilor europeni pentru renovarea și consolidarea Arcului de Triumf. Lucrările stagnează în acest moment, deși trebuiau finalizate încă din martie. 

Bucuresti- subiectiv prin obiectiv: Arcul de Triumf, vazut de fotografii Capitalei GALERIE FOTO
Bucureşti- subiectiv prin obiectiv: Arcul de Triumf, văzut de fotografii Capitalei GALERIE FOTO
Foto: Traian Cristian Lixandru

Lucrările de reabilitare la Arcul de Triumf din Capitală stagnează momentan, deoarece nu au venit materiale comandate din afara Uniunii Europene, mai exact amortizoarele pentru asigurarea anti-seismică a monumentului. Aceste materiale ar urma să vină de-abia în luna februarie 2016, cu toate că, în conformitate cu acordul semnat pentru finanțarea europeană, lucrările ar trebui finalizate până la 31 decembrie 2015.

Ca și anul trecut, Parada de 1 Decembrie, de Ziua Națională a României, nu va putea avea loc, deci, la Arcul de Triumf, așa cum este tradiția, ci în Piața Constituției, ca anul trecut, a mai anunțat Dan Ștefănel Marin.

Arcul de Triumf a intrat în renovare în luna ianuarie 2014, iar lucrările de consolidare şi renovare trebuia să fie gata în luna martie a anului 2015. 

Lucrările de consolidare, restaurare şi conservare la Arcul de Triumf au o valoare totală de peste 30,46 milioane lei, din care finanţarea nerambursabilă este de peste 22,98 milioane lei, iar co-finanţarea Primăriei Capitalei este de circa 2,45 milioane lei. 

Obiectivul principal al proiectului "Consolidare, restaurare şi conservare Arcul de Triumf" vizează consolidarea, restaurarea şi conservarea Arcului de Triumf, cu scopul salvării de la distrugere, al conservării moştenirii culturale şi al sporirii atractivităţii acestui obiectiv pentru turismul cultural.

Din cauza vechimii sale, precum şi a poluării deosebit de mari pe care o suportă acest monument istoric ca urmare a traficului foarte intens din jurul său, piatra de diverse naturi-andezit, calcare fosilifere, travertin, marmura, - cu care este placat Arcul de Triumf s-a degradat şi necesită lucrări de conservare-restaurare.

Aceste lucrări s-au amplificat şi din cauza unor disfuncţii ale coloanelor de apă pluvială ale construcţiei. O altă problemă legată de terasă o reprezintă hidroizolaţia, unde s-au constatat multiple zone afectate, care explică în principal degradările şi infiltraţiile din interior. Pe lângă acestea mai sunt şi degradări apărute ca urmare a vibraţiilor la care a fost supus monumentul atât din trafic, cât şi din vibraţii seismice (crăpături şi fisuri în tencuială şi posibil în profunzimea pereţilor).

Lucrările propuse sunt următoarele:

- lucrări la elementele structurale, lucrări la elemente de arhitectură - componente artistice

- îndepărtarea depunerilor slab aderente; curăţarea suprafeţelor

- îndepărtarea intervenţiilor necorespunzătoare efectuate cu mortare pe bază de ciment

- rostuirea spaţiilor dintre modulele de piatră

- chituri şi plombări cu mortar de restaurare

- întregirea volumetrică a pieselor, tratarea fisurilor

- consolidarea suprafeţelor, retuş cromatic

- tratament de hidrofugare, refacerea terasei

- finisajele interioare

- amenajare exterioară

- iluminat exterior şi decorativ/arhitectural

- instalaţii electrice

- instalaţii sanitare

0/2 COMENTARII
ggg
29 Oct 17:15
+0
VOTURI
-0
probabil vin de pe marte .... ca se fac luni bune pana aici ... pe bune ? cine semneaza toate contractele astea dubioase trebuie sa plateasca din buzunarul sau. (nu din ala public.)
andrei
29 Oct 16:13
+0
VOTURI
-0
Se stagneaza cu VOIA tuturor! Trec in fiecare zi p acolo si efectiv se STA , nu se face nimic, zilnic, pe banii fraierilor europeni , ca noi.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE