Lucrările la Casa Nanu-Muscel ar putea fi reluate. ASE aşteaptă răspuns la proiectul de restaurareLucările de restaurare la Casa Nanu-Muscel ar putea fi reluate Lucrările de la Casa Nanu-Muscel, sistate în luna aprilie, după o intervenţie a ministrul Culturii de atunci, Vlad Alexandrescu, care a dus la decizia Inspectoratului de Stat în Construcţii de a dispune oprirea acestora, ar putea fi reluate. Academia de Studii Economice, în proprietatea căreia se află imobilul, a depus proiectul de restaurare şi aşteaptă răspunsul final al autorităţilor

Casa Nan Muscel
Casa Nan Muscel

"Mai trebuie să avem răspuns concret de la Inspectoratul de Stat în Construcţii, pentru că ei au spus la un moment dat că nu avem procese pe rol or noi avem două procese pe rol şi respectiv de la Ministerul Culturii, am depus proiectul de restaurare, aşa cum a cerut ministrul Culturii. Am făcut exact ce mi s-a spus ca să intru în legalitate. De la Inspectorat am un proces-verbal că putem relua lucrările la corpul nou, dar mai e acolo o frază, care spune să se asigure ambele părţi că nu au procese pe rol cu privire la legalitatea or noi avem două procese pe rol, cu două organizaţii neguvernamentale", a precizat pentru News.ro rectorul ASE, Nicolae Istudor.

Rectorul ASE a amintit că, în 17 august, a fost depus proiectul de restaurare în Comisia de Cultură, "aşa cum a cerut ministrul Alexandrescu". Acesta a menţionat că nu a avut un dialog cu noul ministru al Culturii, Corina Şuteu, dar că a solicitat o audienţă. La începutul lunii aprilie, Inspectoratul Regional de Construcţii Bucureşti - Ilfov a dispus încetarea lucrărilor la casa Nanu-Muscel din Piaţa Romană Nr. 7, după ce a constatat o serie de nereguli, în cadrul unui control efectuat pe 1 aprilie, ca urmare a solicitării primite de la ministrul Culturii Vlad Alexandrescu, se arata într-un răspuns oficial transmis agenţiei de presă News.ro de reprezentanţii instituţiei. Astfel, Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) a primit, în data de 31 martie, o adresă de la Ministerul Culturii, privind lucrările de construcţii executate la Corpul C1 al imobilului situat la adresa Piaţa Romană Nr. 7, sector 1, Bucureşti, au precizat reprezentanţii instituţiei.

În urma controlului desfăşurat în data de 1 aprilie de către inspectorii în construcţii din cadrul Inspectoratului Regional în Construcţii Bucureşti-Ilfov (I.R.C.B.I.), au fost constatate următoarele neconformităţi: - nu s-a putut face dovada că dirigintele de şantier este autorizat de către Ministerul Culturii pentru verificarea lucrărilor sus-menţionate, care se execută la Clădirea Corp C1, cuprinsă în Lista Monumentelor Istorice; - pentru dispoziţiile de şantier emise de proiectantul de structură, nu s-a făcut dovada depunerii acestora la emitentul autorizaţiei de construire (Primăria Generală a Municipiului Bucureşti - PMB) şi nu există avizul organismelor abilitate ale Ministerului Culturii, contrar prevederilor art. 67 alin. {3} si {4} din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, cu modificările şi completările ulterioare, aprobate prin Ordinul nr. 839 din 2009. În urma controlului, I.R.C.B.I a dispus "măsura de oprire a executării lucrărilor de construcţii, în conformitate cu prevederile art. 29, alin. {2} din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată cu modificările şi completările ulterioare, până la soluţionarea neconformităţilor sus-menţionate. Odată cu oprirea lucrărilor, s-a dispus investitorului să prezinte la sediul I.R.C.B.I. un raport, întocmit de proiectantul de structură şi de expertul tehnic atestat, referitor la măsurile de siguranţă necesare, dacă acestea se impun, pentru lucrările executate".

Decizia Inspectoratului a venit după ce ministrul de atunci al Culturii, Vlad Alexandrescu, a mers pe şantierul casei şi i-a cerut rectorului Academiei de Studii Economice, instituţie în proprietatea căreia se află imobilul Nanu-Muscel, să sisteze orice lucrare, pentru că intervenţiile asupra clădirii sunt "o degradare voluntară". Imediat după vizita pe şantier a ministrului, PMB a anunţat că Inspectoratul de Stat în Construcţii va face verificări.

Vlad Alexandrescu a reclamat faptul că lucrările se fac în baza unui aviz vechi, care nu mai corespunde regimului juridic al clădirii.

"Acest aviz e nul de drept, pentru că se referă la o situaţie anterioară, când monumentul nu era clasat, e făcut din neglijenţă, responsabilii vor răspunde pentru asta, ministerul are un punct de vedere foarte precis, e apărătorul patrimoniului. Iar aici avem o casă de la 1890, în stil belle epoque, una dintre cele mai valoroase clădiri din Piaţa Romană, ea trebuie apărată şi ministerul e gardianul acestui monument", a spus Vlad Alexandrescu.

În urma unor sesizări venite de la mai multe organizaţii neguvernamentale şi de la vecini, un consilier al Ministerului Culturii a întocmit un raport intern despre situaţia casei Nanu-Muscel, care arată că lucrările care se fac "maltratează" monumental.

În documentul datat pe 23 martie, semnat de consilierul Bujor Alecu, din cadrul Direcţiei pentru Cultură Bucureşti, se arată că lucrările la casa Nanu-Muscel din Piaţa Romană 7 "maltratează" monumentul istoric şi nu respectă prevederile legale. "În urma inspecţiei am constatat că lucrările executate nu respectă prevederile avizului. Lucrările efectuate în prezent maltratează monumentul istoric. Lipsa constructorilor avizaţi MC în domeniul restaurării monumentelor istorice se reflectă de asemenea în acest fapt", este concluzia documentului.

Academia de Studii Economice a cumpărat clădirea aflată în Piaţa Romană 7 în 2012, pentru suma de 3,8 milioane de euro. Casa din Piaţa Romană Nr. 7, denumită Casa Nanu-Muscel, a aparţinut profesorului dr. Ion Nanu-Muscel (1862-1938) şi soţiei sale Ana, născută Staicovici.

Etichete: Academia de Studii Economice, ase, casa nanu muscel, na muscel, Vlad Alexandrescu

0/3 COMENTARII
zzz
30 aug 09:13
+0
VOTURI
-0
si in UPB au construit o mizerie de cladire .... (langa biblioteca) pe langa faptul ca a distrus spatiul verde ( era o emblema a politehnicii) are o linie arhitectonica ( daca poate fi numita asa) care nu se incadreaza deloc cu stilul politehnicii ( fie vorba intre noi - nici biblioteca nu se incadreaza) ... lucrarea este executata si prost - probabilfirma care a mesterit peacolo era la prima constructie ... asa arata. crunt ...
vlad
29 aug 11:49
+0
VOTURI
-0
Eu inteleg toata lupta asta birocratica, ASE-ul clar abuzeaza, dar inainte de asta e un lucru pe care l-as vrea explicat. Cum poate ASE-ul sa promoveze proiectul ala?? Cum poate ASE-ul sa vrea sa construiasca un mastodont de sticla care nu doar ca distruge Piata Romana, dar dauneaza grav si imaginii cladirii actuale a ASE. Mi se pare asa de ciudata situatia asta... cum e posibil ca niste profesori, niste academicieni sa fie tocmai ei cei care abuzeaza.

Exact la fel se intampla si cu noul rectorat al Universitatii, facut la fel, super modernist si mediocru, intr-o zona protejata si cu monumente istorice, cum este acolo zona Cotroceni.
alex
28 aug 19:29
+0
VOTURI
-0
tot degeaba daca nu modifica proiectul pt mizeria aia de nou corp de cladire al ASEului. Cum poti sa construiesti o asemenea hidosenie din sticla la Piata Romana?

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h