Lucrările la Casa Nanu-Muscel, oprite în urma controlului Inspectoratului Regional de ConstrucţiiInspectoratul Regional de Construcţii Bucureşti - Ilfov a dispus încetarea lucrărilor la casa Nanu-Muscel din Piaţa Romană Nr. 7.

Constructiile la Casa Nanu Muscel au fost intrerupte
Construcţiile la Casa Nanu Muscel au fost întrerupte

Autorităţile au descoperit o serie de nereguli, în urma unui control efectuat pe 1 aprilie, ca urmare a solicitării primite de la ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu care l-a avertizat pe rectorul ASE încă de vineri că, dacă va continua lucrările la Casa Nanu Muscel va răspunde penal, potrivit news.ro.

Ministrul Culturii anunţa încă de vineri că au fost sesizate Poliția Națională, Poliția Locală, Inspectoratul de Stat în Construcții pentru a veni la fața locului în vederea sistării lucrărilor de la Casa Nanu Muscel în baza Notei de Constatare întocmită de Direcția pentru Cultură a Municipiului București. 

Inspectoratul de Stat în Construcții - ISC a verificat d ocumentele și lucrările în cursul zilei de vineri.

Ministrul Culturii declara în cursul zilei de 1 aprilie că trebuie acţionat cât mai rapid în vederea opririi lucrărilor.

"Aici trebuie intervenit azi, pentru că luni ar putea să fie prea târziu. Domnule rector, am trecut aseară la ora 22.00. Ieșeau camioane cu cărămizi. Peretele clădirii dinspre ASE s-a prăbușit în totalitate. Dumneavoastră continuați lucrările într-un regim intensiv peste week-end pentru a obține maximum de distrugere pe care îl puteți obține într-un interval în care să vă poată acoperi legea. Nu mai sunteți acoperit de lege. Sunteți în afara legii și, dacă dvs continuați în ciuda avertismentelor mele, veți răspunde penal. Și dumneavoastră și Senatul", l-a avertizat Vlad Alexandrescu pe rectorul Nicolae Istudor.

Acesta din urmă a spus că vrea un document în sensul cererii ministrului Culturii.

 "N-am de ce să răspund penal, deoarece eu am toate documentele în regulă. Am fost informat verbal. Dați-mi un document prin care îmi solicitați să opresc lucrările și eu o fac. Faceți tot ce este legal posibil și eu nu am nicio problemă. Eu nu distrug nimic. Conserv. Eu respect un contract", a precizat Istudor.

El a precizat că are o autorizație de construcție emisă în 2006 de Primăria Municipiului București, care a fost înnoită în 2015 și că are proces verbal de custodie în care se consemnează că 122 de poziții (elemente) ale Casei Nanu Muscel sunt în custodie la constructor pentru întreținere.

"Le dăm jos și le mutăm la loc. Cine a spus că n-avem voie? E un proiect. Dacă într-adevăr apare un document care mă împiedică, eu n-am niciun fel de problemă. Eu respect legile țării", a mai spus rectorul ASE.

Poziția rectorului ASE a fost susținută și de directorul șantierului, Dan Ghica. În schimb, Vlad Alexandrescu a subliniat că nu există un aviz dat de Ministerul Culturii pentru derularea lucrărilor.

"Avizul trebuie semnat de ministrul Culturii, pe baza Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice. Nu aveți semnătura mea. (...) În 2012 clădirea a fost clasată, aveți nevoie de o nouă procedură de avizare. Mă interesează protecția patrimoniului. Eu vă solicit acum, până se clarifică situația, să opriți toate lucrările. (...) Pentru că eu v-am înștiințat că acesta este un monument istoric protejat, în baza Legii 422. Dacă treceți peste acest cuvânt, dumneavoastră vă faceți pasibil de sancțiuni penale", a precizat ministrul.

El a declarat presei că nu a existat niciodată un punct de vedere al Ministerului Culturii pentru acest șantier.

"Clădirea trebuie re-expertizată, trebuie să aibă la bază un studiu istoric, care să precizeze care sunt elementele valoroase și abia după aceea Ministerul Culturii va stabili în ce condiții poate să autorizeze șantierul", a explicat Vlad Alexandrescu.

Anunţul a fost făcut de ministru pe Facebook, în contextul în care anunţase, încă de joi, că a solicitat oprirea lucrărilor, din cauza mai multor probleme.  

Reprezentanţii firmei care realizează lucrările au declarat însă, vineri, pentru News.ro că nu au fost avertizaţi şi nu au primit nicio vizită din partea specialiştilor şi niciun corp de control nu le-a pus la îndoială stadiul şi forma lucrărilor. 

 

"S-au realizat o serie de interventii fara aviz: 1. Demontarea planseelor de lemn si refacerea acestora din beton armat cu camasuiri la interior; 2. Realizarea de spaleti centrali; Interventii pe finisaje interioare, demontarea decoratiilor originale fara mentiunea procedurii si metodologiei de interventie; 4. Alte elemente originale disparute, rame de usi, tamplarii, scarile de marmura de la intrare si marchiza. In urma inspectiei Directiei de Cultura Bucuresti s-a constatat ca lucrarile executate nu respecta prevederile avizului. Lucrarile efectuate in prezent maltrateaza monumentul istoric. Lipsa constructorilor avizati de Ministerul Culturii in domeniul restaurarii monumentelor istorice se reflecta de asemenea in acest fapt", precizase Vlad Alexandrescu joi.

Solicitările depuse de ministru:

(click pentru mărire)

Etichete: casa nanu muscel, inspectoratul regional de constructii, Inspectoratul Regional de Construcţii Bucureşti - Ilfov, intrerupere lucrari nanu muscel, lucrări, nanu muscel, Piaţa Romană

0/3 COMENTARII
MOMO
05 apr 10:19
+0
VOTURI
-0
Pentru MOMO:
tarane, mars in ograda si lasa orasul in pace!
incredibil
04 apr 17:34
+0
VOTURI
-0
este incredibil tupeul rectorului ASE. Cum poti sa vii cu un astfel de proiect care ar urati toata Piata Romana? Ar trebui verificat si modul in care s-a organizat ( daca s-a organizat), concursul arhitectural.
Momo
04 apr 17:32
+0
VOTURI
-0
Mare scula de monument, intreaga planeta e uimita de splendoarea lui....

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE