Lucrările la monumentul "Aripi" din Piaţa Presei se apropie de FINAL. Cum arată ACUM. FOTOGALERIEMONUMENTUL ARIPI, PIAŢA PRESEI LIBERE. Lucrările la monumentul "Aripi", instalat în Piaţa Presei Libere ca un omagiu adus celor ce au luptat împotriva comunismului, se apropie de final. În prezent, pe şantier se lucrează la amenajarea soclului pe care se "sprijină" cele trei aripi ale operei de artă, soclu gândit de artistul Mihai Buculei ca un mormânt la care s-a folosit chiar granitul din dalele soclului lui Lenin. 

MONUMENTUL ARIPI, PIAŢA PRESEI LIBERE. Instalarea monumentului "Aripi" din Piaţa Presei Libere a început anul trecut, în decembrie 2015 fiind instalată şi cea de-a treia aripă a operei de artă, ridicată în Piaţa Presei Libere din Bucureşti chiar pe locul fostei statui a lui Vladimir Ilici Lenin. 

Monumentul "Aripi", dedicat luptei anticomuniste, are o greutate de peste 100 de tone şi are o înălţime de peste 20 de metri. Acesta a fost creat de sculptorul Mihai Buculei, având forma a trei aripi, realizate din oţel inoxidabil importat din Germania. Mihai Buculei, al cărui tată a fost deţinut politic la Aiud, şi-a dorit ca impresia lăsată de acest monument să fie aceea că ariplile se desprind de pământ. 

MONUMENTUL ARIPI, PIAŢA PRESEI LIBERE. În prezent, pe şantier se lucrează la finalizarea soclului - simbolul unui mormânt, precum tumulii precreştini. Artistul a explicat în cadrul unui interviu recent că soclul face parte din compoziție, fiind folosit chiar granitul din dalele soclului lui Lenin. 

Proiectul monumentului "Aripi", un omagiu adus celor ce au luptat împotriva comunismului, a fost gândit încă de pe vremea fostului preşedinte Emil Constantinescu, urmând să fie inaugurat în cadrul unui eveniment internaţional dedicat foştilor deţinuţi politici. 

"Pentru mine este un moment de mare emoţie, în special cu gândul la foştii deţinuţi politici, care în această perioadă, de când a fost iniţiată ideea monumentului şi până acum, nu mai sunt printre noi şi care probabil sunt simbolizaţi de aceste aripi care se vor înălţa dintr-un tumul, o imagine simbolică a mormântului în care se găsesc cei care au luptat în rezistenţa anticomunistă din România", a declarat la finele anului trecut, fostul şef al statului Emil Constantinescu. 

MONUMENTUL ARIPI, PIAŢA PRESEI LIBERE. El a precizat că monumentul "Aripi" a fost iniţiat de către Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici şi sunt 18 ani de când a primit în calitate de preşedinte, la Palatul Cotroceni, delegaţia acestei asociaţii, care a fost condusă la momentul respectiv de regretatul Ticu Dumitrescu. 

MONUMENTUL ARIPI, PIAŢA PRESEI LIBERE. Proiectul "Aripi" a demarat în anul 2003, printr-o Hotărâre de Guvern. Realizarea lui a durat mult timp atât din raţiuni financiare, cât mai ales din cauza aspectelor tehnice implicate de un proiect de o asemenea anvergură. Astfel, în prezent, datele oficiale spun că bugetul a fost de 9 milioane de lei, plus TVA la care se adauga lucrările de amplasare, transport şi montaj în Piaţa Presei Libere, cu un bugetul de 4,2 milioane de lei, cu TVA inclus. Detalii, aici. 

Etichete: finalizare lucrare monument aripi, inaugurare monument aripi, ion buculei, lucrare aripi piata presei, Piaţa Presei Libere, Sectorul 1

0/2 COMENTARII
zzz
16 May 14:13
+0
VOTURI
-0
chiar era nevoie de o asemenea opera de arta ?
DAN
16 May 10:54
+0
VOTURI
-0
Se potriveste cu cele doua ineptii arhitectonice si cu templul ala comunist.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE