Maestra şahului românesc, Elisabeta Polihroniade, decorată post-mortem de preşedintele IohannisPreședintele Klaus Iohannis a semnat, marți, decretul pentru decorarea post-mortem a marii maestre internaționale a șahului Elisabeta Polihroniade.

Maestra sahului romanesc, Elisabeta Polihroniade, decorata post-mortem de presedintele Iohannis
Maestra şahului românesc, Elisabeta Polihroniade, decorată post-mortem de preşedintele Iohannis

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, șeful statului i-a conferit post-mortem marii maestre internaționale a șahului Elisabeta Polihroniade Ordinul Național "Pentru Merit" în grad de Cavaler "în semn de înaltă apreciere pentru profesionalismul și dăruirea de care a dat dovadă de-a lungul întregii sale cariere dedicate sportului minții, fiind un reper pentru generații de șahiști români".

Elisabeta Polihroniade a murit sâmbătă, la vârsta de 81 de ani, în urma unei lungi suferințe.

Ea a devenit maestru internațional în anul 1960, iar din 1982 era mare maestru internațional.

"După o lungă suferinţă, astăzi, 23 ianuarie 2016, s-a stins din viaţă Elisabeta Polihroniade. Născută în Bucureşti la data de 24 aprilie 1935, Marea Maestră Elisabeta Polihroniade a fost, fără doar şi poate, personalitatea cea mai cunoscută a şahului românesc. 7 titluri de campioană naţională, 9 medalii la Olimpiade (atât individuale cât şi cu echipa), primul arbitru internaţional al României sunt doar câteva dintre performanţele ei profesionale. Pe lângă acestea se adaugă şi activităţile de promovare şi popularizare a şahului, dintre care menţionăm: emisiunea binecunoscută de şah de pe TVR, Revista Română de Şah – Gambit, Campionatul Naţional şcolar de şah şi cele 9 ediţii ale Turneului Regilor. Trupul neînsufleţit va fi depus luni, la biserica Domniţa Bălaşa. Înmormântarea va avea loc marţi, la Cernica", se arată pe site-ul frsah.ro.

Născută la 23 aprilie 1935, Elisabeta Polihroniade a câştigat nouă medalii olimpice ca jucătoare şi a participat la zece ediţii ale JO, dintre care la opt a fost arbitru internaţional.

A câştigat şapte titluri de campioană a României şi a participat la peste 150 de turnee internaţionale. În 1967 a primit Ordinul Meritul Sportiv, iar în anul 2000 a obţinut Medalia Naţională Serviciul Credincios.

În 1999 a primit Diploma de Onoare a Federaţiei Internaţionale de Şah (FIDE), numele său fiind înscris în "Cartea de Aur a FIDE", inaugurată cu acest prilej.

Etichete: decorare post mortem, Elisabeta Polihroniade, presedintele iohannis

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h