Restaurantele şi barurile din clădirile cu bulină din Centrul Vechi vor fi închise. VEZI LISTAVești proaste pentru patronii din Centrul Vechi. Un proiect de lege aprobat de Parlament ar putea închide peste o sută de baruri și restaurante din zonă. Actul legislativ interzice desfășurarea de activități comerciale în clădirile cu risc seismic. Or în "cartierul petrecăreților" din București peste jumătate dintre baruri și restaurante sunt situate în clădiri cu bulină. 

Magazinele si barurile din cladirile cu bulina din Centrul Vechi vor fi inchise. VEZI LISTA
Magazinele şi barurile din clădirile cu bulină din Centrul Vechi vor fi închise. VEZI LISTA

Aproximativ 200 de baruri, cafenele şi cluburi îşi desfăşoară activitatea în centrul istoric al Capitalei. Dintre acestea, mai mult de jumătate au fost expertizate cu risc seismic ridicat, ceea ce înseamnă că la primul cutremur puternic, majoritatea clădirilor riscă să pice chiar peste clienţi.  Pentru a preveni o nenorocire, deputatul de la Forţa Civică Dan Cristian Popescu a iniţiat un proiect de lege care ar putea închide majoritatea localurilor din Centrul Vechi.

VEZI LISTA barurilor aflate în clădirille cu risc seismic din Centrul Vechi, întocmită în 2013

Deputatul Dan Cristian Popescu a iniţiat un proiect de lege, care odată intrat în vigoare, va obliga toţi proprietarii clădirilor expertizate cu risc seismic să le consolideze. În plus, legea prevede ca fiecare proprietar să-şi expertizeze imobilele şi să întocmească un certificat seismic, pe care să-l anexeze apoi cărţii tehnice a imobilului, în cazul în care vrea să-l vândă, scrie romaniatv.net. 

În caz contrar, clădirile expertizate cu risc seismic, neconsolidate, nu vor putea fi închiriate şi nici destinate activităţilor comerciale. Nici clădirile neexpertizate nu vor mai putea fi vândute în viitor fără certificatul seismic.

Proiectul a fost adoptat de Parlament şi urmează să fie promulgat de preşedinte.

Proiectul de lege prevede ca toţi proprietarii de imobile să fie obligaţi să obţină un certificat de risc seismic, pe care să-l anexeze apoi cărţii tehnice a imobilului.

"În primă fază, certificatul va fi obligatoriu pentru clădirile care sunt deja expertizate. Practic, bulina roşie va fi transformată într-un certificat. Avem în vedere, pentru clădirile construite până în 1950 ca certificatul să fie obligatoriu în termen de 2 ani de la intrarea in vigoare a legii, şi un termen de cinci ani pentru toate clădirile din România. Este posibil să existe clădiri noi care, de exemplu, nu respecta legislaţia privind structura imobilului", a precizat deputatul Forţa Civică.

Partea mai puţin plăcută a viitoarei legi o reprezintă dispoziţia conform căreia activităţile comerciale desfăşurate în clădirile cu risc seismic vor fi sistate, în termen de trei luni de la intrarea în vigoare a normei. Firmele îşi vor putea relua activitatea imediat după consolidarea imobilelor.

 

Etichete: baruri, Centrul vechi, proiect lege, risc seismic

0/4 COMENTARII
pasagerul
27 oct 07:43
+0
VOTURI
-0
Exact, gabriel, ai dreptate. Cand terminati cu urletele infernale facute de ambulante si militieni din 2 in 2 minute, inclusiv noaptea, de zici ca vine un atac aerian? Stau la distanta mare de orice sosea si aud sirenele cu geamurile inchise. Astea sunt mijloace de avertizare locala, acolo jos in intersectie, sau arme psihotronice?
gabriel
26 oct 22:08
+0
VOTURI
-0
Si cu javrele de militieni care urla cu sirenele noaptea in Piata Unirii sau mirlanii de pe Ambulante, ce ne facem d.lor parlamentari....ca nu se poate dormi de mirlani.
alt popescu
26 oct 21:12
+0
VOTURI
-0
sau domnul Popescu are o afacere int-un bloc fara bulina si nu vrea concurenta.
alex
26 oct 13:31
+0
VOTURI
-0
excelent! Sper sa intre aceasta lege in vigoare cat mai repede pentru a evita o drama in caz de cutremur. Poate asa se vor reabilita cladirile cu bulina rosie si poate se va face ceva si cu afisajul publicitar de pe cladiri.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE