Magistrala 5 de metrou s-ar putea bloca din cauza unei neînțelegeri între Metrorex și constructorProiectul magistralei de metrou Eroilor - Drumul Taberei ar putea fi blocat din cauza unor neînțelegeri contractuale dintre Metrorex și constructor. Deocamdată, se lucrează doar la 35% din capacitate.

Magistrala 5 de Metrou s-ar putea bloca din cauza unei neintelegeri intre Metrorex si constructor
Magistrala 5 de Metrou s-ar putea bloca din cauza unei neînțelegeri între Metrorex și constructor
Foto: www.dailybusiness.ro

Mai exact, firma Astaldi cere in plus pentru executarea lucrarilor peste 45 milioane de euro fata de valoarea stabilita prin contract in 2011 - 266 milioane euro, a declarat directorul general Metrorex, Aurel Radu, pentru HotNews.ro.

Aurel Radu a explicat ca Astaldi vrea suplimentarea de fonduri pentru ca a executat peretii mulati mai grosi si au intrat mai multe materiale. In semn de nemultumire, constructorul si-a retras o mare parte din echipa de pe teren, lucrandu-se la capacitate de doar 35%, potrivit oficialilor Metrorex. 

"Am avut multe discutii cu constructorul prin care i-am atentionat ca nu lucreaza la capacitate maxima. Dansii au o serie de revendicari. Contractul a fost facut cum a fost facut in 2011, un fel de struto-camila, dar pe care constructorii si l-au asumat. Nu este un contract clar prin care sa se deconteze lucrarile la cantitati real executate. A fost un contract facut inainte de accesarea fondurilor europene si acolo dansii si-au asumat un pret fix, nemodificabil, pe toata perioada contractului. Dansii si-au preconizat cantitati mult mai mici, asa au castigat licitatia, iar la executare au aparut cantitati mai mari. Ei revendica sume destul de mari - peste 200 milioane lei . Noi analizam, vrem ca acest proiect sa continue si facem tot ce ne permite legea. Dansii ne-au santajat, au spus ca daca nu le dam banii, nu lucreaza", a explicat Aurel Radu.

Directorul Metrorex spune ca in prezent lucrarile sunt in intarziere cu o luna, dar daca constructorul va lucra la capacitate maxima, aceasta intarziere va fi recuperata. 

Acesta spune ca Astaldi trebuie sa respecte termenele asumate prin contract, iar in cazul in care nu o face trebuie sa isi asume consecintele financiare. Mai exact, daca lucrarile de structura nu sunt finalizate pana in septembrie 2015, iar toata magistrala nu este gata pana in martie 2017, Romania risca sa dea inapoi cele circa 400 milioane de euro, fondurile europene alocate pentru acest proiect. 

In prezent este realizat 52% din structura statiilor, iar licitatia pentru atribuirea contractului executie cale de rulare si a finisajelor a fost demarata, iar directorul de investitii al Metrorex, Catalin Homor, spune ca cel de-al doilea contract are termen de finalizare aprilie 2016, deci cu un an inainte de termenul asumat de Metrorex prin contractul de finantare - martie 2017.

Etichete: Drumul Taberei, magistrala 5, magistrala 5 de metrou, metrou drumul taberei, Sectorul 6

0/2 COMENTARII
Nume*
12 dec 15:50
+0
VOTURI
-0
Nu cred ca raspunde niemni la astfel de "pretentii absurde".Vin de la Carefour unde niemni n-a curatat parcarea. Doar pentru ca e inghetat poti sa-ti conduci caruciorul cu produse iar atunci cand va fi afanat, ca in urma cu cu mai bine de o saptamana, va fi (a si fost) imposibil sa impingi marfa catre portbagaj ...
Nume*
11 dec 12:50
+0
VOTURI
-0
O sa iti raspunda, dar pe udnvea pe langa aniversarea celor 30 de zile de cand ai trimis emailul. Va fi un raspuns generic si inutil. Le-am scris si eu de mai multe ori: vara cand fierbeai in metrou (m-au sfatuit sa vorbesc EU cu cei care conduc metroul - nici nu le-a dat prin capsor ca trebuie sa ii instruiasca ei), cand le-am spus ca nu inteleg de ce conduce numai unul metroul cand conduceau doi pana atunci si ca este pericol grav daca are vreunul vreo problema de sanatate (mi-au spus ca ai lor conducatori de metrou sunt sanatosi - nu conteaza ca multi sunt batrani si/sau grasi, desigur -) etc si mi-au raspuns cam dupa 30 de zile. Singura data cand nu mi-au raspuns a fost cand le-am spus sa imi justifice in calitate de platitor de abonament de ce au dublat dintr-o data pretul abonamentului nelimitat. Probabil ca seful Metrorex a facut icter de enervare ca un calator ii cere socoteala. Stii ce sensibili sunt ei cand vine vorba de justificarea cheltuirii banului NOSTRU. Deci, ai rabdare. Vei primi un raspuns la termen, inutil si tampit, numai ca sa respecte procedura legala. Nu incerca sa ii transformi in oameni eficienti, ca nu ai cum. Din taranoi prosti (numiti doar ca sa canalizeze bugete de regii autonome catre firme favorite) nu ies manageri eficienti.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h