Magistraţii care i-au eliberat pe violatorii din Vaslui, cercetaţi de CSMMagistraţii care i-au eliberat pe violatorii de la Vaslui vor fi cercetaţi disciplinar de Consiliul Superior al Magistraturii, care urmează să stabilească dacă magistraţii au încălcat vreun articol din statutul magistraţilor şi au acţionat cu neglijenţă sau şi-au exercitat cu rea-credinţă meseria. Raportul va fi trimis CSM, care va da sancţiuni, care pot fi de la diminuarea indemnizaţiei salariale, până la excluderea din Magistratură. De asemenea, dacă se găsesc suspiciuni din latura penală, Parchetul General va începe o anchetă în acest caz, informează Realitatea TV.

Cei 7 violatori din Vaslui ar putea ajunge din nou in spatele gratiilor
Cei 7 violatori din Vaslui ar putea ajunge din nou în spatele gratiilor
Foto: observatorulph.ro

Inspecţia Judiciară din cadrul CSM a luat primele măsuri în cazul magistraţilor din Vaslui care au dispus eliberarea din arest a celor şapte bărbaţi care au violat o elevă de 18 ani până la leşin. În urma anchetei se va stabili dacă magistraţii au înălcat legea atunci când şi-au exercitat funcţia. Aceştia riscă să fie excluşi din Magistratură, potrivit Realitatea.net.

În urma verificărilor prealabile efectuate de Inspecţia Judiciară, începând cu data de 23 iunie 2015, până la data de 24 iulie 2015, inspectorii din cadrul Direcţiei de inspecţie pentru judecători şi a Direcţiei de inspecţie pentru procurori au început cercetarea disciplinară faţă de unii dintre magistraţii implicaţi în dispunerea măsurile preventive în cazul celor şapte tineri din Vaslui, care au violat o elevă de 18 ani până la leşin.

"Cercetarea disciplinară a fost începută pentru abaterile disciplinare „exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă" şi „nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanţei sau al parchetului ori a altor obligaţii cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente".

CSM anunţă că cercetarea disciplinară este o etapă confidenţială şi obligatorie a procedurii disciplinare în cadrul căreia se stabilesc faptele şi urmările acestora, împrejurările în care au fost săvârşite, precum şi orice alte date concludente din care să se poată aprecia asupra existenţei sau inexistenţei vinovăţiei persoanelor vizate.

Cei şapte violatori au fost arestaţi preventiv în noiembrie 2014 şi au fost eliberaţi ulterior, după ce judecătorii au considerat că pot fi cercetaţi în libertate pentru că nu au antecedente penale.

O tânără în vârstă de 18 ani a fost violată de şapte bărbaţi, în timp ce se întorcea de la şcoală. Potrivit declaraţiilor făcute în timpul procesului, tânăra a fost violată până la leşin, timp de 24 de ore, de cei şapte bărbaţi, care au stropit-o cu alcool ca să îşi revină, după ce i s-a făcut rău.

Cei 7 violatori din Vaslui ar putea ajunge din nou în spatele gratiilor

Surse judiciare implicate în anchetarea magistraţilor care i-au eliberat pe cei şapte violatori din Vaslui au explicat în EXCLUSIVITATE pentru REALITATEA.NET, că în această cauză sunt implicaţi prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, Sorin Armeanu, judecătoarea de fond, Georgina Moldovan, doi judecători de la Tribunalul Vaslui şi una dintre familiile "înstărite" ale brutelor din Văleni.

Vezi şi: Prima apariţie a fetei din Vaslui care a fost violată de 7 băieți! Declaraţii cutremurătoare

Mai întâi, judecătoare de fond, Georgina Moldovan, a luat o decizie care a şocat întreaga opinie publică, eliberând trei dintre cei şapte violatori, care şi-au recunoscut fapta, în data de 9 aprilie 2015. Decizia a venit în contextul în care tatăl unuia dintre violatori este consătean şi prieten vechi cu soţul judecătoarei Georgina Moldovan.

La scurt timp după ce a luat această decizie suspectă, judecătoarea Georgina Moldovan a demisionat din funcţia de preşedinte al Judecătoriei Vaslui, cerând să fie detașată la Școala Națională de Grefieri pe un post de formator. În următorii trei ani, fosta judecătoare va ține cursuri de Procedură Penală. Însă, nu pentru mult timp, întrucât riscă să fie exclusă din magistratură.

Prietenii celor șapte tineri din Vaslui, acuzați de viol, au aruncat cu PET-uri în ziariști

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) care anchetează cazul au descoperit că, după ce Georgina Moldovan i-a eliberat pe cei trei, prim-procurorul de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Municipiului Vaslui, Sorin Armeanu, s-a opus recursului. Mai exact, procurorul de şedinţă a intenţionat să facă recurs la decizia judecătoarei de fond, din 9 aprilie, însă Sorin Armeanu l-a oprit.

Procedura spune că procurorul de şedinţă poate face recurs numai cu acceptul şefului său (în acest caz, Sorin Armeanu).

Familiile celorlalţi patru violatori rămaşi în arest au făcut recurs la Tribunalul Vaslui, cerând şi ei eliberarea din arest.

Mama adolescentei violate rupe tăcerea. CE S-A ÎNTÂMPLAT DE FAPT

Sursele judiciare au declarat pentru REALITATEA.NET că prim-procurorul Sorin Armeanu ar fi fost cel care a intervenit pe lângă doi magistraţi de la tribunal, convingându-i pe aceştia să îi pună în libertate pe violatori. Aşa se face că, cu ajutorul familiilor înstărite ale violatorilor, unor judecători corupţi şi unui procuror şef rău intenţionat, cei şapte tineri din Văleni acuzaţi că ar fi violat o fată până la leşin se plimbă liberi, sfidând evidenţele.

Conform unor surse judiciare citate de Realitatea.net, decizia magistraţilor de a-i elibera din arest preventiv pe cei şapte tineri acuzaţi că au violat o tânără din Vaslui a fost bazată pe prietenii şi intervenţii ilegale.

Conform sursei citate, sunt implicaţi prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, Sorin Armeanu, judecătoarea de fond, Georgina Moldovan, doi judecători de la Tribunalul Vaslui şi una dintre familiile "înstărite" ale brutelor din Văleni.

Judecătoarea de fond, Georgina Moldovan, i-a eliberat pe trei dintre cei şapte violatori, care şi-au recunoscut fapta, în data de 9 aprilie 2015. Decizia a venit în contextul în care tatăl unuia dintre violatori este prieten vechi cu soţul judecătoarei Georgina Moldovan, adaugă sursele judiciare citate de Realitatea.

La scurt timp după ce a luat această decizie, judecătoarea Georgina Moldovan a demisionat din funcţia de preşedinte al Judecătoriei Vaslui, cerând să fie detașată la Școala Națională de Grefieri pe un post de formator.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) care anchetează cazul au descoperit că, după ce Georgina Moldovan i-a eliberat pe cei trei, prim-procurorul de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Municipiului Vaslui, Sorin Armeanu, s-a opus recursului. Mai exact, procurorul de şedinţă a intenţionat să facă recurs la decizia judecătoarei de fond, din 9 aprilie, însă Sorin Armeanu l-a oprit.

Procedura spune că procurorul de şedinţă poate face recurs numai cu acceptul şefului său (în acest caz, Sorin Armeanu).
Familiile celorlalţi patru violatori rămaşi în arest au făcut recurs la Tribunalul Vaslui, cerând şi ei eliberarea din arest.

Sursele judiciare au declarat pentru REALITATEA.NET că prim-procurorul Sorin Armeanu ar fi fost cel care a intervenit pe lângă doi magistraţi de la tribunal, convingându-i pe aceştia să îi pună în libertate pe violatori.

Din datele adunate până în prezent, concluzia la care au ajuns anchetatorii este aceea că judecătorii şi prim-procurorul vor fi excluşi din Magistratură.

Inspecţia Judiciară s-a autosesizat în cazul unui viol din 2013

Premierul Victor Ponta, în şedinţa de Guvern din 22 iulie, l-a apostrofat pe ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, cerându-i să rezolve ancheta care îi priveşte pe magistraţii de la Vaslui. Potrivit unor surse din CSM, citate de Realitatea.net, ancheta era demarată de circa o lună, apropiindu-se de final, iar gestul premierului rămâne unul de imagine, lipsit de conţinut.

Din datele adunate până în prezent, concluzia la care au ajuns anchetatorii este aceea că judecătorii şi prim-procurorul vor fi excluşi din magistratură.

Acest lucru se va putea înfăptui până la finalul anului, întrucât procedura este una greoaie. Magistraţii vizaţi pot contesta decizia CSM la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Etichete: cercetaţi, judecători, magistraţi, vaslui, viol, violator

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE