Mai multe FEMEI importante din România au fost premiate de Ambasada SUA la BucureștiErika Garnier de la organizația neguvernamentală Motivation România, plutonierul Mirela-Valentina Melinte și medicul Magda Ciobanu s-au numărat printre cele șase femei premiate miercuri seară, la Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, în prezența ambasadorului Hans Klemm.

Mai multe romance curajoase au fost premiate miercuri de Ambasada SUA
Mai multe românce curajoase au fost premiate miercuri de Ambasada SUA
Foto: Facebook Ambasada SUA la Bucureşti

"Mulți dintre dumneavoastră mi-au spus cât de mult apreciază acest premiu. (...) A fost greu să alegem pe cine premiem anul acesta", a afirmat ambasadorul, în cadrul evenimentului dedicat trofeului "Femei Curajoase din întreaga lume". "Le salut și pe distinsele noastre foste premiante care sunt în seara aceasta cu noi", a adăugat el. Printre cei prezenți la eveniment s-a numărat și procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, premiată anterior cu distincția Ambasadei SUA, potrivit Agerpres.

Despre premianta principală a serii — Erika Garnier—, ambasadorul SUA a spus: "Deși este relativ la începutul carierei, are deja calitățile necesare pentru a deveni un lider în domeniul său și face acest lucru fiind atât trainer motivațional, cât și un model pentru alții".

Din 2011, Erika Garnier lucrează la Motivation România, fiind în prezent trainer independent. Printre proiectele sale, în fiecare an, Motivation România oferă mii de scaune rulante cetățenilor români cu dizabilități din întreaga țară. Erika Garnier coordonează programele de pregătire pentru clienți și familiile lor, care învață cum să își folosească scaunele rulante cât mai eficient pentru a dobândi libertate de mișcare și independență personală.

În octombrie 2015, ea a preluat sarcina de coordonator pentru sport în scaun rulant. În această calitate, a avut un rol cheie în succesul programului Sports Envoy al Ambasadei SUA, prin intermediul căruia au venit recent în România doi jucători americani de tenis în scaun rulant, pentru un eveniment motivațional.

"Aș vrea să mulțumesc Departamentului de Stat American pentru ideea acestui premiu", a spus Erika Garnier, adăugând că distincția oferă vizibilitate cauzelor apreciate. "Am crezut că trebuie să te antrenezi să fii curajos. Dar, în urmă cu șase ani, m-am trezit într-o dimineață și nu am mai putut să îmi mișc picioarele. Mi-am dat seama că, de fapt, curajul este un lucru pe care trebuie să îl descoperi în tine", a mărturisit ea. Garnier crede că misiunea ei este să îi ajute pe oameni să uite de dizabilități și să își descopere abilitățile.

Alte două premii au fost decernate medicului Magda Ciobanu și Ramonei Brad. În urmă cu mai mulți ani, Magda Ciobanu și Ramona Brad au sprijinit fondarea grupului ce avea să se transforme în Coaliția "România Respiră", o rețea de peste 250 de organizații care cer interzicerea fumatului în locurile publice. Magda Ciobanu este coordonatoarea Centrului Național pentru Renunțare la Fumat al Institutului Național de Pneumoftiziologie "Marius Nasta".

O altă premiantă a fost Ioana Moldovan, fotojurnalist freelancer și fotograf documentarist. Cariera Ioanei Moldovan se concentrează asupra consecințelor pe care le au conflictele în viețile oamenilor. De-a lungul anilor, ea a prezentat, printre altele, subiecte internaționale precum evoluțiile militare și politice din Ucraina, revoluția "Euromaidan" și criza europeană a refugiaților. Ioana Moldovan a documentat și viața în fostele colonii muncitorești comuniste, discriminarea romilor, viața vârstnicilor României și egalitatea de gen. Lucrările sale au apărut în numeroase publicații internaționale.

Plutonierul Mirela-Valentina Melinte este primul militar al Forțelor Armate Române care a participat la o misiune alături de un Detașament al Forțelor Speciale ale SUA. Membru al Batalionului S1, plutonier Melinte a participat atât la misiuni de luptă în sprijinul Detașamentului Forțelor Speciale, cât și la misiuni umanitare în sprijinul populației locale din Afganistan.

Mădălina Turza, premiată și ea de Ambasada SUA, este președintele Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD), un important ONG care pledează pentru drepturile copiilor cu dizabilități în România, în special pentru accesul egal la educație. Fiica Mădălinei Turza are sindrom Down. Din 2005, când a încercat să își înscrie fiica la grădiniță, Mădălina Turza a descoperit că nicio școală obișnuită nu o acceptă pentru că în sistemul românesc nu există educația incluzivă.

În anul 2007, Departamentul de Stat al SUA a înființat Premiul "Femei Curajoase din întreaga lume" pentru a le onora pe femeile care demonstrează curaj excepțional și spirit de conducere în susținerea drepturilor omului, egalității femeilor și progresului social, asumându-și adesea mari riscuri personale.

La evenimentul de miercuri au mai fost prezenți, între alții, ministrul Justiției, Raluca Prună, și ministrul Educației, Adrian Curaj.

Etichete: Ambasada SUA, ambasada sua la bucuresti, Bucureşti, decernare premii, femei premiate

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE