Cât îi ia unei persoane în scaun cu rotile să traverseze intersecția din Piața Universității VIDEOSâmbătă, 19 iulie, începând cu ora 11, are loc în București marșul Oraș pentru oameni dedicat drepturilor pietonilor din Capitală.  Organizatorii acestui marș au făcut un experiment pentru a afla cât îi ia unei persoane în scaun rulant să traverseze intersecția din punctul zero al Capitalei. Rezultatul a fost, însă, unul dezamăgitor.

Cat ii ia unei persoane in scaun rulant sa traverseze intersectia din Piata Universitatii VIDEO
Cât îi ia unei persoane în scaun rulant să traverseze intersecția din Piața Universității VIDEO
Foto: Facebook Active Watch

Marșul va avea ca punct de plecare Piața Universității (zona statui) și se va încheia în Piața Victoriei, respectând următorul traseu: Piața Universității, Bulevardul Nicolae Bălcescu, Strada C.A. Rosetti, Bulevardul Magheru, Piața Romană, Bulevardul Lascăr Catargiu, Piața Victoriei.

Marșul Oraș pentru oameni are ca scop evidențierea problemelor legate de infrastructura dedicată mersului pe jos, cu care se confruntă pietonii orașului, mai ales persoanele cu dizabilități (locomotorii, auditive, vizuale) și cele cu mobilitate redusă (vârstnicii, părinții cu copii în cărucior, copiii).

Organizatorii marșului au făcut un experiment ce a avut ca obiect traversarea intersecției de la Piața Universității de către o persoană în scaun rulant. Testul a evidențiat faptul că infrastructura urbană este dezvoltată preponderent pentru tranzitarea orașului cu autoturismul.

"Deși de pe un colț pe altul sunt doar 72 m prin pasajul subteran, am fost nevoiți să parcurgem mai mult de 1 km pe trotuare accidentate, peste borduri înalte, mașini parcate aiurea. Deși în pasaj există rampe de acces, cheia se află la personalul Primăriei Generale, care nu lucrează în week-end. În timpul săptămânii este cheie, însă o persoană în scaun nu poate solicita accesul la rampă pentru că butoanele de la nivelul trotoarelor nu sunt funcționale. Dacă ar putea coborî până în pasaj, la capătul scărilor ar gasi o placuță pe care scrie "PENTRU FOLOSIREA PLATFORMEI CHEMAȚI PERSONALUL DE SERVICIU (cam. 15 sau cam. 17)". Noi nu am gasit personalul de serviciu și nici cele doua camere, pentru că ușile din pasaj nu sunt numerotate", scriu organizatorii. 

"Considerăm că lipsa de accesibilizare a spațiului public aduce grave prejudicii calității vieții pentru toți locuitorii orașului, diminuează posibilitatea de integrare socio-economică a persoanelor cu dizabilități și este un impediment major în calea conceptului de îmbătrânire activă. Principala problemă identificată de organizatorii marșului este nerespectarea Legii 448/ 2006 (actualizată în ianuarie 2008) și a Normativului privind adaptarea clădirilor civile și spațiului urban la nevoile individuale ale persoanelor cu handicap (Normativul NP 051-2012, publicat în 2013, în Monitorul Oficial din 5 martie 2013), ale căror texte cadru stipulează condițiile minime obligatorii cu privire la accesibilizarea spațiilor publice. În ciuda existenței acestor legi, autoritățile din București nu au elaborat încă un plan de accesibilizare a orașului, iar numeroasele lucrări de reabilitare pe care le derulează nu respectă condițiile privind accesibilizarea", mai precizează organizatorii marșului într-un comunicat remis B365.ro.

"Alte probleme identificate sunt: nu este respectată înălțimea de maxim 2 cm a bordurii în zona intersecțiilor (pe Șoseanua Pantelimon, unde tocmai se amenajează spațiul public, coborârea este de 11 cm), asfaltul este, în multe zone, plin de gropi, unele trotuare sunt prea strâmte pentru a permite accesul unei persoane în scaun rulant, parcarea autoturismelor pe trotuar obturează circulația pietonilor pe trotuar (una dintre aceste zone critice este chiar trotuarul din fața Primăriei Generale), continuitatea trotuarului este afectată de chioșcuri și mobilier stradal, semafoarele nu sunt accesibilizate pentru persoane cu dizabilități vizuale, marcajele tactile, acolo unde există, sunt un pericol pentru persoanele vârstnice, fiind desprinse de trotuar", mai spun organizatorii. 

Organizatorii și susținătorii marșului vor depune la primăriile de sector, Primăria Generală și Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale scrisori deschise pentru a solicita măsuri urgente pentru soluționarea acestor probleme.

Marșul de sâmbătă, 19 iulie, ora 11, Piața Universității, este organizat de ActiveWatch, OPTAR și ONPHR.

Etichete: ActiveWatch, marş, optar, pietoni

0/2 COMENTARII
pe bune
09 Jul 20:03
+0
VOTURI
-0
Amice esti idiot! Poate o sa ajungi si tu sau cineva drag tie ( daca exista vreo astfel de persoana) in scaun cu rotile, si atunci o sa vezi ca vei fi nevoit sa iesi din casa, si nu ai cum sa te descurci.
Fox
09 Jul 16:32
+0
VOTURI
-0
Daca e in scaun cu rotile, ce mai cauta in oras? :)) Nu se poate misca, dar vrea sa se elibereze trotuarele, sa se faca rampe de acces pentru carucioare? Iarna ce face? O sa vrea si trotuare incalzite? :))

Sa stea acasa, nu sa deranjeze soferii!
E in scaun cu rotile, deci se misca incet! Cat sa stea un sofer, care poate se grabeste, ca sa treaca un asemenea scaunar? :))

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE