Marian Vanghelie, URMĂRIT PENAL într-un nou dosar. DNA îl acuză de abuz în serviciu UPDATEMarian Vanghelie, candidat la Primăria Sectorului 5, este urmărit penal într-un nou dosar. Procurorii DNA îl acuză de abuz în serviciu pentru fapte comise în calitate de edil al sectorului 5, fiind vorba de două contracte de salubrizare stradală, încheiate în 2008, cu încălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice.  Vanghelie s-a prezentat joi la DNA pentru a i se aduce la cunoştinţă noile acuzaţii. "Suspect este fenomen național. Dacă nu ești suspect, înseamnă că ești prost", a spus Vanghelie.

Marian Vanghelie
Marian Vanghelie

UPDATE 11.45 Procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale față de Marian Vanghelie, la data faptelor primar al Sectorului 5 București, cu privire la săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

"La data de 14 mai 2008, suspectul Vanghelie Daniel Marian, în calitate de primar al Sectorului 5 București, a încheiat, cu încălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice, două contracte de salubrizare stradală (ambele în valoare totală de 6.461.361,48 lei ce priveau în total 147 de străzi) și anexele respective la acestea. Cele două contracte au fost încheiate pe o perioadă de trei luni cu posibilitate de prelungire prin acte adiționale, dacă presupusa situație de urgență invocată de Primăria Sectorului 5, nu ar fi încetat", precizează DNA.

"Prevalându-se de o presupusă situație de urgență, la nivelul acestei instituții publice s-a decis externalizarea serviciilor de salubrizare , cu toate că, la nivelul Primăriei exista o secție specializată de salubritate stradală și menajeră, la care erau angajate 627 de persoane (începând cu anul 2007). În acest sens, au fost create premise pentru atribuirea acestor servicii unor societăți comerciale.

Potrivit legislației achizițiilor publice, în vederea atribuirii acestor contracte, selectarea procedurii de negociere fără publicarea unui anunț de participare impunea întocmirea unei note justificative în care să se motiveze această alegere.
În acest sens, au fost întocmite 3 note justificative (toate având același număr de înregistrare), documentația privind determinarea valorii estimate a contractului, alegerea criteriului de evaluare, precum și invitațiile de participare la procedura negocierii, fără publicarea unui anunț de participare.

Toate aceste documente au fost aprobate de suspectul Vanghelie Daniel Marian.

Expunerea motivelor din notele justificative nu avea însă nicio bază legală, întrucât la momentul respectiv nu exista nicio urgență dat fiind faptul că Primăria sectorului 5 avea un serviciu specializat care efectua curățenia stradală, care funcționa în acel moment și care, de altminteri, a continuat să funcționeze și după încheierea demersurilor prin care s-a încercat externalizarea serviciilor de curățenie stradală în Sectorul 5.

În același context, la data de 12 mai 2008, cu încălcarea dispozițiilor legale, suspectul Vanghelie Daniel Marian a aprobat referatul de necesitate și dispoziția prin care s-a constituit comisia de evaluare și negociere a ofertelor prin procedura de negociere fără publicarea unui anunț de participare. Membrii acestei comisii, cu încălcarea dispozițiilor legale (art.30 alin. 13 și 14 din Legea nr. 51/2006), au întocmit documentația ce a stat la baza încheierii celor două contracte.

Ca urmare a acestei conduite infracționale, a fost creat un prejudiciu Primăriei Sectorului 5 București în valoare totală de 2.000.194,41 lei, sumă ce constituie totodată și un folos necuvenit pentru cele două societăți comerciale, beneficiare ale contractelor de salubritate", mai informează DNA.

UPDATE 11.20 Primarul suspendat al sectorului 5, Marian Vanghelie, a declarat, la ieşirea de la, DNA că i s-a adus la cunoştinţă faptul că este acuzat de abuz în serviciu. "Deci, abuz în serviciu pe un număr de două contracte din anul 2008, pe o licitație de salubrizare pe trei luni de zile. (...) A rămas să ne cheme, să luăm dosarul să-l studiem, să facem un punct de vedere", a declarat Vanghelie.

Primarul suspendat al sectorului 5, Marian Vanghelie, s-a prezentat joi la DNA, fiind audiat într-un nou dosar de corupție.

 Procurorii anticorupţie l-au citat pentru a-i aduce la cunoştinţă faptul că este vizat într-un nou dosar. 

"Nu știu dosarul, vă spun când vin, ca să nu încurcăm lucrurile", a declarat Vanghelie, la intrarea în DNA, întrebat de jurnaliști de ce a fost chemat.

El nu a putut să spună nici dacă a fost citat ca martor sau suspect, dar a precizat: "Suspect este fenomen național. Dacă nu ești suspect, înseamnă că ești prost".

Potrivit unor surse judiciare, Vanghelie este suspectat de abuz în serviciu în schimbul primirii unor foloase,

Fostul edil al Sectorului 5, care candidează pentru un nou mandat de primar, a fost internat miercuri în spital. Diagnosticul medicilor ar fi colică renală.

"Pe drumul spre Tribunalul Bucuresti a suferit o criza. Nu pot sa intru in detalii sa va spun motivele medicale. Inteleg ca s-a internat de urgenta. Este la camera de garda, la unul dintre spitalale din Bucuresti. Pentru ca nu a fost prezent astazi, dosarul s-a amanat doua saptamani", a declarat avocatul lui Marian Vanghelie.

La sfârșitul lunii aprilie, Marian Vanghelie, judecat pentru corupţie, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de edil.

"Oamenii din sector mi-au dat puterea de a candida. Am curajul să mă lupt cu sistemul, să-i spun doamnei Firea că RATB-ul și RADET-ul nu trebuie privatizate. Am curaj să le spun celor de la PSD că nu mai reprezintă nici oamenii, nici stânga în România. După 15 ani de experiență, pot să fac multe lucruri. (...) Îmi doresc un nou mandat pentru că, în primul rând, îi iubesc pe cei din Sectorul 5. Nu este pentru prima dată. Am mai avut probleme şi, la vremea respectivă, se punea problema tot aşa - de ce ar trebui să candidez - şi au venit oameni şi m-au susţinut. Am început cu învăţământul şi voi continua cu învăţământul că cred că trebuie să fie o prioritate pentru România", a declarat fostul edil după depunerea candidaturii.

Vanghelie a declarat că a strâns în jur de 10.000 de semnături de susţinere.

"M-am decis să candidez pentru că așa e normal într-o țară democratică, pentru că majoritatea trebuie să învingă. Vreau să mă conving dacă majoritatea care m-a susținut până acum vine și la vot. Am avut multe întâlniri și discuții și toată lumea m-a sfătuit ca, indiferent de situație, trebuie să candidez pentru că voi obține un scor mare. Cred că voi câștiga din primul tur. Voi obține 50% plus un vot cum se spune, ca să arăt că majoritatea e de partea mea și nu e cum s-a încercat și se înceracă să se spună. Pe mine mă interează să demonstrez că majoritatea puternică e alături de mine și de ce am făcut vreme de 15 ani", a declarat Vanghelie.

Marian Vanghelie a fost suspendat din funcţia de primar după ce a fost arestat preventiv pentru fapte de corupţie. El a stat în arest, la domiciliu, pe parcursul mai multor luni. Vanghelie a fost trimis în judecată de procurorii DNA, în dosarul în care este acuzat de fapte de corupţie.

 

Etichete: DNA, Marian Vanghelie, marian vanghelie dna

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE