MARŞ ISTORIC cu peste 1 milion de participanţi. Parisul,capitala mondială împotriva terorismuluiParisul a fost capitala mondială împotriva terorismului, duminică, când peste 1 milion de persoane au participat la marşul împotriva terorismului. Cel puţin 3,7 milioane de persoane au participat în Franţa, la manifestaţii împotriva terorismului, după atentatele comise în ultimele zile la Paris, aceasta fiind cea mai mare mobilizare înregistrată vreodată în istoria Franţei, a anunţat Ministerul francez de Interne. 

La manifestaţia de la Paris au luat parte, alături de preşedintele Francois Hollande, numeroşi lideri străini, printre care şi preşedintele României, Klaus Iohannis.

La Paris, au fost prezente între 1,2 şi 1,6 milioane de persoane, însă o numărare exactă acestora a fost imposibilă, a adăugat ministerul francez.
Images aériennes de la manifestation républicaine by lemondefr

UPDATE 17:47 Alături de cei peste un milion de oameni care participă la marşul de la Paris, peste 600.000 de mii au ieşit în stradă în marile oraşe ale Franţei: la Lyon - aproape 200.000, la Bordeaux - peste 100.000, la Marseille şi Rennes - peste 60.000, la Grenoble - în jur de 70.000, iar la Strasbourg în jur de 40.000.

17:41 Sute de mii de persoane manifestează la Paris, dar şi în alte oraşe din Europa şi America

Sute de mii de persoane, scandând "Charlie! Charlie!", participă duminică la un miting de o amploare extraordinară la Paris, devenit pentru o zi "capitala mondială" împotriva terorismului, prin prezenţa liderilor străini care au defilat ţinându-se de braţ, relatează AFP.

17:02 Membrii redacţiei Charlie Hebdo, cu banderole pe frunte pe care scrie Charlie, şi rudele victimelor sunt în primul rând. Preşedintele şi premierul Franţei s-au întâlnit cu ei.

16:48 Marşul liderilor politici s-a desfăşurat, din raţiuni de securitate, doar pe parcursul a 200 de metri, potrivit gandul.info. La final, Francois Hollande i-a salutat pe cei prezenţi. Însoţit de premierul Manuel Valls, preşedintele francez s-a oprit apoi şi a stat de vorbă cu poliţiştii care erau în zonă, dar şi cu oamenii care participă la manifestaţia din Paris.

16.40: Preşedintele KLAUS IOHANNIS participă alături de liderii europeni la marşul solidarităţii din Paris. Acesta stă pe rândul doi, în spatele lui Mahmoud Abbas. Iohannis merge la braţ cu preşedintele Ucrainei, potrivit Realitatea TV.

16.20: Liderii mondiali sunt în fruntea marşului de la Paris. Aceştia merg la braţ. Preşedintele francez Francois Hollande se află lângă cancelarul german Angela Merkel.

15:39 Preşedintele Franţei, Francois Hollande, l-a sunat în această dimineaţă pe Lassana Bathily, angajatul de la magazinul din periferia Parisului care i-a ajutat pe o parte dintre clienţi să se ascundă în camera frigorifică în timpul luării de ostatici. Şeful statului francez i-a mulţumit tânărului musulman pentru cum a acţionat.

UPDATE 14:57 Secretarul de stat american Eric Holder a anunţat astăzi că un summit internaţional consacrat luptei împotriva terorismului va avea loc pe 18 februarie la Washington.

UPDATE 14:57 Ministrul de Interne al Franţei, Bernard Cazeneuve, susţine că este nevoie de un control întărit la frontierele externe ale UE.

UPDATE 14:31 Spania cere introducerea controalelor la frontierele Schengen. „Vom apăra instaurarea controalelor la frontiere şi este posibil, prin urmare, să fie necesară modificarea tratatului Schengen", care prevede libertatea de circulaţie în spaţiul Schengen, din care fac parte 26 de state din Europa, inclusiv 22 de membre ale Uniunii Europene, a declarat ministrul pentru cotidianul El Pais, înaintea unei reuniuni ministeriale pe această temă la Paris.

UPDATE 14:00 Potrivit AFP, cu două ore înaintea începerii evenimentului "Piaţa Republicii este aproape plină"

UPDATE 13:30 Preşedintele francez Francois Hollande îi primeşte la Palatul Elysee pe liderii care vor participa la marşul solidarităţii. Anterior preşedintele francez a declarat că „Parisul este astăzi capitala lumii".

UPDATE: „Parisul este astăzi capitala lumii", a declarat preşedintele Franţei, Francois Hollande, în cursul dimineţii. La manifestările de la Paris va participa şi preşedintele României, Klaus Iohannis.

Parisul va deveni capitala mondială a luptei împotriva terorismului duminică, printr-o reuniune internaţională şi un marş republican la care vor participa peste un milion de persoane, între care zeci de lideri străini, după atentatele comise de trei jihadişti şi soldate cu 17 morţi, informează Mediafax.

Lideri din toată lumea, partide, sindicate, grupuri religioase evreieşti, creştine, musulmane, asociaţii, personalităţi: toate elementele par întrunite pentru a face din 11 ianuarie o zi istorică.

Iniţial era un miting în memoria victimelor celor trei jihadişti, ucişi între timp de forţele de securitate: caricaturiştii de la revista satirică Charlie Hebdo masacraţi miercuri de fraţii Said şi Cherif Kouachi, apoi o tânără poliţistă ucisă joi şi patru persoane omorâte vineri într-un magazin evreiesc de Amedy Coulibaly. Însă mitingul s-a transformat progresiv într-un summit cu înaltă rezonanţă diplomatică.

Cuplul regal iordanian, premierul israelian şi preşedintele palestinian erau aşteptaţi la Paris pentru a se alătura preşedintelui Francois Hollande începând cu ora 15.00 (16.00, ora României). Vor fi prezenţi şi preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

Înaintea lui Hollande, un singur preşedinte francez a mai participat la o manifestaţie de stradă: Francois Mitterrand, în 1980, după profanarea cimitirului evreiesc din Carpentras, în sud-estul Franţei.

Marşul se va desfăşura pe o distanţă de trei kilometri, între Piaţa Republicii şi cea a Naţiunii, din estul Parisului.

Vor participa de asemenea opt preşedinţi africani şi numeroşi lideri europeni, printre care preşedintele român Klaus Iohannis, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi al Parlamentului European, Martin Schulz, premierul Marii Britanii, David Cameron, şi cel spaniol, Mariano Rajoy, premierul Italiei, Matteo Renzi, precum şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi cancelarul german Angela Merkel.

De asemenea, şi-au anunţat participarea la acest miting secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, premierul Turciei, Ahmet Davutoglu, şi cel ungar, Viktor Orban, preşedinta Elveţiei, Simonetta Sommarugale, şi prim-miniştrii danez, Helle Thorning-Schmidt, belgian, Charles Michel, olandez, Mark Rutte, grec, Antonis Samaras, portughez, Pedro Passos Coelho, ceh, Bohuslav Sobotka, şi leton, Laimdota Straujuma.

În total, vor fi aproape 50 de şefi de state şi Guverne, pe care Francois Hollande, prezent pe toate fronturile în timpul crizei, îi va primi întâi la palatul prezidenţial Elysee.

Preşedinţia a salutat "mobilizarea internaţională excepţională" şi "unitatea naţională". De altfel, un sondaj Ifop publicat sâmbătă seara de Paris Match arată că după cele trei zile tragice, 97% dintre francezi consideră necesar să se dea dovadă de unitate naţională.

La marşul republican, familiile victimelor vor deschide cortegiul, urmate de Hollande şi oaspeţii străini, apoi de personalităţile politice franceze.

Toate partidele vor fi prezente, cu excepţia Frontului Naţional, a cărui preşedintă, Marine Le Pen, a denunţat excluderea formaţiunii sale de extremă-dreapta de la mitingul parizian şi a făcut apel la manifestaţii în provincie.

Mobilizarea impresionantă înregistrată sâmbătă în oraşele franceze din provincie - 700.000 de persoane în total, potrivit ministrului de Interne - părea să anunţe o prezenţă mult mai mare în capitală, duminică.

Ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve, a estimat că vor fi "sute de mii" de manifestanţi, în timp ce premierul Manuel Valls a vorbit despre "milioane".

Recordul în Franţa a fost de 1,5 milioane de persoane care au ieşit în stradă după victoria la Campionatul Mondial de fotbal din 1998.

Valls a promis măsuri excepţionale de securitate, cu mobilizarea a 2.200 de membri ai forţelor de ordine, închiderea a zece staţii de metrou şi interzicerea staţionării vehiculelor.

Acest miting de amploare intervine în condiţiile în care planul de securitate Vigipirate este la cel mai ridicat nivel - "alertă de atentat - în regiunea pariziană.

În cadrul acestui plan, 2.000 de poliţişti şi 1.350 de militari vor proteja obiectivele sensibile de la Paris şi din regiunea sa, precum sediile instituţiilor de presă, lăcaşuri de cult, şcoli confesionale, clădiri publice, reprezentanţe diplomatice.

Etichete: atac charlie hebdo, atentat charlie hebdo, atentat terorist paris, Charlie Hebdo, marş, Paris, terorism, victime

0/2 COMENTARII
paul
11 ian 22:54
+0
VOTURI
-0
Sint multe lucruri ptr. care se poate demonstra ... situatia economica a multor tineri din europa, somajul, inechitatea sociala (care si ajuta la creerea unei mase de nemultumiti), dar si ptr cei ca. 2.000 de oameni omoriti de boco haram in africa ... dar un meeting organizat de sus e mai putin periculos ... e ca pe vremuri.. iar peste o saptamana bussines as usual
fdsffsfs
11 ian 14:44
+0
VOTURI
-0
de ce nu ies in strada si pentru a demonstra impotriva mass-mediei franceze care de ani de zile ne face ba tigani ba cersetori nespalati si imputiti ??? franta este o tara cu profunde accente xenofobe si rasiste amplificate an de an.

pentru asta nu mai vor sa iasa in strada?

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE