Marşul Diversităţii în Capitală. Peste 2500 de participanţi la Bucharest Gay PrideMarşul Diversităţii, organizat, sâmbătă, în Bucureşti a reunit peste 2500 de participanţi, atât persoane membre ale comunităţii LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi transexuali), oficiali, precum şi susţinătorii acestora, militând pentru nediscriminare, drepturi egale, precum şi împotriva intoleranţei.

Parada Gay Bucuresti
Parada Gay Bucureşti

Marşul Diversităţii, organizat, sâmbătă de Asociaţiile Accept, MozaiQ şi de organizaţia PSI-România, a început de la ora 15:30, la Arcul de Triumf din Bucureşti, ca parte a Bucharest Pride 2016, festivalul drepturilor şi culturii persoanelor lesbiene, gay, bisexuale şi trans (LGBT) din România. Festivalul a debutat pe 20 iunie, continuându-se până pe 25 iunie, reunind expoziţii, proiecţii de film, dezbateri, dar şi Marşul Diversităţii, scrie Mediafax.

Ajuns la ce-a dea 12 ediţie, Bucharest Pride se desfăşoară sub semnul familiei – "Familia pe care trei milioane de români încearcă să o redefinească, limitându-i sensul", cu referire la petiţia semnată de 3 milioane de cetăţeni români care cer modificarea Constituţiei astfel încât căsătoria să fie definită că o reuniune exclusivă între bărbat şi femeie şi nu din doi soţi, cum este în prezent.

Participanţii la acest marş au militat pentru nediscriminare, drepturi egale şi vizibilitate pentru comunitatea LGBT, precum şi împotriva intoleranţei: „Marşul diversităţii este un protest în stradă al comunităţii LGBT şi este un protest şi al aliaţilor nostri. Ieşim în stradă, ne facem vizibili, clamăm spaţiul public pentru că spaţiul public ne aparţine şi nouă, cetăţenilor LGBT şi o facem cu multă culoare, ca un mesaj de ieşire din dulap, de ieşire în spaţiul public, de asumare a unei identităţi în public", a declarat unul din organizatorii evenimentului, preşedintele Asociaţiei MozaiQ, Vlad Levente Viski.

Organizatorii Marşului Diversităţii susţin că: „Trebuie să reţinem doar că România este printre ultimele state din UE, împreună cu alte 5 ţări – toate din regiune – ce nu oferă persoanelor de acelaşi sex posibilitatea oficierii unui act civil prin care să îşi unească destinele. Alternativa, reprezentată de Rusia şi alte ţări ale spaţiului ex-sovietic, este un mediu nedemocratic în care oamenii intră la închisoare doar pentru că vorbesc despre homosexualitate sau comemorează victimele masacrului din Orlando, SUA".

În jur de 2500 de participanţi au fost prezenţi la eveniment, aceştia venind cu baloane în culorile curcubeului şi arborând steagul LGBT într-o atitudine calmă şi prietenoasă.

La marş au participat şi înalţi oficiali: Michael Roth, Ministrul de Stat German pentru Afaceri Europene, Carla Delgado, prima persoană trans aleasă ca parlamentar în Spania, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Paul Brummell, Dean Thompson, adjunctul şefului misiunii Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, precum şi ministrul pentru dialog social, Violeta Alexandru.

Manifestanţii au desfăşurat bannere care purtau mesaje precum: „Dragostea mai presus de dogma", „Fara ură", „Hetero, dar nu obtuz", „Inainte de orice altceva sunt om", sau „Equal love".

Marşul Diversităţii a fost şi în acest an unul plin de culoare, participanţii fiind îmbrăcaţi lejer, în haine de vară, viu colorate, fluturând steguleţe în culorile simbolizând comunitatea LGBT, purtând tunsori în nuanţe extravagante, aprinse, pierceing-uri şi afişând o atitudine prietenoasă. Unii participanţi au venit însoţiţi de umbrele în culorile curcubeului, iar organizatorii au împărţit stickere care reprezentau simbolul comunităţii LGBT, dar şi băuturi răcoritoare şi apă plată pentru susţinători.

Anul acesta au fost prezenţi şi copii, aduşi de părinţi. Un copil de 4 ani avea o bicicletă mică şi pe ghidoane fluturau steguleţe LGBT.

Şi travetiţii au participat la eveniment, însă dintre aceştia s-a evidenţiat Denisa, îmbracată într-o rochie lungă de seară cu sclipici, paiete şi trenă şi purtând pe cap o perucă în două culori. Pozată de fotografi, acesteia i s-a strigat din public: „Eşti ca Marilyn Monroe!" Denisa a declarat că anul trecut a fost îmbrăcată în poliţistă. Ea a precizat ca nu a venit să militeze pentru drepturi, ci ca să fie acceptată şi tolerată aşa cum este: „Am venit ca să ne căutăm drepturile să ne simţim bine. Nu e vorba de căsătorii sau de alte chestii. Fiecare face ce vrea, dar să ne accepta aşa cum suntem noi. Să ne lase...că tot două mâini şi două picioare avem şi noi!"

În fata Arcului de Triumf, organizatorii, dar şi susţintorii au desfăşurat un steag uriaş în culorile LGBT. Toţi participanţii au pus mână de la mână pentru desfăşurarea steagului uriaş. La eveniment au participat şi străini, germani, englezi şi olandezi veniţi să suţintă manifestaţia şi în România.

O tânără transgender a exprimat ce reprezintă pentru ea acest marş al diversităţii: „Vreau să ştie lumea că comunitatea LGBT este vizibilă. Eu sunt o fată transgender şi mi se pare foarte important să avem măcar o zi în an în care să fie toată lumea open cu chestia asta. De la statul român aştept acceptare şi toleranţă. Atâta timp cât nu rănim pe nimeni nu cred că sunt un pericol. Ar trebui să fie pedepsite încercările de discriminare şi calomnie care sunt zilnic făcute în România."

Pe de altă parte, un tânăr participant la marş a declarat că societatea românească persecută comunitatea gay din ţară noastră: „Ţinând cont de faptul că accesăm foarte multe fonduri europene, noi nu suntem integraţi în categorii vulnerabile, discriminate. Romii sunt integraţi, femeile abuzate, sunt atâtea categorii integrate. Noi că identitate nu suntem...cu toate că suntem cea mai discriminată categorie din România. Un al doilea punct este modul de acceptare al comunităţii hetero în raport cu cei care, de fapt, sunt egali cu ei, plătesc aceleaşi taxe, au aceleaşi drepturi, muncesc la fel, dar diferenţa de acceptare în raport inclusiv cu parlamentarii, e diferită."

În plus, o tânără exprimat că a venit la marşul diversităţii pentru a-şi susţine prietenii: „Sunt aici să-mi susţin prietenii, cunoştinţele care fac parte din comunitatea LGBT. Consider că este dreptul lor de exprimare de a face acest marş. Sunt de părere că va fi un eveniment plin de culoare şi de zâmbete. Ştiu că trăim într-o societate care este într-o cutie şi într-o societate în care sunt foarte multe prejudecăţi. Oamenii cer să existe în pace şi linişte alături de ceilalţi. Nu a zis nimeni că vor să se legalizeze căsătoriile. Doar lăsaţi-ne doar să fim lângă toţi ceilalţi. Până la urmă nu contează orientarea sexuală. Sunt persoane care fac parte din comunitatea asta care nu aveţi idee ce fel de joburi au. Stop judging people!"

De la protest nu au lipsit incidentele. Mai mulţi trecători au adus injurii participanţilor la miting, iar jandarmii l-au legitimat pe un trecător pentru că striga lozinci homofobe. Bărbatul a făcut scandal pentru că i s-a cerut actul de identitate. Ce, n-am voie să mă plimb? De când e interzis în România? Ce-am făcut? Daţi-mi buletinul înapoi. N-am încălcat nicio lege!", a protestat bărbatul. Jandarmeria Română a venit echipată la eveniment cu câini-lupi cu botniţe pentru prevenirea vreunui eventual scandal, fiind posibil ca militanţii homofobi să-şi manifeste criticile şi nemulţumirile faţă de participanţi.

Deputatul Remus Cernea a fost prezent la marş în calitate de susţinător şi de militant pentru drepturile comunităţii LGBT. Acesta a declarat pentru MEDIAFAX că în afara drepturilor comunităţii gay, el militează şi pentru drepturile femeilor care ar trebui să fie mai bine reprezentate în societate: „În Parlamentul României sunt 10% femei, spre deosebire de toate celelalte state democratice în care sunt minim 30% femei."

Remus Cernea a mai declarat că deşi iniţial a fost perceput ca persoană gay, a venit la marş însoţit de prietena sa.

De asemenea, la eveniment nu a lipsit cântăreaţa Andreea Bălan, însoţită de două dansatoare. Cântăreaţa a transmis un mesaj de susţinere pentru comunitatea LGBT, precum şi unul de toleranţă: „În primul rând eu susţin iubirea. Oamenii nu trebuie judecaţi. Aşa cum nici eu nu-mi doresc să fiu judecată, la rândul meu nu judec. Consider că oamenii nu trebuie să fie marginalizaţi în funcţie de orientarea lor sexuală, de religie sau de etnie. Marginalizările acestea pe mine mă deranjează şi aş vrea să nu mai existe. De aceea am venit la marş, să existe un statement din partea mea. Iubirea este cea care primează şi cu toţii trebuie să milităm pentru iubire. Merităm să iubim şi să fim iubiţi aşa cum ne dorim noi.", a fost mesajul transmis de cântăreţă.

De la ora 17:00, participanţii au pregătit un marş pe şoseaua Kiseleff până în apropiere de Piaţa Victoriei. Între orele 18:00- 19:15 vor avea loc activităţi în aer liber, iar Marşul Diversităţii se va încheia undeva între orele 19:15 – 19:45. De asemenea, în acest weekend, organizatorii au pregătit şi o serie de petreceri, printre care şi Pride Party.

De asemenea, aproximativ 50 de persoane au protestat, sâmbătă, timp de mai multe ore în Capitală faţă de căsătoriile gay şi posibilitatea cuplurilor de acelaşi sex de a adopta copii, cerând, printre altele, modificarea Constituţiei astfel încât la definirea familiei să fie scris că e formată dintr-un bărbat şi o femeie.

Etichete: Bucureşti, marsul diversitatii 2016, parada gay, parada gay bucuresti

0/6 COMENTARII
Laurentiu
26 Jun 20:34
+0
VOTURI
-0
Romani 1:21  fiindcă, cu toate că au cunoscut pe Dumnezeu, nu L-au proslăvit ca Dumnezeu, nici nu I-au mulţumit; ci s-au dedat la gândiri deşarte, şi inima lor fără pricepere s-a întunecat.
22  S-au fălit că Sunt înţelepţi, şi au înebunit;
23  şi au schimbat slava Dumnezelui nemuritor într-o icoană care seamănă cu omul muritor, păsări, dobitoace cu patru picioare şi târâtoare.
24  De aceea, Dumnezeu i-a lăsat pradă necurăţiei, să urmeze poftele inimilor lor; aşa că îşi necinstesc singuri trupurile;
25  căci au schimbat în minciună adevărul lui Dumnezeu, şi au slujit şi s-au închinat făpturii în locul Făcătorului, care este binecuvântat în veci! Amin.
26  Din pricina aceasta, Dumnezeu i-a lăsat în voia unor patimi scârboase; căci femeile lor au schimbat întrebuinţarea firească a lor într-una care este împotriva firii;
27  tot astfel şi bărbaţii, au părăsit întrebuinţarea firească a femeii, s-au aprins în poftele lor unii pentru alţii, au săvârşit parte bărbătească cu parte bărbătească lucruri scârboase, şi au primit în ei înşişi plata cuvenită pentru rătăcirea lor.
28  Fiindcă n-au căutat să păstreze pe Dumnezeu în cunoştinţa lor, Dumnezeu i-a lăsat în voia minţii lor blestemate, ca să facă lucruri neîngăduite.
Bogdan
26 Jun 16:24
+0
VOTURI
-0
Nu e nicio boala! Asa se nasc oamenii. Daca va nasteati asa, ce faceati? Va sinucideati? Pur si simplu asa functioneaza creierul. Ce asa greu de inteles?
Ganditi-va la chestiaasta!
Mihai
26 Jun 16:01
+0
VOTURI
-0
Normalitate=barbat+femeie casatoriti=copii
Sodomie si gomorie=homosexualitate,lesbianism,etc
codrut
26 Jun 15:20
+0
VOTURI
-0
Sorin si Salomir, doi handicapati care degeaba s-au nascut pe planeta pamant.
salomir
26 Jun 11:51
+0
VOTURI
-0
Luati toti, dusi si facuti sapun.Sa-mi plimb copilul in parc si sa vad 2 poponari..si apoi ala micul sa ma intrebe de ce sunt 2 barbati impreuna! Direct un pumn in cap la fiecare jeg.
sorin
26 Jun 11:48
+0
VOTURI
-0
Niste oameni bolnavi. O boala mentala. Cum naiba sa se casatoreasca un barbat cu un barbat?! Si sa mai infieze si copii? In lume traim!!!! Si mai ies si pe strada sa ne scarbeasca cu gesturile lor. Parada rusinii si a promiscuitatii in care a ajuns societatea.Vom ajunge sa fim blamati pentru ca ne casatorim cu o femeie.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h