Sindicaliştii din învăţământ ies în stradă. Miting şi marş de protest, pe 1 iunie în CapitalăSindicaliştii din educaţie ies miercuri, 1 iunie, în stradă. Aproximativ 15.000 de oameni sunt aşteptaţi la marşul de protest din Capitală, sindicaliştii fiind nemulţumiţi, în principal, de sistemul de salarizare din învăţământ. Executivul propunea, prin ordonanţa de  urgenţă referitoare la corecţiile salariale, o creştere de 207 lei la salariul brut al unui profesor de gradul I şi o creştere de 154 de lei pentru un învăţător.

MARSUL sindicalistilor din invamant, pe 1 iunie. Ce salarii propusese Guvernul
MARŞUL sindicaliştilor din învământ, pe 1 iunie. Ce salarii propusese Guvernul
Foto: radiocluj.ro

Aproximativ 15.000 de sindicalişti din învăţământ, alături de reprezentanţi ai elevilor şi părinţilor, sunt aşteptaţi, miercuri, la un marş de protest în Capitală, prin care solicită Guvernului legi de salarizare echitabilă, informează, marţi, reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

La acţiunea de protest vor participa reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, ai Federaţiei Sindicatelor din Educaţie 'SPIRU HARET', ai Federaţiei Naţionale Sindicale 'ALMA MATER', ai Consiliului Naţional al Elevilor şi ai Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar.

Potrivit sindicaliştilor, protestul este generat de eşuarea negocierilor cu Guvernul României referitoare la salarizarea din învăţământ dar şi de alte nemulţumiri.

Protestatarii solicită respectarea Legii Educaţiei Naţionale, în sensul alocării anuale din bugetul de stat şi din bugetele autorităţilor publice locale a minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv pentru educaţie.

'Aceasta ar permite creşterea costului standard per antepreşcolar, preşcolar sau elev, a costului mediu per student echivalent, creşterea burselor elevilor şi studenţilor, decontarea integrală a cheltuielilor de navetă pentru elevii care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu, precum şi decontarea navetei personalului didactic, dotarea corespunzătoare a unităţilor de învăţământ precum şi asigurarea fondurilor necesare pentru formarea profesională continuă a salariaţilor din învăţământ', se arată în comunicatul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

Sindicaliştii cer, de asemenea, aplicarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, de la aceeaşi dată pentru toate categoriile vizate. Reprezentanţii sindicaliştilor cer elaborarea, până la finalul mandatului actualului Guvern, a unei legi de salarizare echitabilă, pornind de la principii corecte, care să abroge toate actele normative de salarizare existente în prezent, astfel încât fiecare categorie socio-profesională să fie poziţionată în grila de salarizare în funcţie de rolul pe care îl are în dezvoltarea societăţii.

Mitingul va avea loc în intervalul orar 11.00 - 12.30, anunţă Jandarmeria Capitalei, fiind organizat de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație "Spiru Haret" și Federația Națională Sindicală "Alma Mater", în Piaţa Victoriei.

Marşul are loc între orele 12.30 – 14.00, pe traseul Piaţa Victoriei – str. Buzeşti – str. Berzei – str. Ştirbei Vodă – Splaiul Independenţei – str. Constantin Noica – Şos. Cotroceni – Bd. Iuliu Maniu – Complex Politehnică.

Ordonanţa de urgenţă referitoare la corecţiile salariile din sectorul bugetar, care a fost respinsă de liderii sindicatelor din educaţie, prevedea ca salariul brut al unui profesor grad I să crească de la 4.946 la 5.153, respectiv cu 207 lei iar cel al unui învăţător grad I de la 3.080 la 3.234, cu 154 lei.

Potrivit documentului citat de mediafax.ro, în varianta propusă de Guvern se pleacă de la un salariu de bază de 3.156 lei, care conţine salariul de încadrare şi sporul de vechime. La salariul de bază se adaugă gradaţia de merit, 789 lei, îndemnizaţie diriginte, 395 lei, compensaţii tranzitorii rural, 241 lei, şi se ajunge la un salariu brut de 5.153 lei, respectiv 207 lei mai mult decât are în prezent un profesor de gradul I.

În ceea ce priveşte învăţătorul gradul I, cu vârsta 22-25 de ani şi studii medii, salariul de încadrare actual este de 1.792 (conţine majorările succesive anterioare). La acesta se adaugă gradaţia de merit, 448 lei, indemnizaţia de diriginte, 224 lei şi sporul de vechime- 616 lei şi se ajunge la un salariu de bază de 3.080 lei.


Etichete: miting invatamant, salarii, salarii invatamant

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h