Mărturia ambasadorului din Pakistan, după ce elicopterul în care se afla s-a prăbușitLa două zile după ce a supraviețuit unui grav accident de elicopter, ambasadorul României în Pakistan, Emilian Ion, vorbește despre împrejurările în care s-a produs accidentul, dar și despre ce s-a întâmplat în primele minute după prăbușirea elicopterului. 

Marturia ambasadorului din Pakistan, dupa ce elicopterul in care se afla s-a prabusit
Mărturia ambasadorului din Pakistan, după ce elicopterul în care se afla s-a prăbușit

Accidentul s-a produs  joi în timp ce un convoi de patru elicoptere militare transporta ambasadori din mai multe state către o zonă turistică din nordul Pakistanului. 

„Eu am fost distribuit în elicopterul numărul trei împreună cu alţi colegi ambasadori. La zece minute după ce eram în zbor, am văzut că elicopterul pierde altitudine şi s-a rotit în jurul axei aşa, de vreo trei-patru ori, câteva zeci de secunde. După care, probabil că altitudinea la care a ajuns a fost mai joasă, să zic aşa... 10 metri, s-a prăbuşit pe un câmp deschis, în apropierea unei case, şcoală”, povesteşte Emilian Ion, ambasadorul României în Pakistan, pentru Digi24. 

Ambasadorul României a avut noroc. El a fost a doua persoană care a părăsit elicopterul ce luase foc în urma impactului.

„Primul meu gând a fost să mă întorc înapoi la elicopter, nu eram la distanţă mare, ca să dau sprijin colegilor care erau acolo. În drum către elicopter m-am întâlnit cu ambasadorul sud-african, am văzut că se deplasează, avea şi el zgârieturi, dureri. După aceea, l-am văzut într-o stare foarte gravă pe prietenul şi bunul meu coleg, ambasadorul Olandei, avea arsuri pe faţă şi răni la picioare”, rememorează el.

11 diplomaţi călătoreau cu aparatul de zbor care decolase de la Islamabad şi se întrepta spre Gilgit. Împreună cu ei erau şi şase pakistanezi. Pilotul şi copilotul, ambasadorii din Filipine şi Norvegia, soţiile ambasadorilor malaezian şi indonezian au murit pe loc. Ambasadorii din România, Polonia, Olanda, Liban, Malaezia şi Africa de Sud au scăpat cu viaţă.

Talibanii din Pakistan pretind că ei au doborât elicopterul şi au postat pe internet un video în care arată lansatorul de rachete cu care ar fi făcut acest lucru. Dar autorităţile de la Islamabad spun că tragedia a fost provocată de o defecţiune tehnică.

Etichete: ambasador, elicopter, elicopter prăbușit, Emilian Ion, Pakistan

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE