MĂRTURII ale spectatorilor de la Carla's Dreams: Nu se putea respira deloc, nu se putea ieşi VIDEOTrupa Carla's Dreams şi-a întrerupt aseară concertul de la Piatra Neamţ pentru că mai mulţi spectatori au leşinat din cauza aglomeraţiei şi a lipsei de aer. 3.000 de oameni s-au înghesuit pe holul îngust al unui centru comercial ca să asiste la spectacol.

Spectatori prezenti la concertul Carla's Dreams
Spectatori prezenţi la concertul Carla's Dreams

Primarul orașului spune că cei de la centrul comercial care au organizat evenimentul trebuiau să ceară autorizaţie pentru asta, dar nu au făcut-o. De altfel, concertul trebuia să aibă loc inițial în parcarea mall-ului, însă deocamdată nu cunoaște motivul pentru care spectacolul a fost mutat în interiorul spațiului comercial, scrie digi24.

Abia se putea respira. O grămadă de oameni. Când am vrut să ies mi-a luat aproape 10 minute. Era o grămadă de oameni. Peste 2000. Nu se putea respira deloc. Era o căldură imensă", a povestit unul dintre spectatori.

De asemenea, angajaţii mall-ului au povestit calvarul de vineri seara.

Nu s-a putut vedea nimic. Nu se mai putea ieşi din nicio parte. Era blocat tot. Era prea multă lume. Dacă aici e spaţiu de 300 de oameni şi au fost 3.000. Vă daţi seama. Au fost prea mulţi. Aseară dacă veneaţi... Dar nu puteaţi intra. Erau până la scări. Nu puteaţi să ajungeţi", a explicat unul dintre angajaţi. 

Cătălin Buţurcă, plutonier major la Detaşamentul de intervenţii rapide Piatra Neamţ, a declarat că i-a avertizat pe organizatorii concertului Carla's Dreams de la Piatra Neamţ că mall-ul din Piatra Neamț este prea aglomerat și a încercat să oprească începerea evenimentului, dar organizatorii au insistat.

Înainte de a începe concertul, aglomerarea a fost evidentă și am anunţat asta în dispecerat încercând să oprim organizarea, am încercat să vorbim cu organizatorii, împreună cu ambulanţa şi jandarmii, şi s-a ajuns la concluzia să anunţăm prin intermediul celor de pe scenă, la microfon, copiii să fie protejați şi să fie un culoar pentru evacuare, dacă va fi nevoie. Organizatorii au insistat, noi le-am spus că ar fi bine să nu înceapă. I-am atenţionat de aglomerarea de persoane, care era evidentă", a declarat plutonierul major Cătălin Buțurcă.

A început concertul, între timp am anunţat Inspecţia de prevenire să vină la concert - ei iau decizia de oprire - între timp au fost cazuri de leşin, m-am dus pe scenă, am rugat solistul să oprească concertul, să anunţe la microfon să se facă o cale pentru evacuare ca să permită echipajelor să dea primul ajutor", a relatat pompierul. „După 20 de minute de concert am luat decizia să opresc manifestarea înainte de a veni Inspecţia, pentru că urgenţele medicale erau din ce în ce mai dese – cazuri de leșin, atacuri de panică. A trebuit să iau decizia, să intervin, înainte să vină Inspecția. Am rugat solistul să oprească. La 10 secunde a făcut anunţul. Cu ajutorul poliţiei şi al jandarmilor s-au făcut căi de evacuare, s-a asistat şi la coborârea căilor rulante pentru a preveni accidente - lumea se împingea - s-a făcut evacuarea corectă, fără nicio problemă. S-a acordat ajutor de fiecare data când a fost necesar", a mai spus pompierul. „Din punct de vedere al incendiului, nu putea să fie un dezastru, problema a fost aglomerarea de persoane", a povestit Cătălin Buțurcă.

 Întrebat cine se face vinovat pentru evenimentele de aseară, el a precizat că va fi probabil o anchetă pentru a stabili dacă au fost respectate regulile.

Eu am făcut tot ce trebuia, poate nu era atribuția mea să opresc concertul. Dar moral și la situație, am luat decizia de a întrerupe concertul eu", a subliniat Cătălin Buțurucă.

Momentul în care unul dintre spectatori a leşinat a fost filmat. 

  

Patru persoane au fost duse la spital inconștiente, dar au fost externate în scurt timp. Alte cinci persoane au primit asistență la fața locului, iar 20 – majoritatea copii – au fost evacuate.

Au survenit stări de leșin, având în vedere ventilarea necorespunzătoare și numărul mare de persoane într-un spațiu foarte mic", a explicat purtătorul de cuvând al ISU Neamţ, Andrei Grancea.

Primul leșin a apărut la mai puțin de zece minute de la începerea concertului. Inspectorul-șef de la ISU fusese anunțat că în mall se va desfășura un concert și a trimis la fața locului un echipaj de prim-ajutor. Ca urmare, instituţia va face o anchetă pentru a stabili cu cât a fost depăşită capacitatea spaţiului unde a avut loc concertul, în funcţie de aceasta urmând să fie stabilite şi eventualele sancţiuni.   

"Problema în cazul incidentului de la mall a fost estimarea greşită a numărului de spectatori. Organizatorul avea obligaţia să respecte numărul de utilizatori ai spaţiului prevăzut în autorizaţia eliberată de către ISU. Trebuie să se înţeleagă că noi nu puteam interzice să intre un anumit număr de oameni în respectiva locaţie, problema fiind strict a organizatorilor. Clădirea este autorizată din punctul de vedere al securităţii la incendiu şi are toate dotările necesare pe linie de situaţii de urgenţă. Acum nu trebuie să fim abuzivi în aplicarea legii, ci trebuie să analizăm foarte bine cazul. Nu putem merge pe estimări, nu putem să ne jucăm cu legea", a declarat, sâmbătă, inspectorul şef al ISU Neamţ, Ioan Niţică.

Reprezentanții Galleria Mall nu au solicitat Primăriei Piatra Neamț autorizație pentru concertul "Carla's Dream", potrivit primarului Dragoș Chitic. La concert au fost prezenți peste 3.000 de oameni. Din cauza căldurii insuportabile, nouă persoane au leșinat. Poliția Piatra Neamț a demarat o anchetă.

"Este o societate comercială privată care a decis organizarea unui concert în interior. A fost o soluție cel puțin neinspirată pentru că ei au o parcare destul de mare unde putea fi organizat concertul. Primăria Piatra Neamț nu a primit nicio solicitare pentru eliberarea vreunui act pentru desfășurarea concertului. Am dispus Poliției Locale să efectueze un control, să verifice autorizația de funcționare și ce prevede aceasta, iar în funcție de rezultate vom lua măsurile care se impun. Se poate merge până la închiderea mall-ului", a afirmat Chitic.

Nouă persoane care asistau la concertul Carla's Dreams au avut nevoie de asistenţă medicală după ce li s-a făcut rău, dintre acestea patru fiind transportate la spital, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ.

"Din cauza faptului că era un număr foarte mare de persoane într-un spaţiu foarte mic şi nu se mai putea asigura o eventuală evacuare în condiţii de siguranţă, inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava" al judeţului Neamţ a dispus deplasarea la faţa locului a inspectorilor de prevenire pentru a efectua verificări suplimentare destinate siguranţei participanţilor. Din cauza apariţiei stărilor de leşin în rândul mai multor persoane, comandantul echipajului de pompieri aflat la faţa locului, plt.maj. Buţurcă Cătălin, împreună cu organizatorii au decis sistarea concertului. Echipajul de pompieri a colaborat foarte bine cu echipajul Serviciului Judeţean de Ambulanţă, condus de dr. Albu Dorice, fiind asistate nouă persoane, dintre care patru au fost transportate la spital", se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ.

Subinspectorul Elena Bulgărea, purtătorul de cuvânt al Poliției Neamț a declarat, sâmbătă, pentru Agerpres, că managerul formației a depus o reclamație la Poliție în care sesizează organizarea deficitară a concertului.

'Nu a fost depusă nicio plângere privind vătămarea corporală. Am primit o reclamație din partea managerului trupei pe partea de organizare. Vom face verificări împreună cu cei de la ISU pentru a vedea dacă au fost nereguli și dacă este cazul săvârșirii vreunei infracțiuni. Polițiștii au asigurat evenimentul în afara clădirii și au intervenit doar pentru evacuarea participanților pentru a se evita orice altă situație neplăcută', a declarat subinspectorul Elena Bulgărea, purtătorul de cuvânt al Poliției Neamț.

"Am oprit concertul din Piatra Neamţ. Temperatura imposibil de suportat pentru public, mai ales pentru copii. Mai multe persoane (inclusiv copii) care şi-au pierdut cunoştinţa. Vom acţiona legal. Oamenii au venit la un concert şi nu laşi, cu toate că legal nu este responsabilitatea noastră, Vă rugăm să ne scrieţi pe mara.ciama@globalrecords.com pentru asistenţă juridică gratuită în sensul acestui caz. De asemenea, vom sesiza toate organele competente pentru afaceriştii care au adus 2 (DOUĂ!!!!!) baxuri de 6 sticle de jumătate de litru chiar când au văzut prima persoană scoasă de ambulanţă din sala supraplină!", au scris reprezentanţii trupei pe Facebook.

Etichete: carlas dreams, concert aglomerat, concert Carla's Dreams, concert mall piatra neamt, marturii spectatori, marturii spectatori Carla's Dreams, oameni lesinati concert, piatra neamt

0/2 COMENTARII
Cris
22 May 09:04
+0
VOTURI
-0
Popor de babuini cu memoria scurta... De ce s-ar ingramadi cineva intr-un hol de mall ca sa-i vada pe aia de la Carla's Dreams, e greu de spus. De ce tampitii aia au acceptat sa cante in acele conditii, in fatza a 500 de prosti adunati la gramada, e si mai greu de spus.
Cris
21 May 17:03
+0
VOTURI
-0
Seamana mult a Colectiv, semn ca pe romani ii mananca in continaure undeva cu astfel de aglomerari umane. Nu-mi vine sa cred ca organizatorii au avut tupeul sa refuze ISU sa opreasca acest concert. Sunt curios cat va fi amenda, care inteleg ca inca nu s-a aplicat. Urmeaza si in Bucuresti o aglomeratie similara in paracarea de la Plaza Romania, parca, unde canta Delia. Cu siguranta ca o parcare nu poate fi un loc de concert.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE