Medici: Prin linguriţa de împărtăşanie se transmit boli grave, precum hepatita C şi virusul HIVCredincioşii care se vor împărtăşi după Postul Adormirii Maicii Domnului riscă să se îmbolnăvească din cauza linguriţei de împărtăşanie. Medicii atrag atenţia asupra bolilor extrem de periculoase, de la hepatita C şi până la virusul HIV, ce pot fi transmise prin intermediul linguriţei folosite pentru împărtăşirea tuturor credincioşilor care vin în biserică. 

Sfanta Impartasanie
Sfânta Împărtăşanie
Foto: crestinortodox.ro

Medicii susţin că linguriţa de împărtăşanie folosită la comun reprezintă un mare risc. "Se pot lua astfel toate bolile infecţioase transmisibile pe cale orală, de la hepatita A şi B - frecvent şi doar prin salivă - până la hepatita C şi HIV, dacă saliva e contaminată cu sânge. Dacă există o sursă activă de sângerare la nivelul gingiei sau al danturii, pentru că foarte multe persoane poartă proteză, saliva se contaminează. Cei care au HIV pozitiv suferă de sângerări frecvente la nivelul gingiilor şi, pentru a evita pericolul transmiterii, ar trebui să folosească doar recipiente din sticlă de uz personal. Preoţii mizează pe proprietatea obiectelor de argint şi pe alcoolul din vin, dar HIV nu reacţionează la alcool. Vinul e slab alcoolizat, iar la împărtăşanie linguriţa nu are timp să stea în vin, pentru că oamenii vin unul după altul. Există un risc de contaminare pe care ţi-l asumi. Ideal ar fi să se utilizeze linguriţele de unică folosinţă", a explicat, pentru "ring", medicul ginecolog Cristina Dobre.

Preoţii spun însă că linguriţa de împărtăşanie nu constituie un pericol pentru credincioşi. „În 45 de ani de preoţie, nu mi s-a întâmplat să se îmbolnăvească cineva din parohia mea. Trebuie să înţelegeţi că Sfânta Împărtăşanie e aparte, prin ea nu se transmit boli, nu se transmite nimic negativ. Eu am slujit la un sanatoriu TBC şi nu mi s-a întâmplat nimic. Dumnezeu dă o imunitate a credinţei, puterea şi posibilitatea să ştim ce primim odată cu acest dar. Exact aşa cum se spune în Evanghelie: «V-am dat putere să călcaţi peste şerpi şi peste scorpii, şi peste toată puterea vrăjmaşului, şi nimic nu vă va vătăma». Aparent, poate că nu e igienic să folosim aceeaşi linguriţă, dar vă asigur că nu se poate întâmpla nimic rău. Toate sfintele vase sunt păstrate cu grijă. Dacă ne temem, nu suntem convinşi şi ne îndoim de puterea lui Dumnezeu, atunci ni se poate întâmpla pentru că este credinţa slabă. Trebuie să crezi cu toată puterea că la biserică primeşti credinţă şi nădejde, nu boală. Dacă ne punem problema îmbolnăvirii din cauza linguriţei de la împărtăşanie, de ce nu ne temem că ne-am putea îmbolnăvi şi la restaurant că tacâmurile nu sunt bine spălate?!", a declarat, pentru "ring", un preot care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Săptămâna trecută, un preot a refuzat să împărtăşească un copil folosind o linguriţă de unică folosinţă, spunând că şi oamenii care suferă de boli grave sunt împărtăşiţi, fără probleme, cu aceeaşi linguriţă.

În schimb, unii preoţi au decis să renunţe la folosirea aceleiaşi linguriţe pentru împărtăşirea credincioşilor. "Împărtăşim credincioşii cu linguriţe dedicate fiecăruia din dorinţa de a-i împărtăşi numai cu Sfintele Taine şi nu cu materie salivară ori bacteriană de pe limba şi din cavitatea bucală a altora.", a spus Lucian Grigore, preot paroh la Biserica Domnească "Sf. Gheorghe", din Piteşti.

Etichete: biserică, împărtăşanie, medici, preoţi

0/8 COMENTARII
Marinela
24 oct 20:50
+0
VOTURI
-0
Articol nul , fara responsabilitate ! de ce nu specificati ce medici - nume , prenume - sau ce studiu , ce statistica a stat la baza afirmatiilor ; personal nu cunosc nici un medic care sa conteste impartasania sau care sa avertizeze asa ceva .
papadopoulos
24 oct 14:32
+0
VOTURI
-0
articolul este o aberatie si va spun de ce. 1 in toate biserici restul de impartasanie nu se arunca si preotul trebuie sa l consuma. daca era asa am fi ramas fara preotii.
cel mai bun exemplu este la bisericii care sunt la spitale de bolli infectiose si care crestini sa impartasesc fara probleme. dece?
2 din cauza ca lingurita este din argint virusi in contact cu argint mor
in concluzie daca articolul era corect am fi ramas fara preoti si jumatate de bebelusi nostri ar fi avut sida.poate este stiinta poate este credinta dar asta e adevarul.
credintiosi sau necredintiosi faptele vorbesc si inainte sa digerati orice informatie vi se ofera documentativa. si cei care postati articole si cei care le cititi.
ana
22 oct 08:43
+0
VOTURI
-0
Eu evit sa ma impartasesc ,nici eu nu as lua Sfanta Impartasanie cu aceeasi lingurita ,poate sa fie ea si din aur
vasile
08 ian 13:22
+0
VOTURI
-0
https://www.bzi.ro/nu-va-trece-prin-cap-ce-a-fost-in-stare-sa-faca-aceasta-doctorita-sunt-implicati-si-politicieni-472318
vasile
08 ian 13:17
+0
VOTURI
-0
https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/cristina-dobre-cel-mai-slab-manager-de-spital-din-ia-i-a-primit-nesatisfacator-la-evaluarea-cj--125706.html
Sandu al-III-lea
04 aug 20:10
+0
VOTURI
-0
Acestia nu sunt medici...sunt atei,se incearca o denigrare a religiei.Lingurita aceea e de argint.Tocmai de aceea e de argint bai prostovanilor de doctori atei ce sunteti,e de argint ca sa distruga microbii.Habar nu aveti propietatile antimicrobiene ale argintului.Voi ar fi trebuit sa stiti primii.De ce beau romanii din pocaluri de argint?De prosti?Vai mama voastra de doctori.
Sergiu Anton
04 aug 18:59
+0
VOTURI
-0
Acesti medici sunt inconstienti. Inainte de toate, nici eu nu sunt de acord cu aceasta practicade rahatul, dar VIRUSUL HIV nu se transmite, band apa dupa cineva, folosind aceeasi lingura, sau folosind aceeasi toaleta. Virusul HIV se ia prin contact sexual neprotejat si prin folosirea de mai multe persoane a unei singure seringi (intelegeti la ce ma refer). ATAT ! Prin sarut nu se ia HIV, Probabilitatatea sa sea printr-un sarut este de 0,99 la suta. Ar trebui sa inghiti 5 kg/ lityri de saliva sa poti sa iei virusul HIV. Rusine doctorilor, care sunt doctori !
andrei
04 aug 16:59
+0
VOTURI
-0
Afara din cultura noastra cu mizeria asta religioasa..n-a fost romania niciodata atat de spalata pe cap.. avem cele mai multe biserici din istoria tarii si bineinteles, cele mai multe linguri jegoase la care va puteti gandi.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE