Medicii de familie au intrat în grevă japoneză. Reacţia premierului Cioloş



Medicii de familie au intrat, luni, în grevă japoneză, programată pe tot parcursul acestei săptămâni.

Medicii de familie au intrat in greva japoneza
Medicii de familie au intrat in greva japoneza
Foto: radioiasi.ro

UPDATE:  Premierul Dacian Cioloş a spus, luni, la Alba Iulia, întrebat dacă sunt posibile majorări salariale în sănătate în perioada următoare, în contextul în care medicii au intrat în grevă japoneză, că "nu ne permitem să dezechilibrăm situaţia bugetară".

"Cunoaşteţi bine bugetul care a fost aprobat, de Parlament, la sfârşitul anului trecut. Au spus că în acel buget trebuie să lucrăm. Deci acesta e bugetul, nu avem de unde să luăm mai mult decât la rectificare dacă luăm de la un alt domeniu ca să punem la un alt domeniu. Marja pe care o avem ştiţi că este foarte restrânsă pentru că pe de o parte s-au aplicat măsurile de relaxare fiscală şi în acelaşi timp au crescut salariile", a afirmat premierul, citat de corespondentul MEDIAFAX.ro

Astfel, medicii de familie din toată ţara vor purta o banderolă albastră la braţ, informează românialiberă.ro.

Pe 28 martie îşi vor susţine revendicările la Camera Deputaţilor, în Comisia de Sănătate, iar pe 31 martie şi 7 aprilie vor avea loc pichete la Ministerul Muncii şi respectiv Ministerul Sănătăţii.

Între 11 şi 17 aprilie se organizează grevă de avertisment, cu încetarea activităţii timp de două ore, iar pentru 18 aprilie se anunţă grevă generală, cu susţinerea unei treimi din activitate şi asigurarea urgenţelor.

Printre revendicări se numără aplicarea Legii salarizării unitare, acordarea sporurilor şi asigurarea în regim gratuit şi prioritar a serviciilor medicale acordate personalului angajat în sistemul de sănătate. Federaţia Sindicală "Hipocrat" şi Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România, federaţii membre ale Confederaţiei Naţionale Sindicale (CNS) "Cartel ALFA", încep luni seria de proteste anunţate, care debutează cu grevă de tip japonez, cu banderolă.

Alianţa Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical, Societatea Naţională de Medicina Familiei din România, Federaţia Patronatelor Medicilor de Familie din România, precum şi mai multe filiale judeţene ale Colegiului Medicilor din România susţin acest demers, precizează organizatorii.

Ei mai spun că decizia a fost luată după întâlnirea pe care conducerea celor două formaţiuni au avut-o cu ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, şi cu secretarul de stat Francisk Iulian Chiriac, la începutul săptămânii.

"Discuţiile au vizat soluţionarea revendicărilor salariaţilor din Sănătate şi nu s-au finalizat cu un calendar concret şi realist pentru rezolvarea acestor probleme", spun sindicaliştii.

Etichete: grevă, grevă japoneză, medici familie

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h