Medicul de pe ambulanța care l-a preluat pe fotbalistul Patrick Ekeng, pus sub urmărire penalăMihaela Duţă, medicul de pe ambulanţa Puls care l-a preluat pe fotbalistul Patrick Ekeng, a fost pusă sub urmărire penală.

Medicul de pe ambulanta care l-a preluat pe fotbalistul Patrick Ekeng, pus sub urmarire penala
Medicul de pe ambulanța care l-a preluat pe fotbalistul Patrick Ekeng, pus sub urmărire penală
Foto: nydailynews.com

Medicul Mihaela Duţă a ajuns la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, joi dimineaţa, pentru a fi pusă sub urmărire penală.

Pe baza raportului, anchetatorii au tras concluzia că fotbalistul PAtrick Ekeng putea fi salvat dacă era resuscitat şi dacă primea îngrijire medicală la timp.

COMUNICATUL PARCHETULUI:

Prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti din data de 29.06.2016 s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspecta DUȚĂ ELENA MIHAIELA, medic specialist medicină de urgenţă în cadrul unui serviciu de ambulanţă privat, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, măsură ce i-a fost adusă la cunoştinţă suspectei în cursul acestei zile.

Pe baza probatoriului administrat în cauză până în prezent, în sarcina suspectei s-a reţinut că, fără a evalua complet starea pacientului, medicul de urgenţă nu a iniţiat şi nu a dispus iniţierea niciunei manevre de resuscitare, acesta fiind urcat în ambulanţă în vederea transportării la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, aflat în imediata vecinătate a stadionului.
Mai mult decât atât, deşi pe parcursul transportului, ca urmare a instalării defibrilatorului aflat în dotarea ambulanţei, a fost confirmată fibrilaţia ventriculară în care se afla pacientul PATRICK EKENG, medicul DUŢĂ ELENA-MIHAIELA nu a iniţiat nici de această dată manevre de resuscitare potrivit protocoalelor medicale aplicabile în cazul intervenţiei medicale de urgenţă, asigurând doar predarea acestuia către Unitatea de primiri urgenţe a spitalului unde, în ciuda manevrelor de resuscitare iniţiate, nu s-a mai putut asigura supravieţuirea pacientului.

În acest context, deşi în mod evident, dintre cauzele care au determinat decesul lui PATRICK EKENG fac parte şi afecţiunile cardiace de care acesta suferea, fapta medicului DUŢĂ ELENA-MIHAIELA de a nu efectua protocolul de resuscitare prespitalicească, în condiţiile în care a constatat sau trebuia să constate că PATRICK EKENG se afla în fibrilaţie ventriculară, anulând astfel, prin inacţiunea sa nejustificată, orice şanse de supravieţuire a pacientului, se înscrie între cauzele care au determinat decesul pacientului.

Potrivit concluziilor raportului medico-legal de necropsie întocmit de specialişti din cadrul I.N.M.L. „Mina Minovici" moartea numitului PATRICK EKENG s-a datorat unei fibrilaţii ventriculare apărută pe fondul unei patologii cardiace preexistente (cardiomiopatie de non-compactare cu tulburare de repolarizare precoce, cardiomiopatie hipertrofică apicală) asociată cu anomalii coronariene, favorizată de existenţa unui proces miocardic în remisiune şi precipitată de un efort fizic; din datele medicale puse la dispoziţie nu rezultă faptul că s-a efectuat protocol de resuscitare cardio-pulmonară prespitalicească; acordarea de prim ajutor în cazul unui stop cardiac trebuie efectuată cât mai repede, fiecare minut de întârziere duce la o scădere a şanselor de supravieţuire.

În raportul de necropsie se mai reţine faptul că, în cazul atleţilor care suferă de tahiartimie (cum a fost cazul aici) mai mult de 95% dintre cei ce sunt defibrilaţi supravieţuiesc dacă defibrilarea se face în primul minut de stop cardiac. Şansele de supravieţuire scad cu 5,5 % pe minut.

Etichete: ambulanţă, Patrick Ekeng, Puls

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE