Medicul lui Victor Ponta, detalii despre operație. De ce nu are voie să meargă la Guvern 3 săptămâniOperaţia la care a fost supus Victor Ponta a fost una complicată, "cu multe lucruri de reparat", spune medicul român Ion Bogdan Codorean, cel care l-a însoţit pe premier în Turcia. Medicul a povestit ce s-a întâmplat în timpul operaţiei suferite de premierul României şi ce trebuie să facă primul ministru după operaţie. De asemenea, medicul Codorean nu îi recomandă premierului să meargă la Guvern în următoarele trei săptămâni.

Victor Ponta afla astazi daca mai ramane internat in Turcia
Victor Ponta află astăzi dacă mai rămâne internat în Turcia

Medicul Ion Bogdan Codorean,  specialist în traumatologie sportivă la Spitalul Militar Central din Bucureşti, este cel care, săptămâna trecută, i-a recomandat premierului să se opereze după ce l-a diagnosticat cu "ruptură veche de ligament încrucişat anterior, ceea ce a determinat o ruptură de menisc intern şi leziuni foarte mari de cartilaj".

„Dânsul a fost la mine la consultaţie, săptămâna trecută, şi atunci am stabilit diagnosticul ăsta şi i-am spus că trebuie să se opereze”, a spus Ion Bogdan Codorean, într-un interviu acordat Gandul. 

După consultaţie, Victor Ponta era hotărât să se opereze în ţară. Peste o săptămână, a luat o altă decizie. „La dânsul alegerea a fost, din ce am înţeles eu, numai din prisma izolării de acolo, să fie mai liniştit, să nu fie presiunea presei”, spune medicul Codorean.

Ortopedul susţine că operaţia în sine este una complicată şi că în România sunt câţiva medici care pot face o astfel de intervenţie chirurgicală. Ion Bogdan Codorean este unul dintre aceşti medici care face frecvent astfel de operaţii. Acesta a fost şi motivul pentru care premierul Victor Ponta a mers la el la consultaţie.

Despre operaţia în sine, medicul Ion Bogdan Codorean spune că a durat două ore, timp în care o echipă formată din trei medici turci au reparat tot ce "era stricat în genunchi". Medicul român nu a participat efectiv la operaţie, pentru că sistemul medical din Turcia nu îi dădea voie să participe la operaţie decât cu aprobarea Ministerului Sănătăţii de acolo şi cu cel al Colegiului Medicilor din Turcia.

„A fost o operaţie foarte complicată. Am citit şi eu acum că zic unii că nu ştiu cine ar face nu ştiu câte operaţii din astea, dar în România nu sunt foarte mulţi care pot să facă operaţii ca asta. Dânsul a avut o ruptură veche de ligament încrucişat anterior, fapt ce a determinat o ruptură de menisc intern şi leziuni foarte mari de cartilaj. Şi atunci a trebuit să se scoată porţiuni din meninsc, alte porţiuni s-au suturat, s-a făcut reconstrucţie de ligament înscrucişat anterior şi sutură de menisc”, a spus Ion Bogdan Codorean.

În privinţa tratamentului post-operator, specialistul în traumatologie sportivă arată că recuperarea contează foarte mult pentru ca rezultatul operaţiei să fie foarte bune.

„Dânsul mişcă deja piciorul, piciorul se mişcă încă de a doua zi de după operaţie, dar n-o să calce pe picior, nu are voie să se sprijine pe picior deloc. E o perioadă de minimum trei săptămâni în care atunci când laşi piciorul jos vine sânge în picior, se mişcă genunchiul şi doare. Una este să fie numai ligament încrucişat şi restul să fie bine, şi alta este să fie distruse toate în genunchi. Pentru că dacă e rupt numai ligamentul încrucişat, de a doua zi ai voie să calci pe picior. Dar complicaţia dânsului e mult mai rău decât în mod normal”, a precizat Ion Bogdan Codorean.

Are voie Victor Ponta să meargă la şedintele de guvern sau să se ocupe de activităţile de zi cu zi? „Eu i-am recomandat să nu. Nu poate pentru că el trebuie să stea tot timpul cu piciorul sus, trebuie să stea cu piciorul mai sus decât nivelul inimii, ca să nu-i vină mult sânge în picior, ca să nu se umfle, apar dureri şi pot apărea complicaţii. Deci, el dacă lasă piciorul în jos pot să apară complicaţii măricele”, a mai spus medicul.

Etichete: Ion Bogdan Codorean, medic, operaţie, Victor Ponta

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE