Mega-cartier nou cu 30.000 de locuințe, în zona de nord a Capitalei, aprobat de consilierii generaliConsiliul General al Municipiului București (CGMB) a aprobat în ședința de joi Planul Urbanistic Zonal - Zona de Nord a Municipiului București. Este vorba de un teren de 700 de hectare, în apropierea Pădurii Băneasa. Proprietarii care dețin teren acolo au cerut în mai multe rânduri CGMB să aprobe acest PUZ pentru că nici unul dintre ei nu putea construi nimic pe terenul cumpărat atâta timp cât nu existau reglementări urbanistice. Arhitecții care au realizat PUZ -ul susțin că pe terenul din nordul Capitalei se pot construi aproximativ 30.000 de locuințe, la care se adaugă și turnuri de birouri de 45 de metri înălţime, şcoli şi grădiniţe, cinema, cluburi şi policlinici.

Planul Urbanistic Zonal - Zona de Nord a Municipiului București Șos. Odăi - Șos. București-Ploiești - Str. Jandarmeriei - Șos. Gh. Ionescu - Sinești - Șos. București - Târgoviște reglementează o suprafață de teren de 700 de hectare. Fost teren agricol, acesta se va transforma prin noul PUZ în zonă rezidențială. Proprietarii așteptau de câțiva ani de zile ca acest PUZ să fie aprobat, pentru că nu puteau construi nimic în absența unor reglementări urbanistice pentru acea zonă. 

PUZ-ul permite construirea unor clădiri cu o înălțime maximă de 14 etaje (45 metri). Acest lucru i-a nemulțumit pe unii dintre proprietari. Aceștia susțin că au cumpărat teren în acea zonă tocmai pentru își doreau să locuiască la casă, într-un cartier cu case de înălțimi mici, or noul PUZ transformă zona într-un nou cartier de blocuri. 

Inițiativa aparține însă Primăriei Sectorul 1, care a propus acest PUZ. De altfel, PUZ-ul a fost readus, joi, pe masa consilierilor generali pentru a fi aprobat "la cererea primarului Sectorului 1, Andrei Chiliman", după cum a spus chiar primarul general, Sorin Oprescu.   

Planul Urbanistic Zonal include lucrări de urbanizare a zonei, respectiv aducţiuni de apă şi canalizare, plus lucrări de infrastructură rutieră pe întreg perimetrul, costurile fiind suportate de administraţia locală.

"Planul acesta reprezintă aproape 11% din suprafaţa Sectorului 1 şi circa 3,3% din suprafaţa Bucureştiului. Aici pot fi dezvoltate între 10.000 şi 30.000 de locuinţe rezidenţiale, la care se adaugă funcţiuni complementare precum comerţ, servicii, birouri. Domnul Chiliman (n.r. - Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1) a precizat că sunt bani pentru dezvoltarea reţelelor de infrastructură edilitară şi de circulaţie", explica pentru B365.ro Costel Radu, inginer în cadrul SC Lora Construct, proiectantul PUZ-ului, în vara lui 2012. 

Astfel, nordul Bucureştiului se poate transforma radical, în următorii ani. Locul miilor de terenuri lăsate pârloagă ar putea fi luat de un cartier nou, de cel puţin 30.000 de locuinţe, turnuri de birouri de 45 de metri înălţime, şcoli şi grădiniţe, cinema, cluburi şi policlinici. La acestea se adaugă un drum expres cu trei benzi pe sens care să facă legătura între Piaţa Presei Libere şi Autostrada Bucureşti-Ploieşti prin inelul 2 de centură al Capitalei. 

Etichete: cartier, Consiliul General al Municipiului Bucureşti, Pădurea Băneasa, PUZ

0/3 COMENTARII
definitie
30 ian 22:27
+0
VOTURI
-0
TURN, turnuri, s. n. 1. Construcție prismatică sau cilindrică, clădită separat sau făcând parte dintr-un complex arhitectural, fiind de obicei mai înaltă decât celelalte construcții.

TURN1 s.n. 1. Construcție de zidărie, de beton etc., de înălțime relativ mare în raport cu dimensiunile bazei.

deci tine mai degraba de forma si nu de inaltimea propriu-zisa.
Wwx
30 ian 20:49
+0
VOTURI
-0
La fel cum tu consideri ca o cladire trebuie sa aiba peste 100 m inaltime ca sa fie considerata "turn", asa si eu consider ca orice bloc de pste 10 etaje se numeste "turn".

Tu ai vreun argument in sprijinul afirmatiei tale, sau vrei doar sa fii contra?
Www
30 ian 20:09
+0
VOTURI
-0
Multi cititori sunt prosti, dar e inadmisibil ca autorul articolului sa foloseasca sintagma "turn de birouri de 45 m inaltime". Pentru ca o cladire sa fie considerata turn, in zilele noastre, trebuie sa aiba macar 100 m inaltime. Sub aceste inaltimi, se foloseste termenul de "cladire" sau "bloc".
Este ca si cand poti considera ca un om de 1,70 m inaltime e un "gigant".
Vocabularul limbii romane e suficient de bogat, asa ca foloseste cuvinte potrivite, mai autorule.......citeste, eventual, mai mult, pune-te pe studiat.....

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h