Meme Stoica a ieşit din ÎNCHISOARE. Magistraţii au decis ELIBERAREA CONDIŢIONATĂMeme Stoica a ieşit, luni, din închisoare. Tribunalul Ilfov a decis eliberarea condiționată a lui Mihai Stoica, fost manager al clubului Steaua, care executa la Penitenciarul Jilava o condamnare de 3 ani și 6 luni primită în Dosarul "Transferurilor din fotbal". Decizia este definitvă.

Meme Stoica afla luni daca va fi eliberat
Meme Stoica află luni dacă va fi eliberat
Foto: napocafm.com

UPDATE 14.10 Mihai Stoica a ieșit luni din Penitenciarul Jilava, după ce Tribunalul Ilfov a acceptat cererea de eliberare condiționată a acestuia.

"Din clipa în care ajungi dincolo, îți imaginezi clipa în care ieși. A fost o perioadă în care am câștigat mult, paradoxal am pierdut și mai mult, sunt pe minus la acest moment, sper să ajung la zero în scurt timp. Ce-am câștigat? Am triat, așa, multe caractere, am câștigat prieteni și am câștigat, poate, echilibru. Am intrat cu multe defecte și calități la pușcărie, sper să fie ieșit numai cu calități", a declarat Meme Stoica la ieșirea din închisoare.

El a spus că l-a ajutat foarte mult adaptabilitatea cât a fost închis și că dorește să continue în instanță să ceară ridicarea pedepselor complementare primite în dosarul transferurilor din fotbal.

"Deocamdată, eu am o pedeapsă complementară, care nu-mi interzice să activez în cadrul unui club de fotbal, dar sunt anumite interdicții. Până când o instanță nu se va pronunța asupra acestei pedepse complementare, eu nu voi mai face niciun pas în direcția asta. Există proceduri legale pe care le voi urma", a spus Mihai Stoica.

"Vreau să-mi văd părinții și acum, când mă sui în mașină, vreau să-l sun pe Gigi, deoarece el a făcut un gest cum doar el putea să facă, în sensul că a pus mai presus de situația financiară și de situația clubului la care ține atât de mult prietenia față de mine și cuvântul dat. Voi fi cu el mereu", a adăugat fostul manager al Stelei.

Tribunalul Ilfov a respins, luni, contestația procurorilor la decizia prin care Mihai Stoica a fost eliberat condiționat de magistrații Judecătoriei Sectorului 4. 

Decizia este una definitiva, iar magistratii "dispun punerea de indata in libertate a condamnatului Stoica Mihai de sub puterea mandatului de executare a pedepsei inchisorii".

La începutul procesului de luni, procurorul de ședință a arătat că lui Mihai Stoica i s-au scăzut 214 zile din condamnare, dintre care 120 de zile pentru cele patru cărți scrise în detenție. În opinia DNA, nu s-a făcut niciun demers pentru a se verifica dacă acele lucrări au un caracter științific sau dacă au fost scrise de Mihai Stoica.

În continuare, Mihai Stoica a fost chestionat de judecătorul Mihai Radu Roman să dea detalii în legătură cu modul în care a scris cele patru cărți.

Fostul manager al Stelei a explicat că a avut preocupări legate de fenomenul fotbalului, nu numai prin natura funcției pe care a avut-o, dar și prin faptul că a fost colaborator la trei publicații, inclusiv la Gazeta Sporturilor. De asemenea, a colaborat cu două televiziuni timp de 6 ani, în calitate de expert în domeniul fotbalului european.

"Eu am scris lucrările. Am abordat subiecte în premieră, nu există vreun alt autor și chiar consider că sunt lucrări științifice, iar editura unde am publicat este acreditată de Colegiu Național de Cercetare Științifică. Am atașat la dosar și diploma de studii. Nu am fost un student oarecare, am promovat examenul de admitere cu cea mai mare medie din țară pentru facultăți de profil. Sunt un om care a studiat toată viața, chiar dacă imaginea a fost alta, din cauza mea. (...) Domnule președinte, promit că, dacă voi fi eliberat condiționat, voi respecta prevederile pedepsei complementare și mai am mult de oferit societății în care vreau să mă întorc", i-a spus Mihai Stoica judecătorului, potrivit Agerpres..

El a adăugat că a dat dovezi de îndreptare în penitenciar, prin faptul că încă din prima zi de detenție a fost repartizat să muncească și și-a luat în serios atribuțiile încredințate.

În legătură cu cărțile scrise în detenție, Mihai Stoica a arătat că sunt foarte multe exemple de lucrări care au fost redactate în timp foarte scurt, dar nu e și cazul lui, deoarece a elaborat o carte în 3 sau 6 luni.

La o întrebare pusă de judecător, Mihai Stoica a avut probleme în a-și aminti numele celor patru cărți, însă i-a spus magistratului că l-a luat ca exemplu pe Mircea Eliade, și anume și-a redus perioada de somn ca să aibă mai mult timp la dispoziție.

Mihai Stoica a primit în decembrie 2015 aviz favorabil din partea unei comisii de la Penitenciarul Jilava pentru a fi eliberat condiționat, după ce a executat un an și nouă luni din condamnarea de 3 ani și 6 luni.

Pe 4 martie 2014, judecătorii Curții de Apel București au decis condamnarea la închisoare cu executare a celor opt oameni din fotbal inculpați în dosarul transferurilor.

Astfel, George Copos, fostul acționar majoritar al FC Rapid, a fost condamnat la 3 ani și 8 luni de închisoare, Mihai Stoica, managerul general al FC Steaua, la 3 ani și 6 luni de detenție, Cristian Borcea, fost acționar al FC Dinamo — 6 ani și 4 luni, Ioan Becali — 6 ani și 4 luni, Victor Becali — 4 ani și 8 luni.

De asemenea, Jean Pădureanu, fost președinte al clubului Gloria Bistrița, a fost condamnat la 3 ani și 4 luni de închisoare cu executare în același dosar, Gheorghe Popescu — 3 ani, o lună și 10 zile de închisoare cu executare, iar Gheorghe Nețoiu — 3 ani și 4 luni de detenție cu executare.

Potrivit DNA, faptele săvârșite de cei opt oameni din fotbal au provocat un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului și de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal, o parte dintre banii obținuți din transferuri fiind "spălați" prin intermediul unor firme off-shore.

Rechizitoriul întocmit de procurori se referă la 12 transferuri ale unor fotbaliști români efectuate de la cluburile Dinamo București, Rapid București, Gloria Bistrița și Oțelul Galați către cluburi din străinătate, în perioada 1999 — 2005.

Etichete: DNA, dosarul transferurilor, eliberat conditionat, meme stoica

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h