Adio, șobolani la metrou? Contractul de 1,3 milioane euroŞobolanii care cutreieră nestingheriţi pe peroanele de metrou din Capitală ar trebui să devină doar o amintire. Metrorex va plăti peste 1,31 milioane de euro pentru serviciile de deratizare, dezinsecţie şi igienizare. Astfel, odată cu atribuirea contractului şobolanii şi gândacii nu ar mai trebui să reprezinte o problemă pentru călători.

Metrorex plateste 1,3 milioane de euro pentru deratizare si dezinsectie
Metrorex plăteşte 1,3 milioane de euro pentru deratizare şi dezinsecţie
Foto: compania

Potrivit unui anunţ de atribuire publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), Metrorex va plăti până la 5,83 milioane lei cu TVA, echivalentul a peste 1,31 milioane euro, pentru un acord-cadru pe patru ani pentru servicii de dezinsecţie, deratizare, igienizare – dezinfecţie a spaţiilor publice, tehnice, tunele şi galerii de metrou, trenuri electrice de metrou şi erbicidare a zonei liniilor de cale ferată din depouri.

Firma desemnată câştigătoare, după criteriul preţul cel mai scăzut, este Allchim CO SA, o firmă cu peste 15 ani experienţă în deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie, conform prezentării de pe site-ul personal. Valoarea contractului atribuit acestei firme, 4,7 milioane lei fără TVA, este cu aproape 10 milioane lei mai mic faţă de estimarea iniţială a valorii contractului. La finele lui 2013, când Metrorex a publicat anunţul de participare pentru această licitaţie, se estima că valoarea acestor servicii se ridică la peste 14,5 milioane lei fără TVA.

La licitaţie au fost înscrise patru oferte, însă doar două au fost declarate admisibile.

Potrivit datelor disponibile la Ministerul Finanţelor, firma Allchim CO SA a avut anul trecut 65 de angajaţi, o cifră de afaceri netă de peste 10 milioane lei şi un profit de aproape 1,3 milioane lei.

Durata mare de timp între data publicării anunţului de participare în SEAP şi data atribuirii contractului, respectiv un an şi opt luni, a fost generată de numărul mare de contestaţii depuse la această licitaţie, după cum a precizat şi fostul şef al Metrorex, Aurel Radu.

Reamintim că Metrorex s-a confruntat anterior cu problema şobolanilor la metrou, care au fost suprinşi plimbându-se pe peroanele staţiilor aglomerate chiar şi în miezul zilei. Fostul director general al Metrorex a declarat, în urmă cu un an, că Metrorex a rămas fără servicii de deratizare din cauza contestaţiilor depuse la licitaţia pentru aceste servicii. Detalii şi imagini VIDEO cu şobolanii la metrou AICI.

Citeşte şi: Invazie de şobolani în blocurile din Drumul Taberei, de pe şantierul magistralei 5 de metrou. FOTO

Cum se face deratizarea şi dezinsecţia la metrou

Conform caietului de sarcini, substanţele şi materialele utilizate în prestarea lucrărilor de dezinsecţie, deratizare, igienizare-dezinfecţie, erbicidare trebuie să aibă miros plăcut, fără impact negativ asupra călătorilor şi a personalului tehnic din metrou şi mediului. De asemenea, se vor utiliza substanţe care nu lasă urme după aplicare (nu pătează), pentru a preveni degradarea mobilierului şi a suprafeţelor pereţilor interiori.

În acelaşi caiet de sarcini se precizează că insectele care se dezvoltă şi se înmulţesc în condiţiile şi particularităţile specifice metroului şi care fac obiectul acţiunilor de dezinescţie sunt: ţânţarii, muştele, purecii, gândacul negru (Blatta orientalis), gândacul roşu (Battella germanica), precum şi alte insecte.

„Obiectivul acţiunii este distrugerea locurilor de habitare şi de înmulţire din metrou prin aplicarea tratamentelor cu substanţe insecticide chimice şi a insectelor:

- ţânţarii care se înmulţesc şi habitează în permiterul staţiilor de metrou, tunele şi galerii, în spaţii în care băltesc ape reziduale stătute, paturi germinative, unde-şi depun ouăle şi totodată are loc eclozarea şi evoluţia morfologică până la stadiul de adult; aceştia sunt antrenaţi de curenţii de aer în spaţiile tehnice, spaţiile publice, tuneluri şi galerii.

- muştele care se regăsesc exclusiv în locurile de depozitare a gunoaielor, în depouri şi dormitoarele mecanicilor, în preajma grupurilor sanitare.

- purecii care se găsesc în spaţii calde cu depuneri mari de praf, sub inventarul moale, sub podelele false, parchet, mochetă sau covoare (birouri, camere de tură, dormitoare mecanici, dispecerat).

- gândacul roşu şi gândacul negru, care se regăsesc mai rar în spaţiile de metrou, fiind întâlniţi în spaţiile de la suprateran (dormitoare, depouri), puncte alimentare.

Dezinsecţia trebuie executată periodic, la intervale care să conducă la distrugerea pontelor de ouă depuse în paturile germinative, şi a ţânţarilor adulţi din toate spaţiile tehnice din cuprinsul staţiilor de metrou", se precizează în caietul de sarcini

În ceea ce priveşte acţiunea de deratizare, aceasta are ca scop distrugerea şobolanilor şi a şoarecilor de casă precum şi a spaţiilor de habitare şi înmulţire a rozătoarelor din metrou unde trebuie aplicate tratamente cu raticide din momeli toxice, momeli alimentare sau benzi transversale prin prafuri toxice.

Spaţiile de habitare şi înmuţire sunt, în cazul şobolanilor:

- pereţii cortină de la nivel vestibul şi peron, toate colţurile spaţiilor tehnice inclusiv camera porţii AC, nivel subperon, rigole de scurgere aferente căii de rulare, bazine staţii pompare, detentele de la capetele staţiilor, în încăperile şi locurile de depozitare a deşeurilor menajere şi a resturilor alimentare, în preajma containerelor şi a locurilor de depozitare a gunoilui de la suprateran (depouri, remize), magazii de materiale.

Momelile toxice trebuie să aibă remanenţă prelungită, astfel încât să aibă efect trei luni.

Dezinfecţia se face la solicitarea beneficiarului, în spaţiile în care au desfăşurat activităţi bolnavi contacioşi (hepatite, TBC etc) sau contacţi ai acestora.

Etichete: curăţenie, deratizare, dezinsecţie, licitaţie, Metrorex, metrou bucuresti, şobolani

0/1 COMENTARII
Radu
01 Sep 07:38
+0
VOTURI
-0
Ar trebui sa faca si primaria capitalei ceva in acest sens. Bucurestiul este plin de sobolani mai ales din cauza faptului ca nu s-a mai ocupat nimeni de deratizare. Drumul Taberei, piata Unirii, centrul istoric sunt zonele unde am vazut cei mai multi sobolani, iar Oprescu a disparut cu desavarsire de cateva luni.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE