Metroul s-ar putea extinde în localităţile din jurul CapitaleiMetrorex ar putea lansa anul acesta anunţul de intenţie privind studiul de fezabilitate pentru extensia către Nord a Magistralei 2, cu încă două staţii de la Pipera. Propuneri există şi pentru noi staţii către Berceni, Mogoşoaia, Domneşti şi Pantelimon.

Metroul s-ar putea extinde in localitatile din jurul Capitalei
Metroul s-ar putea extinde în localităţile din jurul Capitalei

Gheorghe Udrişte, unul dintre principalii artizani ai metroului bucureştean în perioada post-decembristă, a detaliat pentru ECONOMICA.NET strategia companiei privind prelungirea liniilor de metrou către localităţile din jurul Capitalei.

„În strategia de dezvoltare a metroului, există propuneri de a se face extensii pe absolut toate liniile în funcţiune", spune Gheorghe Udrişte, fost şef al Metrorex.

Primul proiect care prinde contur din această strategie este cel privind extensia Magistralei 2 Pipera-Berceni cu încă două staţii în zona de Nord, care s-a dezvoltat foarte puternic în ultimii ani.

„Probabil că, în cursul acestui an, urmează să fie lansat anunţul de intenţie pentru studiul de fezabilitate cu prelungirea cu încă două-trei staţii de la Pipera. Nu-şi imagina nimeni acum cinci ani de zile că se va dezvolta zona într-un asemenea mod", menţionează Udrişte, în prezent parlamentar şi membru al Comisiei de Transporturi din Camera Deputaţilor.

CITEŞTE ŞI Cum arată staţia de metrou Laminorului, cu 3 luni înainte de inaugurare GALERIE FOTO

Potrivit lui, această magistrală ar putea fi prelungită şi în Sud, către zona rezidenţială din Popeşti-Leordeni, cu o staţie cu park&ride.

De asemenea, Magistrala 3 poate fi prelungită în zona de Vest a oraşului cu încă 3-4 staţii până la autostrada Bucureşti – Piteşti A1, zona comercială de la Carrefour. „Va fi ramificaţie de la Păcii, şi punct de oprire la intersecţia cu autostrada şi centura", explică fostul şef al Metrorex.

Acesta mai spune că poate fi extinsă şi linia 4, care tocmai este prelungită cu două staţii, spre Străuleşti. „Există posibilitatea să fie extinsă către Buftea, Mogoşoaia. Este amorsa lăsată pentru a se continua lucrările", arată Udrişte.

În opinia sa, există posibilitatea ca linia 5, chiar dacă încă nu a fost pusă în funcţiune, să fie prelungită de la staţia Valea Ialomiţei în zona de Vest, către Domneşti, prin cartierul Brâncuşi. „Şi aici vor fi iaraşi trei staţii în plus. Va fi legătură cu Centura, la Domneşti", adaugă deputatul.

După aceea, linia 5, în continuarea tronsonului, poate fi prelungită cu încă două staţii în oraşul Pantelimon, care s-a supradezvoltat. „Ţinta a fost ca diametral să legăm două puncte opuse ale oraşului, partea de vest cu cea de răsărit. Acolo există şi un depou la Pantelimon care ar urma să-şi dubleze capacitatea, ca să adăpostească trenurile de pe linia 5, şi o prelungire cu cel puţin două staţii, care să subtraverseze Lacul Pantelimon", detaliază fostul oficial al Metrorex.

Proiectele de prelungire a M2 spre Nord şi a M3 spre Vest au fost incluse în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) 2016-2030.

Astfel, pentru Magistrala 2 este prevăzută o extindere cu 2 stații și 1,6 kilometri pentru a permite construcția unui park &ride la marginea autostrăzii Bucureşti-Ploieşti A3.

De asemenea, pentru Magistrala 3 este vizată o extindere cu 4 stații și 3,7 kilometri de la Păcii către centrele de afaceri în curs de dezvoltare în Militari, adiacente șoselei de centură, pentru a permite dezvoltarea de locații park&ride și creșterea accesibilității către locurile de muncă.

Etichete: Gheorghe Udrişte, magistrala 4, magistrala 5, Metrorex, metrou, staţii metrou

0/5 COMENTARII
vaselica
04 Oct 23:27
+0
VOTURI
-0
Planurile sunt vechi. Udriste vorbea de ele de mai mult timp.
Acum, ca s-au schimbat sefii (si la metrou, si mai sus, la dat banii), asta e alta treaba. Dar planurile astea n-au aparut acum doua zile.
Cris
04 Oct 22:01
+0
VOTURI
-0
Baga Bucatareasa... studii de fezabilitate fara numar, promisiuni goale, autostrazi desenate pe peretele toaletei publice numite Romania.
Metroflex
04 Oct 12:48
+0
VOTURI
-0
A inceput campania. Partidele si-au scos trompetele care improasca in stanga si in dreapta cu aceleasi minciuni expirate de 25 de ani. Hai sictir!
vlad
04 Oct 11:31
+0
VOTURI
-0
Da, chiar nu inteleg de ce nu se proiecteaza din start asa... mai ales linia asta noua din Drumul Taberei. Toate comunele astea de langa Bucuresti trebuie legate la Metrou... o mare parte din trafic provine de la ele, oamenii de-acolo chiar nu au alternativa.
alex
04 Oct 11:24
+0
VOTURI
-0
Planuri bune dar sunt povesti care vor dura 50 de ani pana devin realitate

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE